Davidova majka: Neko moćan je dao zeleno svjetlo!

- Poslednjih par dana, počev sa pismom obducenta, počele su neke stvari da se dešavaju. To mi daje za pravo da mislim da je neko moćan dao zeleno svetlo – zaključuje Suzana Radanović, majka ubijenog banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Republika Srpska 28.11.2020 | 19:28
Davidova majka: Neko moćan je dao zeleno svjetlo!

Pogibija banjalučkog mladića Davida Dragičevića nije dobila zvaničan epilog ni posle dve godine i osam meseci.

Davidovi roditelji od samog početka tvrde da je on ubijen i da nije umro zadesnom smrću kako glasi zvanična verzija.

Pismo dr Radovana Furtule, obducenta koji je bio konsultovan u reobdukciji Davida Dragičevića, rađenoj na VMA, odjeknulo je u celom regionu.

U njemu se, po prvi put od strane stručnog lica, konstatuje da je David Dragičević u martu 2018. ubijen na ušću rečice Crkvene u Vrbas.

Portal Telegraf.rs razgovarao je sa majkom pokojnog mladića, Suzanom Radanović, koja je potvrdila da će pismo obducenta priložiti kao dokazni materijal na sudu.

Suzana Radanović za Telegraf.rs kaže da ovo pismo samo potvrđuje ono što oni od početka govore.

–Ovo pismo samo potvrđuje ono što mi od prvog dana tvrdimo, a to je da je David ubijen, udavljen. Nije u pitanju zadesna smrt – kaže Davidova majka.

Ona dodaje kako je ovo pismo “početak klupka koje će se odmotati”.

–Zašto je ovo pismo stiglo posle dve godine i osam meseci? To je pitanje. Ja ne verujem u savest posle skoro tri godine – kaže Suzana.

Majka pokojnog mladića kaže da se “ništa novo u slučaju Davida Dragičevića nije dogodilo i da istraga ne postoji”.

–Dokazi su uništeni. Nadamo se da će banjalučko tužilaštvo poslati predmet na BiH sud – ističe Suzana Radanović.

Ona pak kaže da su poslednjih par dana, počev sa pismom obducenta, počele neke stvari da se dešavaju.

–To mi daje za pravo da mislim da je neko moćan dao zeleno svetlo – zaključuje na kraju razgovora Suzana Radanović.

Pismo, koje je potpisao dr Furtula, a koje je stiglo na adresu grupe “Pravda za Davida”, poslala je medijima u želji da isto bude objavljeno

Dr Furtula, specijalista sudske medicine i obducent, bio je deo tima na VMA u vreme kada je u ovoj ustanovi rađena reobdukcija pokojnog Dragičevića, u vezi sa kojom je bio konsultovan.

On je u pismu, između ostalog, detaljno objasnio povrede koje je pokojni mladić prilikom smrti zadobio.

–Povrede na licu pokojnog u vidu brojnih oguljotina prisutne su isključivo na prominentnim (izbačenim i istaknutim) delovima lica (vrh nosa, jagodice, donja ivica čela, izbačeni delovi usana) i kao takve više nego dovoljno govore.

One su nastale grubim fizičkim kontaktom sa neravnom površinom (peščano dno reke ili potoka je idealan izbor ovakve podloge) u agonalnoj fazi kada je pokojnik pokušavao da dođe do vazduha pokrećući glavu u bočnim pravcima sputan fizičkom silom koja ga je onemogućavala da podigne glavu iz vode.

Navodim samo ključne povrede koje imaju svoj značaj u mehanizmu smrti, kao i neke od onih na leđima pokojnika koje predstavljaju tzv. duboke hematome (krvne podlive) u međurebarnim mišićima, nastale dejstvom pasivne sile na zadnju stranu trupa nasuprot agonalnim pokušajima tela usmerenih odozdo, koje je očajnički pokušavalo da se uspravi.

Ovako bi otprilike mogla da se opiše suština jednog utopljenja i povrede koje se u ovom slučaju iz teoretskog modela zapravo mogu prepisati u praktični sled događaja – navodi se u pismu u kom dr Furtula objašnjava kako se sumnja da je David Dragičević ubijen, a koje je Davidova majka poslala redakciji portala Telegraf.rs.

Da podsetimo, David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo telo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rečice Crkvene u Vrbas.

Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bežao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu reku iste noći kada je i nestao.

Od 26. marta 2018. godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra 2018. godine. Posmrtni ostaci Davida Dragičevića ekshumirani su 12. marta 2019. godine sa groblja u Banjaluci i prebačeni u Austriju, u grad Viner Nojštat, gde je ponovo sahranjen 15. marta 2019.

(Agencije) 

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Kesten

28.11.2020 19:02

Podrska roditeljima. PRAVDA ZA DAVIDA !!!

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.11.2020 20:58

Boze, podari zdravlje i mir porodici Dragicevic!

Name

?

28.11.2020 21:03

Daj boze dase dojde do pravde

Name

Skeptik

28.11.2020 21:08

✊PRAVDA ZA DAVIDA✊

Name

Jaffa

28.11.2020 21:11

Pravda za Davida! Pravda za sve nas!

Name

Da ali

29.11.2020 17:31

Ako ..glavni.. ne postuje zakon i stvara uvek neke intrige sta ocekivati od vjernih podanika

Name

baka

28.11.2020 19:07

Krvnici,ubice i sotone,Davidov grob vas je pobijedio!

ODGOVORITE
Name

R

28.11.2020 20:21

Pravda će stići

Name

pravda

29.11.2020 10:12

Lukac,Dodik i Sud u B.luci na sramotu.

Name

Nada

29.11.2020 20:48

Pravda će stići, i za tebe...

Name

Xx

28.11.2020 19:08

Zaklela se zemlja raju da se tajne sve odaju. Konacno da se utvrdi istina i pocinioci adekvatno kazne.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

29.11.2020 06:55

Koliko se sjećam tu drugu obdukciju je zatražio Dodik. Sjećam se da se govorilo da je to nezakonito jer obdukciju može zatražiti samo tužilac. Tu je možda zamka, jer sud sada može reći da su rezultati te obdukcije nezakoniti. Treba biti oprezan.

Name

Orvel

28.11.2020 19:09

Pravda će prije ili kasnije slaviti pobjedu.

ODGOVORITE
Name

TanjaS

28.11.2020 19:16

Sve se odvija polako na stetu Snsd sekte i malo u korist postenog naroda,jer njihova propast i procesuiranje je nasa nada za bolje sutra.

ODGOVORITE
Name

Све се зна

28.11.2020 19:20

Ал остаће да се ништа не зна.

ODGOVORITE
Name

Car

28.11.2020 20:37

Sjetio se doktor posle skoro tri godine da objavi neke detalje.Imaju li ovi sa VMA uopšte savjesti i ljudkosti,oni u B.Luci znamo da nemaju.U normalnim državama, sigurno bi im bile oduzete licence za rad,a ovaj se Furtula još šepuri kao da je uradio neki human čin.Bruka

Name

Secret

28.11.2020 21:04

Sigurno nece ostati tajna , ni ko su ubice ( bilo ih je vise) , ni ko su ucesnici otmice ( a bilo ih mnogo) , ni ko su organizatori a , bogami ni ko se narucioci. Ovo ubistvo nije posledica mladicke carke koja se tragicno zavrsila. Ovo je organizovano ubistvo iza kojeg stoje narucioci i to tako lose organizovano ubistvo bez namjere da se sakrije ono sto je bilo ocigledno vidljivo zbog toga sto su , upravo oni koji su ga narucili , bili ubijedjeni da su toliko mocni da ce sve zataskati jednom pres konferencijom. David je mucen da bi im rekao koliko i sta zna a potom ubijen. Svi ce odgovarati , to je sigurno, samo sto nijedna kazna nece biti adekvatna onim mukama sto je David pretrpio. A mucili su ga i to se zna. Neki ce biti a ,mnogi i nece biti iznenadjeni kada sve izadje na vidjelo. Narucioci su ionako do sada pokazali svu bezkurpuloznost njihovog postojanja na sceni Republike Srpske. Zasto bi to bilo iznenadjene i u Davidovom slucaju?

Name

MENAGER

28.11.2020 22:37

Ovo nije nista novo Odavno se zna da je u pitanju ubistvo Pa i nase tuzilastvo je slucaj okvalifikovalo kao ubistvo (doduse tek poslije nekog duzeg vremena) Ali sve dok se neotkrije razlog ubistva (znaci motiv) uvijek ce tu biti nekih nedoumica Znaci KO je to uradio KAKO je to uradio i ZBOG CEGA je to uradio A o ovom zbog cega bas se puno i ne prica Cak je i otac pa i mnogi drugi govorili i pisali ubio ga je ovaj ubili su ga oni pa opet to nije nekako to Nesto nedostaje A nedostaje motiv za koji mislim da nikada nece biti otkriven Ako se i osude neki pocinioci pa cak i da priznaju ubistvo to nebi bilo to dok se ne otkrije motiv A i istraga bi valjda trebala ici u pravcu zbog cega bi to neko uradio pa dalje

Name

Sana

28.11.2020 19:46

Ko se god u zivotu tesko ogrjesi kad tad mu se vrati. Zna nas narod kako nesreca zna nekada zadesiti neke kjude a da nemaju veze sa zlocinima oredaka. Nista svetije nema nego svoj grjeh sam platiti i skinuti teret sa svoji pokolenja. Ali to su kukavice ljudi i nevide dalje od nosa. Zna narod da isto lazno nekoga optuziti spada u taj smrtni grjeh. Zato je najbolje da se istina nadje i da se svi smire i svako svoju kaznu plati.

ODGOVORITE
Name

Halo

28.11.2020 20:41

Suzana i Davore ostanite sa vjerom u boga niste jedini koga je ovaj rezim u crno zavio ali zahvaljujuci vasoj snazi i energiji postoji mogucnost da pravda bude zadovoljena!

ODGOVORITE
Name

Lule

28.11.2020 21:03

Suzana, budite oprezni. Kosultujte se sa Ifetom. Bojim se da sadržaj ovog pisma ide na ruku MUP_u i tužilaštvu. Plašim se da je ovo naručen sadržaj od njih, a do vama nije podvala.

Name

Hil bil

28.11.2020 20:53

Sad će klupko da se odmotava opala ode mucavi !!!

ODGOVORITE
Name

NENA

28.11.2020 21:22

Podrska Davidovim roditeljima,pravda za sva zataskana ubistva!

ODGOVORITE
Name

Mija

28.11.2020 22:33

Davidova smrt ima sličnosti sa pogibijom gardista u Srbiji,neko moćan.terašegu sa smrću mladih ljudi.

Name

majka

28.11.2020 21:34

Podrska Roditeljima ,,,,,,, pravda za Davida

ODGOVORITE
Name

djoko

28.11.2020 21:42

mijenjati vlast (POLICIJU) da bi smo saznali pravu istinu,podhitno

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

28.11.2020 22:50

Правда за Давида. Правда једнака за све.

ODGOVORITE
Name

Petar

29.11.2020 06:31

Ministar kriminala i nasilja tvrdi da ima sposobnu policiju da brine o bezbednosti građana i njihove imovine, ali očigledno za njega svi građani nisu jednako zaštićeni.

ODGOVORITE
Name

Trivun

29.11.2020 06:57

Povrede na Davidovom licu nisu nastale kao posledica pritska na kamenito dno rijeke sa namjerom lišavanja života. Zna to Futula, zato fokus pažnje javnosti usmjerava u pogrešnoom pravcu - ka završnici zločina. One su posledica primjene CIA torture potapanja u vodu radi iznuđivanja priznanja promijenjene šifre pristupa bankovnom računu kojeg je slučajno otkrio. Međutim, pretjerana fizička tortura, koju su policajci primijenjivali od momenta hapšenja i ubacivanja u policijski auto, uzrok je gubitka Davidove koncentracije i na kraju svijesti. U takvim okolnostima on više nije bio sposoban priznati bilo šta da bi spasao život. Zato sam čin potapanja nije dao rezultate.

ODGOVORITE
Name

Za spas i pravdu

29.11.2020 09:58

Izborom gosn Draska za prvog coveka BL, pocelo je slabljenje (rusenje) sekte i samim tim prodor svetlosti u politicki i pravni mrak R.S.

ODGOVORITE
Name

Milan

29.11.2020 10:00

Sve je jasno. Podrška porodici.

ODGOVORITE
Name

Uopste ne treba

29.11.2020 10:09

Sumnjati u to, da ce se svo to zlo odmotati, kao i mnoga druga.......

ODGOVORITE
Name

Borac

29.11.2020 13:42

Niko ne sumnja da je David ubijen...to je i slijepom i gluvom jasno. Pitanje je zašto je ubijen? Motivom do počinioca. Majci svaka čast, hrabro do kraja...

ODGOVORITE
Name

Re borac

29.11.2020 19:40

Jedini komentar na mjestu. Motiv otkriva pocinioca.

Name

Х

29.11.2020 15:42

Prema dr Radovanu Furtuli ne treba kritički nastupati, već se treba zahvaliti na njegovoj informaciji o mogućem načinu izvršenja ovog zločina. Prvo reobdukcija tijela Davida Dragičevića je izvršena na nezakonit način, i to je sasvim jasno, jer ZKP RS je propisao ko naređuje obdukciju. Naredbom za obdukciju je najvjerovatnije traženo da se utvrdi uzrok smrti i vrijeme smrti. Dr obducent je na ta pitanja dao odgovor. E sada je upitno da li je neko iz istražnog tima, u operativnom smislu, dr obducenta pitao da, na osnovu činjenica utvrđenih obdukciom, da mišljenje o načinu nastanka tjelesnih povreda i da da mišljenje na eventualna druga pitanja. Ako ga niko iz istražnog tima za ovo navedeno nije pitao, najvjerovatnije se samoincijativno nije ni izjašnjavao o predpostavkama kako se odigrao ovaj zločin. Postoji i predpostavka da je bio i spoljni uticaja na njega da se o tome ne izjašnjava. Iskustva uglavnom potvrđuju da je milina slušati sudske vještake kada obrazlažu i odgovaraju na postavljenja pitanja, samo im treba postavljati prava pitanja. Dali su sva potrebna pitanja postavljana dr obducentu, pa po potrebi i drugim sudskim vještacima, to treba pitati te vještake. Unaprijed, bez provjere, ne treba kritički nastupati. Uglavnom hvala dr Radovanu Furtuli na dostavljenoj informaciji.

ODGOVORITE
Name

Narod bez morala

29.11.2020 15:50

PITAJTE DODIKA I LUKAČA , ONI ZNAJU ISTINU, ALI KAKO DOĆI DO ISTINE KAD SE ZA GLAVNOG VOŽDA DAJU GLASOVI, KAD JE ON citat: "...Bog.....".

ODGOVORITE