Ekonomisti pisali MMF-u: Spriječite da krediti idu u budžetsku potrošnju

Grupa ekonomista iz Bosne i Hercegovine uputila je pismo Uredu MMF-a u Sarajevu u vezi s novim kreditnim aranžmanom koji traže vlasti u BiH.

Bosna i Hercegovina 30.11.2020 | 09:12
Ekonomisti pisali MMF-u: Spriječite da krediti idu u budžetsku potrošnju

Potpisnici pisma su prof. dr. Svetlana Cenić, dr. Draško Aćimović, Zoran Pavlović, dipl. oecc. mr. sc. Admir Čavalić, mr. sc. Faruk Hadžić, a upućeno je Endru Džulu, rezidentnom predstavniku Međunarodnog monetarnog fonda za BiH.

Kako prenose mediji, pomenuta grupa ekonomista, koja je duboko zabrinuta najavama vlasti u Bosni i Hercegovini vezano za pokretanje pregovora oko dobivanja novog kredita od MMF-a, prema najavama vrijednog 1,5 milijardi KM.

"Kao progresivni dio struke, na početku pandemije COVID-a, upozoravali smo da nam slijedi period duboke ekonomske krize i da je potrebna hitna reakcija vlasti kako bi se pomoglo održanju privrede i privrednog sistema, uključujući i spoljno zaduženje, koliko god je potrebno, ali ako će biti usmjereno u konkretne projekte i neophodne strukturne reforme, koje mogu dovesti do oporavka naše ekonomije", konstatuje se u pismu.

Naglašeno je da iz dosadašnjeg iskustva u saradnji sa MMF-om, uključujući i posljednje odobrenih 330 miliona evra putem Instrumenta za brzo finansiranje, vidno da se dobiveni novac usmjerava u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i primjene obećanih reformi, gdje se vlast čak nije odrekla nepotrebnih izdataka poput onih za nabavke službenih automobila.

"Stoga, želimo Vas zamoliti i kao građani i kao grupa ekonomista, da prilikom pregovora oko zaključenja novog kreditnog aranžmana, uzmete u obzir činjenicu dosadašnjih neispunjenih obećanja predstavnika vlasti, smatrajući da su potrebni jasni uslovi i namjena utroška sredstava.

Naglašavamo da podrška nužno ne mora biti usmjerena prema višim nivoima vlasti, već i prema progresivnim lokalnim zajednicama, sa konkretnim idejama i projektima, gdje bi se novac usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanja taksi za osnivanje pravnih lica, digitalizacije javnog sektora, restruktuiranja poslovanja javnih komunalnih preduzeća, unapređenja zdravstvenog sektora, te aktivnosti koje će dovesti do transparentnijeg rada institucija, kontrole zaduživanja javnih i državnih preduzeća i generalno nabavki u javnom sektoru, a ne u tekuću budžetsku potrošnju i finansiranje preglomazne i neefikasne administracije.

Stabilnost zdravstvenog sektora, kao i PIO sistema, od krucijalne je važnosti i njihovo funkcionisanje ne smije biti dovedeno u pitanje", kaže se u pismu bh. ekonomista.

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

re

30.11.2020 09:33

Cilj MMF jeste da se sto vise zaduze i da sredstva koja dobiju pokradu i potrose uludo i da ponovo taze kredite.Pogledajte na youtubu video pod naslovom Dzo Perkisn ekonomski ubica ili procitajte njegovu knjigu da bi znali sta se ovde desava

ODGOVORITE
Name

Bobek

30.11.2020 10:34

Ovi naši A BH jci zadužiše deseto koljeno

Name

mokronoga

30.11.2020 11:34

Je li opasnije novo zaduživanje ili zamjena predsjendištva BiH sa jednim predsjednikom i dva podpredsjenika. "Panika" koja se širi u RS je zbog mogućeg propadanja novog aranžmana MMF-a, razloga je dosta, jedan od njih je i prilično loše stanje u SDA a time je ugrožena parlamentarna večina BiH, kao i uslovi koje MMF nameće, federacija BiH može preživjeti bez novog aranžmana dok RS teško, nema sumnje da će nove ustavne promjene biti dio pregovora sa MMF-om, pojednostavljivanje procedura je ključno, Rasplet za 2-3 mjeseca

Name

Cekos bl

30.11.2020 09:36

MMF je privatna banka sa ekonomskim i politickim interesima prije svega,oni se hrane Banana drzavama,tako da ste dzabe slali im poruke.

ODGOVORITE
Name

Vukan

30.11.2020 10:13

Pogledajte Nebojsu Vukanovica sta banda radi ,sve je objasnio na skupstini RS https://www.youtube.com/watch?v=3oev137Loww

Name

Kokolo

30.11.2020 10:45

Nete biti džaba ako MMF uslovi dobijanje sredstava sa dijelom koji će biti usmjeren direktno lokalnoj zajednici Vidimo da su bitange sada u fazi da uškope nove gradonacelnike i da ih ostave bez sredstava zato ka BL. SA. BN i ako Bog da MO uputiti veći dio novih sredstava. Jasno onda da će rogatoj marvi biti srezani rogovi.

Name

....

30.11.2020 09:37

Najzad neko pametan.Dosta

ODGOVORITE
Name

Pamet

30.11.2020 10:19

Ovi dobro znaju biti pametni a BN im je sjediste gdje kreiraju ideje

Name

Posmatrač

30.11.2020 09:42

Pa oni su ovu bagru i instalirali da sve uništi zato ih i sponzorišu. Nadam se da će i pred njihovim vratima zaigrati mečka. A ova ološ da će gorjeti u Paklu ako ga ima.

ODGOVORITE
Name

EKO

30.11.2020 09:42

Problem i jeste u MMF! Oni daju politickoj mafiji novac! Narod BiH MMF nije bitan! Da je bitan korumpiranim politicarima ne bi dali ni cent! Pozdravljam inicijativu i reakciju ekonomista Bih!

ODGOVORITE
Name

baka

30.11.2020 10:21

Bravo za ekonomiste,pravo za savjesne ljude,bravo za RTVBN!

ODGOVORITE
Name

E

30.11.2020 10:37

Briga njih!!!ljudi oni su interesna organizacija!!oni zive od politickih budalaaaa!!a za narod njih nije briga!!!treba raspustiti institucije jer gutaju budzet a rade za partije glasacka masinerija administracija bahacenje politickotajkunska hobotnica oglodala drzavu i narod!!!! Zaduzili nerodjenu djecu a sebe obogatiliiii za Ginisaa!!!

ODGOVORITE
Name

Mirko

30.11.2020 10:44

BRAVO, MORA NEKO JAVITI ISTINU, OVO SU PREVARANTI NA VLASTI!

ODGOVORITE
Name

Fenix

30.11.2020 11:10

Ali mozgonje uložit će oni u fabriku pa će staviti svog lopovskog direktora koji će zadužiti fabriku 5 puta više propasti za godinu dvije radnike pootpuštati i ostati dužni banci dobavljacima poreze ili potsticaje SNSDovim članovima za samozaposljavanje podjeliti i još gore nego dati pare u budzetsku potrosnju.Samo svrgavanje režima može da izvuče narod iz bjede.

ODGOVORITE
Name

Boris

30.11.2020 11:10

Bravo za ekonomiste. Kinačno se i struka budi

ODGOVORITE
Name

superhik

30.11.2020 11:12

Sve ce to narod pozlatiti , svaki kredit, a do tada :Iz šume možete ubrati samo kilogram gljiva.Hvala MMF i IMF. Систем те лаже.

ODGOVORITE
Name

Milorad Mirotocivi

30.11.2020 11:27

Ima li iko pametan u Bih da ovu podvalu MMF i domace politikcke mafije, ODBIJE! Ovaj kredit ako prodaje za ponovno spasavanje politicara narod BiH da izdaje na proteste sirom Bih otkazati grada su poslusost! Ovim zaduzivanjem politička mafija tera narod da napusta Drzavu!

ODGOVORITE
Name

RE

30.11.2020 12:38

Nema, dok na vlast ne dođe neki normalni i neovisni premijer BiH i predsjendik BiH, sad se postavlja pitanje šta je gore, ili jedan predsjednik BiH ili srljanje u dužničko ropstvo.

Name

sale

30.11.2020 14:45

Kada ne uzimaju kredite nema napretka, kako ce raditi tatine,bato i seka firme?

Name

Zamisli

30.11.2020 16:28

Kao kad bi alkoholicar rekao nemojte mi vise narucivat pivo.Pitam se od cega zivi ova svita.BOZE IMALI TE?

ODGOVORITE
Name

Mirkan

30.11.2020 18:49

Ovo su politički a ne ekonomski krediti,tako da ekonomisti tu nemaju šta da traže. Platili smo,plaćamo i tek će mo da platimo.

ODGOVORITE