Давидова мајка: Неко моћан је дао зелено свјетло!

- Последњих пар дана, почев са писмом обдуцента, почеле су неке ствари да се дешавају. То ми даје за право да мислим да је неко моћан дао зелено светло – закључује Сузана Радановић, мајка убијеног бањалучког студента Давида Драгичевића.

Република Српска 28.11.2020 | 19:28
Давидова мајка: Неко моћан је дао зелено свјетло!

Погибија бањалучког младића Давида Драгичевића није добила званичан епилог ни после две године и осам месеци.

Давидови родитељи од самог почетка тврде да је он убијен и да није умро задесном смрћу како гласи званична верзија.

Писмо др Радована Фуртуле, обдуцента који је био консултован у реобдукцији Давида Драгичевића, рађеној на ВМА, одјекнуло је у целом региону.

У њему се, по први пут од стране стручног лица, констатује да је Давид Драгичевић у марту 2018. убијен на ушћу речице Црквене у Врбас.

Портал Телеграф.рс разговарао је са мајком покојног младића, Сузаном Радановић, која је потврдила да ће писмо обдуцента приложити као доказни материјал на суду.

Сузана Радановић за Телеграф.рс каже да ово писмо само потврђује оно што они од почетка говоре.

–Ово писмо само потврђује оно што ми од првог дана тврдимо, а то је да је Давид убијен, удављен. Није у питању задесна смрт – каже Давидова мајка.

Она додаје како је ово писмо “почетак клупка које ће се одмотати”.

–Зашто је ово писмо стигло после две године и осам месеци? То је питање. Ја не верујем у савест после скоро три године – каже Сузана.

Мајка покојног младића каже да се “ништа ново у случају Давида Драгичевића није догодило и да истрага не постоји”.

–Докази су уништени. Надамо се да ће бањалучко тужилаштво послати предмет на БиХ суд – истиче Сузана Радановић.

Она пак каже да су последњих пар дана, почев са писмом обдуцента, почеле неке ствари да се дешавају.

–То ми даје за право да мислим да је неко моћан дао зелено светло – закључује на крају разговора Сузана Радановић.

Писмо, које је потписао др Фуртула, а које је стигло на адресу групе “Правда за Давида”, послала је медијима у жељи да исто буде објављено

Др Фуртула, специјалиста судске медицине и обдуцент, био је део тима на ВМА у време када је у овој установи рађена реобдукција покојног Драгичевића, у вези са којом је био консултован.

Он је у писму, између осталог, детаљно објаснио повреде које је покојни младић приликом смрти задобио.

–Повреде на лицу покојног у виду бројних огуљотина присутне су искључиво на проминентним (избаченим и истакнутим) деловима лица (врх носа, јагодице, доња ивица чела, избачени делови усана) и као такве више него довољно говоре.

Оне су настале грубим физичким контактом са неравном површином (пешчано дно реке или потока је идеалан избор овакве подлоге) у агоналној фази када је покојник покушавао да дође до ваздуха покрећући главу у бочним правцима спутан физичком силом која га је онемогућавала да подигне главу из воде.

Наводим само кључне повреде које имају свој значај у механизму смрти, као и неке од оних на леђима покојника које представљају тзв. дубоке хематоме (крвне подливе) у међуребарним мишићима, настале дејством пасивне силе на задњу страну трупа насупрот агоналним покушајима тела усмерених одоздо, које је очајнички покушавало да се усправи.

Овако би отприлике могла да се опише суштина једног утопљења и повреде које се у овом случају из теоретског модела заправо могу преписати у практични след догађаја – наводи се у писму у ком др Фуртула објашњава како се сумња да је Давид Драгичевић убијен, а које је Давидова мајка послала редакцији портала Телеграф.рс.

Да подсетимо, Давид Драгичевић (21) је нестао 18. марта 2018. године у Бањалуци, а његово тело је пронађено шест дана касније на ушћу речице Црквене у Врбас.

Према оптужници коју је бањалучко Окружно јавно тужилаштво подигло против непознатих извршилаца, младић је или бежао од починилаца па пао у Црквену или гурнут у набујалу реку исте ноћи када је и нестао.

Од 26. марта 2018. године родитељи младића и група “Правда за Давида” на Тргу Крајине у Бањалуци организовали су окупљања с циљем откривања истине о убиству.

Окупљања грађана забрањена су од 25. децембра 2018. године. Посмртни остаци Давида Драгичевића ексхумирани су 12. марта 2019. године са гробља у Бањалуци и пребачени у Аустрију, у град Винер Нојштат, где је поново сахрањен 15. марта 2019.

(Агенције) 

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Кестен

28.11.2020 19:02

Подрска родитељима. ПРАВДА ЗА ДАВИДА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.11.2020 20:58

Бозе, подари здравље и мир породици Драгицевиц!

Name

?

28.11.2020 21:03

Дај бозе дасе дојде до правде

Name

Скептик

28.11.2020 21:08

✊ПРАВДА ЗА ДАВИДА✊

Name

Јаффа

28.11.2020 21:11

Правда за Давида! Правда за све нас!

Name

Да али

29.11.2020 17:31

Ако ..главни.. не постује закон и ствара увек неке интриге ста оцекивати од вјерних поданика

Name

бака

28.11.2020 19:07

Крвници,убице и сотоне,Давидов гроб вас је побиједио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

28.11.2020 20:21

Правда ће стићи

Name

правда

29.11.2020 10:12

Лукац,Додик и Суд у Б.луци на срамоту.

Name

Нада

29.11.2020 20:48

Правда ће стићи, и за тебе...

Name

Xx

28.11.2020 19:08

Заклела се земља рају да се тајне све одају. Конацно да се утврди истина и поциниоци адекватно казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

29.11.2020 06:55

Колико се сјећам ту другу обдукцију је затражио Додик. Сјећам се да се говорило да је то незаконито јер обдукцију може затражити само тужилац. Ту је можда замка, јер суд сада може рећи да су резултати те обдукције незаконити. Треба бити опрезан.

Name

Орвел

28.11.2020 19:09

Правда ће прије или касније славити побједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТањаС

28.11.2020 19:16

Све се одвија полако на стету Снсд секте и мало у корист постеног народа,јер њихова пропаст и процесуирање је наса нада за боље сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се зна

28.11.2020 19:20

Ал остаће да се ништа не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

28.11.2020 20:37

Сјетио се доктор после скоро три године да објави неке детаље.Имају ли ови са ВМА уопште савјести и људкости,они у Б.Луци знамо да немају.У нормалним државама, сигурно би им биле одузете лиценце за рад,а овај се Фуртула још шепури као да је урадио неки хуман чин.Брука

Name

Сецрет

28.11.2020 21:04

Сигурно неце остати тајна , ни ко су убице ( било их је висе) , ни ко су уцесници отмице ( а било их много) , ни ко су организатори а , богами ни ко се наруциоци. Ово убиство није последица младицке царке која се трагицно заврсила. Ово је организовано убиство иза којег стоје наруциоци и то тако лосе организовано убиство без намјере да се сакрије оно сто је било оцигледно видљиво због тога сто су , управо они који су га наруцили , били убиједјени да су толико моцни да це све затаскати једном прес конференцијом. Давид је муцен да би им рекао колико и ста зна а потом убијен. Сви це одговарати , то је сигурно, само сто ниједна казна неце бити адекватна оним мукама сто је Давид претрпио. А муцили су га и то се зна. Неки це бити а ,многи и неце бити изненадјени када све изадје на видјело. Наруциоци су ионако до сада показали сву безкурпулозност њиховог постојања на сцени Републике Српске. Засто би то било изненадјене и у Давидовом слуцају?

Name

МЕНАГЕР

28.11.2020 22:37

Ово није ниста ново Одавно се зна да је у питању убиство Па и насе тузиластво је слуцај оквалификовало као убиство (додусе тек послије неког дузег времена) Али све док се неоткрије разлог убиства (знаци мотив) увијек це ту бити неких недоумица Знаци КО је то урадио КАКО је то урадио и ЗБОГ ЦЕГА је то урадио А о овом због цега бас се пуно и не прица Цак је и отац па и многи други говорили и писали убио га је овај убили су га они па опет то није некако то Несто недостаје А недостаје мотив за који мислим да никада неце бити откривен Ако се и осуде неки поциниоци па цак и да признају убиство то неби било то док се не открије мотив А и истрага би ваљда требала ици у правцу због цега би то неко урадио па даље

Name

Сана

28.11.2020 19:46

Ко се год у зивоту теско огрјеси кад тад му се врати. Зна нас народ како несреца зна некада задесити неке кјуде а да немају везе са злоцинима оредака. Ниста светије нема него свој грјех сам платити и скинути терет са своји поколења. Али то су кукавице људи и невиде даље од носа. Зна народ да исто лазно некога оптузити спада у тај смртни грјех. Зато је најбоље да се истина надје и да се сви смире и свако своју казну плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало

28.11.2020 20:41

Сузана и Даворе останите са вјером у бога нисте једини кога је овај резим у црно завио али захваљујуци васој снази и енергији постоји могуцност да правда буде задовољена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

28.11.2020 21:03

Сузана, будите опрезни. Косултујте се са Ифетом. Бојим се да садржај овог писма иде на руку МУП_у и тужилаштву. Плашим се да је ово наручен садржај од њих, а до вама није подвала.

Name

Хил бил

28.11.2020 20:53

Сад ће клупко да се одмотава опала оде муцави !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНА

28.11.2020 21:22

Подрска Давидовим родитељима,правда за сва затаскана убиства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мија

28.11.2020 22:33

Давидова смрт има сличности са погибијом гардиста у Србији,неко моћан.терашегу са смрћу младих људи.

Name

мајка

28.11.2020 21:34

Подрска Родитељима ,,,,,,, правда за Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјоко

28.11.2020 21:42

мијењати власт (ПОЛИЦИЈУ) да би смо сазнали праву истину,подхитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

28.11.2020 22:50

Правда за Давида. Правда једнака за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

29.11.2020 06:31

Министар криминала и насиља тврди да има способну полицију да брине о безбедности грађана и њихове имовине, али очигледно за њега сви грађани нису једнако заштићени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тривун

29.11.2020 06:57

Повреде на Давидовом лицу нису настале као последица притска на каменито дно ријеке са намјером лишавања живота. Зна то Футула, зато фокус пажње јавности усмјерава у погрешноом правцу - ка завршници злочина. Оне су последица примјене ЦИА тортуре потапања у воду ради изнуђивања признања промијењене шифре приступа банковном рачуну којег је случајно открио. Међутим, претјерана физичка тортура, коју су полицајци примијењивали од момента хапшења и убацивања у полицијски ауто, узрок је губитка Давидове концентрације и на крају свијести. У таквим околностима он више није био способан признати било шта да би спасао живот. Зато сам чин потапања није дао резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За спас и правду

29.11.2020 09:58

Избором госн Драска за првог цовека БЛ, поцело је слабљење (русење) секте и самим тим продор светлости у политицки и правни мрак Р.С.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.11.2020 10:00

Све је јасно. Подршка породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уопсте не треба

29.11.2020 10:09

Сумњати у то, да це се сво то зло одмотати, као и многа друга.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.11.2020 13:42

Нико не сумња да је Давид убијен...то је и слијепом и глувом јасно. Питање је зашто је убијен? Мотивом до починиоца. Мајци свака част, храбро до краја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре борац

29.11.2020 19:40

Једини коментар на мјесту. Мотив открива поциниоца.

Name

Х

29.11.2020 15:42

Према др Радовану Фуртули не треба критички наступати, већ се треба захвалити на његовој информацији о могућем начину извршења овог злочина. Прво реобдукција тијела Давида Драгичевића је извршена на незаконит начин, и то је сасвим јасно, јер ЗКП РС је прописао ко наређује обдукцију. Наредбом за обдукцију је највјероватније тражено да се утврди узрок смрти и вријеме смрти. Др обдуцент је на та питања дао одговор. Е сада је упитно да ли је неко из истражног тима, у оперативном смислу, др обдуцента питао да, на основу чињеница утврђених обдукциом, да мишљење о начину настанка тјелесних повреда и да да мишљење на евентуална друга питања. Ако га нико из истражног тима за ово наведено није питао, највјероватније се самоинцијативно није ни изјашњавао о предпоставкама како се одиграо овај злочин. Постоји и предпоставка да је био и спољни утицаја на њега да се о томе не изјашњава. Искуства углавном потврђују да је милина слушати судске вјештаке када образлажу и одговарају на постављења питања, само им треба постављати права питања. Дали су сва потребна питања постављана др обдуценту, па по потреби и другим судским вјештацима, то треба питати те вјештаке. Унапријед, без провјере, не треба критички наступати. Углавном хвала др Радовану Фуртули на достављеној информацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ без морала

29.11.2020 15:50

ПИТАЈТЕ ДОДИКА И ЛУКАЧА , ОНИ ЗНАЈУ ИСТИНУ, АЛИ КАКО ДОЋИ ДО ИСТИНЕ КАД СЕ ЗА ГЛАВНОГ ВОЖДА ДАЈУ ГЛАСОВИ, КАД ЈЕ ОН цитат: "...Бог.....".

ОДГОВОРИТЕ