Medicinari u Španiji protiv rezova u zdravstvu

Ljekari i medicinske sestre izašli su danas na ulice Madrida u znak protesta zbog smanjenog ulaganja u zdravstvo.

Svijet 29.11.2020 | 16:17
Medicinari u Španiji protiv rezova u zdravstvu

Pjevajući "manje zastava i više sestara", plešući i udarajući u bubnjeve oko 4.000 demonstranata prošlo je ulicama Madrida, regionu koji je najgore pogođen kovidom.

Lusija Tijelvez /65/, pomoćni zdravstveni radnik, rekla je da ove mjere znače segregaciju u zdravstvu, odnosno za sve morate da platite.

"Ako je privatno zdravstvo onda se tu radi o biznisu, u državne ustanove svi dolaze. Ako nemate novca, neće dobiti odgovarajuću njegu", pojasnila je ona.

Regionalna vlada Madrida odbacila je tvrdnje da pravi rezove i ukida neke zdravstvene usluge.

U međuvremenu, španski mediji objavili su danas fotografije na kojima se vide gradovi i ulice pune kupaca pred Božić, što je izazvalo bojazan od novog talasa pandemije.

Španska Vlada razmatra ograničenje okupljanja za Božić na šest ljudi.

Premijer Pedro Sančez apelovao je da Španci izbjegavaju velika porodična okupljanja ovog Božića kako bi se suzbila epidemija.

"Narednih nekoliko mjeseci biće odlučujući. Prema predviđanju stručnjaka, mi ćemo doći u kritičnu fazu pandemije u vrijeme prve masovne vakcinacije", rekao je juče Sančez.

U Španiji je do sada virusom korona zaraženo 1.628.208 ljudi, dok je umrlo 44.668.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ha bu

29.11.2020 16:55

Svaka čast. Kod nas u zdravstvu ne smiju usta otvoriti, a plate i doktora i sestata bijedne. Ali dzabe, u strahu su velike oči. 3 sindikata, a onaj sto vodi Granulic- stari udbas i poltron, je kupljen. Jedino dr Femic i Bjekovic nesto rade..

ODGOVORITE
Name

Jasna

29.11.2020 19:57

Nijedna plata sa srednjom stručnom spremom u medicini 900 km šta da radi za 500 km