Закони спремни, у власти тврде да их нису писали?!

План је био да се измјена наведеног сета закона, по хитном поступку, нађе већ на првој идућој сједници Народне скупштине, која је заказана за уторак, 1. децембар. Међутим, изгледа да је власт од тога одустала након бурних реакције јавности.

Република Српска 28.11.2020 | 16:10
Закони спремни, у власти тврде да их нису писали?!

''Било то арогантно некоме или не, уколико је нешто остало изнад надлежности скупштине, промијенићемо и законе и статут па ћемо видјети те надлежности Скупштине'', рекао је лидер СНСД Милорад Додик, дан након избора.

Најава Милорада Додика спроводи се у дјело. Три закона су спремна за усвајање. Измјенама на којима ради владајућа коалиција у Републици Српској брише се надлежност градоначелника и начелника и предлажу именовања и смјене начелника одјељења у градским и општинским управама. Милорад Додик данас, 10 дана након изјаве да ће мјењати законе и статус, каже:

- Нисам надлежан за то!

Данас није, а прије 10-ак дана је био надлежан за све. Није надлежан одједном ни предсједник Владе и потпредсјендик СНСД-а Радован Вишковић. Тврди да о измјенама закона не зна ништа. Не зна ни ко их је писао, ни гдје, зна само да се на томе неће ништа радити у наредних шест мјесеци.

''Закони нису писани у Влади, морате уважити то. Да ли је неко писао или имао намјеру да нешто тако ради, могу и посланици да предложе закон. Влада нити је писала, нити предложила, нити се том темом уопште бавила''. тврди премијер Вишковић.

Ко се онда бавио?

Посланици из различитих странака које смо данас контактирали, тврде да ништа не знају.

Душица Шолаја, СНСД-ов посланик потврдила нам је у телефонском разговору да измјена закона о локалној сдамоуправи нема на дневном реду на наредном засједању, нити су у Клубу СНСД-а о томе разговарали.

Али, чињеница је да радне верзије закона постоје, а сами се сигурно нису написали. Предложеним Измјенама Закон о локалној самоуправи које је објавио Цапитал  мјењања се у свега двије одредбе.

''Омогућује се скупштини јединице локалне самоуправе да именује и разрјешава секретара скупштине и начелника одјељења односно службе на приједлог комисије надлежне за избор и именовање'', наведено је образложењу за доношење закона по хитном поступку.

Другом измјеном закона брише се надлежност градоначелника, односно начелника општине, да предлаже именовање и разрјешава начелника одјељења или службе.

„Имајући у виду да ће након спроведених локалних избора у већем броју јединица локалне самоуправе доћи до ситуације да је градоначелник/начелник општине изабран подршком политичких опција које немају већину у скупштини јединице локалне самоуправе, постоји опасност да због политичког ривалства дође до отежаног функционисања органа јединица локалне самоуправе, а самим тим и до нарушавања права и интереса грађана. Стога је доношење овог закона у општем интресу грађана", наведено је образложењу за доношење закона по хитном поступку.

У Закону о систему јавних служби мијењају се два члана. Првим се скупштини општине/града омогућује да именује и разрјешава управни одбор установе који је оснивач или суоснивач на приједлог комисије за избор и именовање.

А другом измјеном је прописано да директора општинске/градске установе именује скупштина, такође на приједлог комисије за избор и именовање.

Судећи према пвим измјенама, владајућа већина је спремна да и даље влада у локалним заједницама у којима је на претходним изборима изгубила руководеће позиције.

''Знате чега се они још боје? Ево одмах да вам кажем – са позиције коју имам као градоначелник Бањалуке и са овалештењима које има градоначелник скупштинску већину и ситуацију у Бањалуци и цијелој РС би преокренули у једном тако малом политичком времену и они су тога свјесни и зато хоће да умањују овлаштења. Ми смо на изборе изашли по једним правилима, откуд право неком да то мјења послије избора", пита новоизабрани градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Они који прате политичка дешавања кажу да се ради о скандалу, деспотском чину и рушењу демократских капацитета.

''Скандалозна би била уопште одлука да се расправља на ову тему. Зашто? Зато јер се њом умањује демократски капацитет Репулике Српске, која се гура ка Сјеверној Ккореји...Уколико ви то изаберете онда несто није у реду", каже политиколог Велизар Антић.

План је био да се измјена наведеног сета закона, по хитном поступку, нађе већ на првој идућој сједници Народне скупштине, која је заказана за уторак, 1. децембар. Међутим, изгледа да је власт од тога одустала након бурних реакције јавности.

(БН)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Јасно

28.11.2020 15:44

Висковиц лазе као обицно и то не трба узети као озбиљну ингормацију нити као цовјека нит функцонера јер он се на свој карактер поп..ао. Медјутм цињеница да је био план али због опструкције у сопственим редовима и њихових нацелника те страха од народа који би се сигурно догодио или ако покусају догодице се и ту је крај. Мозда играју на ону подмуклу варијанту,посланици предлозили,скупстинска вецина прихвтилс дневни ред како год исто им се писе,народ боље прије него цекати 2022год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2020 16:04

Багра је то мало веца.

Name

ре

28.11.2020 17:09

Шта изјави премијер? Влада није писала, али измјене неће сигурно бити у наредних 6 мјесеци. Паметном доста.

Name

Борац

28.11.2020 17:33

Диспецер је обицни фикус. Нити ста зна,нити се ста пита. А лазни посланик дусица није добила одобрење да даје изјаве.

Name

Ре за борац

28.11.2020 18:12

Дусица је нас посланик и бице јос 10 мандата. Тебе пуно поздрављамо и зелимо ти добро здравље. П.С. Зворник њено добро не заборавља

Name

??

28.11.2020 19:17

Ти ко нелазес сви сте слицни ко јаје јајету

Name

Ана

28.11.2020 20:03

Цуј питали лазног дусицу. Зар она није лазни посланик? Све са 100% гласова.ха,ха,ха

Name

Ре ре за борац

28.11.2020 20:05

Види увлакаца како се јављају и бране крадју гласова.

Name

Михајло

28.11.2020 20:16

Додиг је битанга, која је унистила РС и све градјане у њој, а велики бр младих растјерао по свијету.

Name

Ре ре за борац

28.11.2020 20:40

Јел' мислиш на Душицу Шолају, ЛАЖНОГ ПОСЛАНИКА.

Name

Ре за борац

28.11.2020 21:21

На њене гласове нико није имао никакве примедбе. Цак ни ови цији си ти бот. Погледај мало гласове ПДП у Бл и ту изборну муцку. На свих 280 мјеста један цовјек први по бројх освојених гласова у оквиру своје партије....да прикрију своје муцке прозивају друге. Ти цес сендвиц добити, ваљдаааа

Name

Ре

28.11.2020 15:51

Сви на улице са аутомобилима да спријецимо диктатуру сизофреника! То је демократски и уз то постујемо мјере. Има нацина да показемо ста народ мисли и да нас престану заглупљивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за борац

28.11.2020 19:22

Зворник те поздравља и увијек за насу Дусицу. Представљаце нас јос дугоооооо.

Name

Ре ре за борац

28.11.2020 23:12

Душица Шолаја, ЛАЖНИ ПОСЛАНИК, није добила мандат на бирачким мјестима веч кад кутије однесу на бројање у зграду општине.

Name

бл

28.11.2020 15:52

ово исто ко кад млада казе, ма нисам трудна, одкуд ти то. и онда из ведра неба, драги, ја у 4 мјесецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бл

28.11.2020 16:58

Ја на то добио и утјеху. Каже мени моја тадашња драга, " НЕМОЈ СЕ СИКИРАТИ, НИСИ ТИ ОТАЦ ". ?????????????

Name

мрга

28.11.2020 20:44

Ајде, болан, ко да је битно чије је. Важно је да је дијете здраво ?

Name

Роки

28.11.2020 15:53

Овим љигавцима из СНСД-А само треба показати зубе и одмах се повлаче. Сав људски отпад РС је припадник те секте и сви су као из неког ријалити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеститка

28.11.2020 17:49

Имате пице од мене

Name

Мирко

28.11.2020 16:15

сигурно се само написало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана!

28.11.2020 16:17

Ја колко знам све то саставља "стручњак" уставног права Владе РС гдин. Каран с. Позовите га на ТВ па ћете видјети како он то објашњава....а и мој драги њега задужује за те ствари....какав Касиповић, Вишко поготову....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људиии

28.11.2020 16:17

На улицеее у цијелој Републици Српској !!! У аутааа и не један дан!!!сваки дан до оставкиииии!!и али после оставки пред закон за све једнак!!!сви сви редом!!правосудје одблокирати!институциеее одблокиратиии!!људииии мемааа даљееееее!!!!ово је злооооо!!!неце народеее злооо отиции самооо!!!!!дебелооо пустили коријењеее!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.11.2020 20:40

Зар те није срамота признати да си гласао за неког ко је балавурдија да буде градоначелник главног града, хееејјј, освијести се имаш ли мозга уопште.

Name

Ста и како

28.11.2020 16:42

Хајдемо сада! Сви сви сви сви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууу

28.11.2020 16:56

Изгледа да Баја полако свата да није он сам скупстина као сто је до сада био и скупстина и Бог,сад и његови климоглавци климају на узбуну па возд види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грунф

28.11.2020 16:56

Какав шљам како ниско неморално јадно доње жалосни. Они су институције демократију вољу народа срозали на нулу испод дно дна. Чак овако јадно мизерно нико није надлежан нико ништа незна као нека дјеца балавци. Докле се довела РС ко је представља па народе докле. Па у циркусу се зна ко како и шта. Ово је јадно. Шта они себи све не дозвољавају народе руши то решавај се зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

28.11.2020 16:56

И птице на грани знају да СНСД и њихови коалициони партнери играју непоштено и на превару. Нама требају рјешења проблема, а не извјештавање о проблемима. Сигуран сам да ће Бл и Бијељиња са својим градоначелницима и стручним сарадницима закотрљати зупчаник промјена пријеко потребних Р.Српској и БиХ. Треба времена. Јер поправити покварено је јако тежак посао који изискује вријеме, стрпљење и много живаца. Додик се боји затвора. Не лаје он због села, већ због себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.11.2020 17:10

Дзералд Селман ???!!!цовјрк растуриооо прабосудјеее!!!! И све по његовом закону !!! За Гинисаааааа!!! И све по њиховом закону они писуу они брисуу они пресудјују и тако народ зиви по њиховим партијским законимааа!!!на брдовитом балкану!!!они имају возни парк јаци од Њемацке плате јаце од Њемацке будзет јаци од Њемацкее бахатее се у својем царствууу а народ народ је у 16 вијеку!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

28.11.2020 17:37

Миле, молим те мијењај Закон, ови су се повампирили,да им је засјести а немају подршку народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2020 18:35

На којој си ти терапији?

Name

Ре

28.11.2020 19:35

Цији ли си ти радник,неписмена будалетино? Науци прво да писес,инаце сви у тој секти сте полуписмени...

Name

Профа

28.11.2020 19:53

Није он на терапијама, насарао глупости да нервира поштене и сад виси на порталу да види одговоре на коментар Поздрав људи

Name

Ре Радник

28.11.2020 20:05

Тако је пријатељу

Name

Сврни наврни

28.11.2020 19:34

Испашће да су законе спонтано намислили, написали и предложили спонтани, добронамјерни и брижни посланици. Онако од себе, непосредно пред заједање те родољубиве скупштине. Што иначе брине бригу о народу своме, па зато и има придјев народна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народее

28.11.2020 19:50

Под хитнооо измијенити назив Народна Скупстина!!! Партијска скупстина!!Централног комитета и њихових сателита коалиционих!!!!!!умрезени у хоботницу!! Политицкотајкунску ненародну!!са папцимааа прелетацимааа климоглавцимааа корумпираним!!!!!!!! Балкански циркус 21 вијека!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаг

28.11.2020 20:36

Највеци отпад људског и српског рода се налази у владајуцој структури! Они нас не могу представљати, ово нисмо ми!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.11.2020 20:46

О каквом демократском капацитету прича овај шљизго!? Он се разумије у локалну самоуправу као Марија у криви к..ац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

28.11.2020 21:30

Ако они који су најавили измјену закона на штету градоначелника и начелника "незнани"ништа о томе,онда нико нема права да то помиње, поготово не да изгласава!!! Или да то ипак народ ријеши на улици!!! Доста више силе и АУТОКРАТИЈЕ!!!Онај ко се плаши демократије,широко му поље,јер,ко се ватре лати,од ватре и страда,зато ни не помипљајте даизмишљате осветничке сплетке које вас могу много коштати!!!Народу је доста свега и вјерујте да неће бити добро по вас!!!Повуците се часно док још можете,или ће вас народ смијенити и судити вам!!!

ОДГОВОРИТЕ