Zakoni spremni, u vlasti tvrde da ih nisu pisali?!

Plan je bio da se izmjena navedenog seta zakona, po hitnom postupku, nađe već na prvoj idućoj sjednici Narodne skupštine, koja je zakazana za utorak, 1. decembar. Međutim, izgleda da je vlast od toga odustala nakon burnih reakcije javnosti.

Republika Srpska 28.11.2020 | 16:10
Zakoni spremni, u vlasti tvrde da ih nisu pisali?!

''Bilo to arogantno nekome ili ne, ukoliko je nešto ostalo iznad nadležnosti skupštine, promijenićemo i zakone i statut pa ćemo vidjeti te nadležnosti Skupštine'', rekao je lider SNSD Milorad Dodik, dan nakon izbora.

Najava Milorada Dodika sprovodi se u djelo. Tri zakona su spremna za usvajanje. Izmjenama na kojima radi vladajuća koalicija u Republici Srpskoj briše se nadležnost gradonačelnika i načelnika i predlažu imenovanja i smjene načelnika odjeljenja u gradskim i opštinskim upravama. Milorad Dodik danas, 10 dana nakon izjave da će mjenjati zakone i status, kaže:

- Nisam nadležan za to!

Danas nije, a prije 10-ak dana je bio nadležan za sve. Nije nadležan odjednom ni predsjednik Vlade i potpredsjendik SNSD-a Radovan Višković. Tvrdi da o izmjenama zakona ne zna ništa. Ne zna ni ko ih je pisao, ni gdje, zna samo da se na tome neće ništa raditi u narednih šest mjeseci.

''Zakoni nisu pisani u Vladi, morate uvažiti to. Da li je neko pisao ili imao namjeru da nešto tako radi, mogu i poslanici da predlože zakon. Vlada niti je pisala, niti predložila, niti se tom temom uopšte bavila''. tvrdi premijer Višković.

Ko se onda bavio?

Poslanici iz različitih stranaka koje smo danas kontaktirali, tvrde da ništa ne znaju.

Dušica Šolaja, SNSD-ov poslanik potvrdila nam je u telefonskom razgovoru da izmjena zakona o lokalnoj sdamoupravi nema na dnevnom redu na narednom zasjedanju, niti su u Klubu SNSD-a o tome razgovarali.

Ali, činjenica je da radne verzije zakona postoje, a sami se sigurno nisu napisali. Predloženim Izmjenama Zakon o lokalnoj samoupravi koje je objavio Capital  mjenjanja se u svega dvije odredbe.

''Omogućuje se skupštini jedinice lokalne samouprave da imenuje i razrješava sekretara skupštine i načelnika odjeljenja odnosno službe na prijedlog komisije nadležne za izbor i imenovanje'', navedeno je obrazloženju za donošenje zakona po hitnom postupku.

Drugom izmjenom zakona briše se nadležnost gradonačelnika, odnosno načelnika opštine, da predlaže imenovanje i razrješava načelnika odjeljenja ili službe.

„Imajući u vidu da će nakon sprovedenih lokalnih izbora u većem broju jedinica lokalne samouprave doći do situacije da je gradonačelnik/načelnik opštine izabran podrškom političkih opcija koje nemaju većinu u skupštini jedinice lokalne samouprave, postoji opasnost da zbog političkog rivalstva dođe do otežanog funkcionisanja organa jedinica lokalne samouprave, a samim tim i do narušavanja prava i interesa građana. Stoga je donošenje ovog zakona u opštem intresu građana", navedeno je obrazloženju za donošenje zakona po hitnom postupku.

U Zakonu o sistemu javnih službi mijenjaju se dva člana. Prvim se skupštini opštine/grada omogućuje da imenuje i razrješava upravni odbor ustanove koji je osnivač ili suosnivač na prijedlog komisije za izbor i imenovanje.

A drugom izmjenom je propisano da direktora opštinske/gradske ustanove imenuje skupština, takođe na prijedlog komisije za izbor i imenovanje.

Sudeći prema pvim izmjenama, vladajuća većina je spremna da i dalje vlada u lokalnim zajednicama u kojima je na prethodnim izborima izgubila rukovodeće pozicije.

''Znate čega se oni još boje? Evo odmah da vam kažem – sa pozicije koju imam kao gradonačelnik Banjaluke i sa ovaleštenjima koje ima gradonačelnik skupštinsku većinu i situaciju u Banjaluci i cijeloj RS bi preokrenuli u jednom tako malom političkom vremenu i oni su toga svjesni i zato hoće da umanjuju ovlaštenja. Mi smo na izbore izašli po jednim pravilima, otkud pravo nekom da to mjenja poslije izbora", pita novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Oni koji prate politička dešavanja kažu da se radi o skandalu, despotskom činu i rušenju demokratskih kapaciteta.

''Skandalozna bi bila uopšte odluka da se raspravlja na ovu temu. Zašto? Zato jer se njom umanjuje demokratski kapacitet Repulike Srpske, koja se gura ka Sjevernoj Kkoreji...Ukoliko vi to izaberete onda nesto nije u redu", kaže politikolog Velizar Antić.

Plan je bio da se izmjena navedenog seta zakona, po hitnom postupku, nađe već na prvoj idućoj sjednici Narodne skupštine, koja je zakazana za utorak, 1. decembar. Međutim, izgleda da je vlast od toga odustala nakon burnih reakcije javnosti.

(BN)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Jasno

28.11.2020 15:44

Viskovic laze kao obicno i to ne trba uzeti kao ozbiljnu ingormaciju niti kao covjeka nit funkconera jer on se na svoj karakter pop..ao. Medjutm cinjenica da je bio plan ali zbog opstrukcije u sopstvenim redovima i njihovih nacelnika te straha od naroda koji bi se sigurno dogodio ili ako pokusaju dogodice se i tu je kraj. Mozda igraju na onu podmuklu varijantu,poslanici predlozili,skupstinska vecina prihvtils dnevni red kako god isto im se pise,narod bolje prije nego cekati 2022god.

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2020 16:04

Bagra je to malo veca.

Name

re

28.11.2020 17:09

Šta izjavi premijer? Vlada nije pisala, ali izmjene neće sigurno biti u narednih 6 mjeseci. Pametnom dosta.

Name

Borac

28.11.2020 17:33

Dispecer je obicni fikus. Niti sta zna,niti se sta pita. A lazni poslanik dusica nije dobila odobrenje da daje izjave.

Name

Re za borac

28.11.2020 18:12

Dusica je nas poslanik i bice jos 10 mandata. Tebe puno pozdravljamo i zelimo ti dobro zdravlje. P.S. Zvornik njeno dobro ne zaboravlja

Name

??

28.11.2020 19:17

Ti ko nelazes svi ste slicni ko jaje jajetu

Name

Ana

28.11.2020 20:03

Cuj pitali laznog dusicu. Zar ona nije lazni poslanik? Sve sa 100% glasova.ha,ha,ha

Name

Re re za borac

28.11.2020 20:05

Vidi uvlakaca kako se javljaju i brane kradju glasova.

Name

Mihajlo

28.11.2020 20:16

Dodig je bitanga, koja je unistila RS i sve gradjane u njoj, a veliki br mladih rastjerao po svijetu.

Name

Re re za borac

28.11.2020 20:40

Jel' misliš na Dušicu Šolaju, LAŽNOG POSLANIKA.

Name

Re za borac

28.11.2020 21:21

Na njene glasove niko nije imao nikakve primedbe. Cak ni ovi ciji si ti bot. Pogledaj malo glasove PDP u Bl i tu izbornu mucku. Na svih 280 mjesta jedan covjek prvi po brojh osvojenih glasova u okviru svoje partije....da prikriju svoje mucke prozivaju druge. Ti ces sendvic dobiti, valjdaaaa

Name

Re

28.11.2020 15:51

Svi na ulice sa automobilima da sprijecimo diktaturu sizofrenika! To je demokratski i uz to postujemo mjere. Ima nacina da pokazemo sta narod misli i da nas prestanu zaglupljivati.

ODGOVORITE
Name

Re za borac

28.11.2020 19:22

Zvornik te pozdravlja i uvijek za nasu Dusicu. Predstavljace nas jos dugoooooo.

Name

Re re za borac

28.11.2020 23:12

Dušica Šolaja, LAŽNI POSLANIK, nije dobila mandat na biračkim mjestima več kad kutije odnesu na brojanje u zgradu opštine.

Name

bl

28.11.2020 15:52

ovo isto ko kad mlada kaze, ma nisam trudna, odkud ti to. i onda iz vedra neba, dragi, ja u 4 mjesecu.

ODGOVORITE
Name

Re bl

28.11.2020 16:58

Ja na to dobio i utjehu. Kaže meni moja tadašnja draga, " NEMOJ SE SIKIRATI, NISI TI OTAC ". ?????????????

Name

mrga

28.11.2020 20:44

Ajde, bolan, ko da je bitno čije je. Važno je da je dijete zdravo ?

Name

Roki

28.11.2020 15:53

Ovim ljigavcima iz SNSD-A samo treba pokazati zube i odmah se povlače. Sav ljudski otpad RS je pripadnik te sekte i svi su kao iz nekog rijaliti....

ODGOVORITE
Name

Cestitka

28.11.2020 17:49

Imate pice od mene

Name

Mirko

28.11.2020 16:15

sigurno se samo napisalo

ODGOVORITE
Name

Dijana!

28.11.2020 16:17

Ja kolko znam sve to sastavlja "stručnjak" ustavnog prava Vlade RS gdin. Karan s. Pozovite ga na TV pa ćete vidjeti kako on to objašnjava....a i moj dragi njega zadužuje za te stvari....kakav Kasipović, Viško pogotovu....

ODGOVORITE
Name

Ljudiii

28.11.2020 16:17

Na uliceee u cijeloj Republici Srpskoj !!! U autaaa i ne jedan dan!!!svaki dan do ostavkiiiii!!i ali posle ostavki pred zakon za sve jednak!!!svi svi redom!!pravosudje odblokirati!institucieee odblokiratiii!!ljudiiii memaaa daljeeeeee!!!!ovo je zlooooo!!!nece narodeee zlooo oticii samooo!!!!!debelooo pustili korijenjeee!!!

ODGOVORITE
Name

Milan

28.11.2020 20:40

Zar te nije sramota priznati da si glasao za nekog ko je balavurdija da bude gradonačelnik glavnog grada, heeejjj, osvijesti se imaš li mozga uopšte.

Name

Sta i kako

28.11.2020 16:42

Hajdemo sada! Svi svi svi svi

ODGOVORITE
Name

Auuuu

28.11.2020 16:56

Izgleda da Baja polako svata da nije on sam skupstina kao sto je do sada bio i skupstina i Bog,sad i njegovi klimoglavci klimaju na uzbunu pa vozd vidi.

ODGOVORITE
Name

Grunf

28.11.2020 16:56

Kakav šljam kako nisko nemoralno jadno donje žalosni. Oni su institucije demokratiju volju naroda srozali na nulu ispod dno dna. Čak ovako jadno mizerno niko nije nadležan niko ništa nezna kao neka djeca balavci. Dokle se dovela RS ko je predstavlja pa narode dokle. Pa u cirkusu se zna ko kako i šta. Ovo je jadno. Šta oni sebi sve ne dozvoljavaju narode ruši to rešavaj se zla.

ODGOVORITE
Name

Boris

28.11.2020 16:56

I ptice na grani znaju da SNSD i njihovi koalicioni partneri igraju nepošteno i na prevaru. Nama trebaju rješenja problema, a ne izvještavanje o problemima. Siguran sam da će Bl i Bijeljinja sa svojim gradonačelnicima i stručnim saradnicima zakotrljati zupčanik promjena prijeko potrebnih R.Srpskoj i BiH. Treba vremena. Jer popraviti pokvareno je jako težak posao koji iziskuje vrijeme, strpljenje i mnogo živaca. Dodik se boji zatvora. Ne laje on zbog sela, već zbog sebe

ODGOVORITE
Name

A

28.11.2020 17:10

Dzerald Selman ???!!!covjrk rasturiooo prabosudjeee!!!! I sve po njegovom zakonu !!! Za Ginisaaaaaa!!! I sve po njihovom zakonu oni pisuu oni brisuu oni presudjuju i tako narod zivi po njihovim partijskim zakonimaaa!!!na brdovitom balkanu!!!oni imaju vozni park jaci od Njemacke plate jace od Njemacke budzet jaci od Njemackee bahatee se u svojem carstvuuu a narod narod je u 16 vijeku!!!!

ODGOVORITE
Name

Radnik

28.11.2020 17:37

Mile, molim te mijenjaj Zakon, ovi su se povampirili,da im je zasjesti a nemaju podršku naroda!

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2020 18:35

Na kojoj si ti terapiji?

Name

Re

28.11.2020 19:35

Ciji li si ti radnik,nepismena budaletino? Nauci prvo da pises,inace svi u toj sekti ste polupismeni...

Name

Profa

28.11.2020 19:53

Nije on na terapijama, nasarao gluposti da nervira poštene i sad visi na portalu da vidi odgovore na komentar Pozdrav ljudi

Name

Re Radnik

28.11.2020 20:05

Tako je prijatelju

Name

Svrni navrni

28.11.2020 19:34

Ispašće da su zakone spontano namislili, napisali i predložili spontani, dobronamjerni i brižni poslanici. Onako od sebe, neposredno pred zajedanje te rodoljubive skupštine. Što inače brine brigu o narodu svome, pa zato i ima pridjev narodna.

ODGOVORITE
Name

Narodee

28.11.2020 19:50

Pod hitnooo izmijeniti naziv Narodna Skupstina!!! Partijska skupstina!!Centralnog komiteta i njihovih satelita koalicionih!!!!!!umrezeni u hobotnicu!! Politickotajkunsku nenarodnu!!sa papcimaaa preletacimaaa klimoglavcimaaa korumpiranim!!!!!!!! Balkanski cirkus 21 vijeka!!!!

ODGOVORITE
Name

Jag

28.11.2020 20:36

Najveci otpad ljudskog i srpskog roda se nalazi u vladajucoj strukturi! Oni nas ne mogu predstavljati, ovo nismo mi!

ODGOVORITE
Name

Milan

28.11.2020 20:46

O kakvom demokratskom kapacitetu priča ovaj šljizgo!? On se razumije u lokalnu samoupravu kao Marija u krivi k..ac.

ODGOVORITE
Name

Zaga

28.11.2020 21:30

Ako oni koji su najavili izmjenu zakona na štetu gradonačelnika i načelnika "neznani"ništa o tome,onda niko nema prava da to pominje, pogotovo ne da izglasava!!! Ili da to ipak narod riješi na ulici!!! Dosta više sile i AUTOKRATIJE!!!Onaj ko se plaši demokratije,široko mu polje,jer,ko se vatre lati,od vatre i strada,zato ni ne pomipljajte daizmišljate osvetničke spletke koje vas mogu mnogo koštati!!!Narodu je dosta svega i vjerujte da neće biti dobro po vas!!!Povucite se časno dok još možete,ili će vas narod smijeniti i suditi vam!!!

ODGOVORITE