Медицинари у Шпанији против резова у здравству

Љекари и медицинске сестре изашли су данас на улице Мадрида у знак протеста због смањеног улагања у здравство.

Свијет 29.11.2020 | 16:17
Медицинари у Шпанији против резова у здравству

Пјевајући "мање застава и више сестара", плешући и ударајући у бубњеве око 4.000 демонстраната прошло је улицама Мадрида, региону који је најгоре погођен ковидом.

Лусија Тијелвез /65/, помоћни здравствени радник, рекла је да ове мјере значе сегрегацију у здравству, односно за све морате да платите.

"Ако је приватно здравство онда се ту ради о бизнису, у државне установе сви долазе. Ако немате новца, неће добити одговарајућу његу", појаснила је она.

Регионална влада Мадрида одбацила је тврдње да прави резове и укида неке здравствене услуге.

У међувремену, шпански медији објавили су данас фотографије на којима се виде градови и улице пуне купаца пред Божић, што је изазвало бојазан од новог таласа пандемије.

Шпанска Влада разматра ограничење окупљања за Божић на шест људи.

Премијер Педро Санчез апеловао је да Шпанци избјегавају велика породична окупљања овог Божића како би се сузбила епидемија.

"Наредних неколико мјесеци биће одлучујући. Према предвиђању стручњака, ми ћемо доћи у критичну фазу пандемије у вријеме прве масовне вакцинације", рекао је јуче Санчез.

У Шпанији је до сада вирусом корона заражено 1.628.208 људи, док је умрло 44.668.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ха бу

29.11.2020 15:55

Свака част. Код нас у здравству не смију уста отворити, а плате и доктора и сестата биједне. Али дзабе, у страху су велике очи. 3 синдиката, а онај сто води Гранулиц- стари удбас и полтрон, је купљен. Једино др Фемиц и Бјековиц несто раде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасна

29.11.2020 18:57

Ниједна плата са средњом стручном спремом у медицини 900 км шта да ради за 500 км