Почели преговори за кредит вриједан 750 милиона евра

Нови аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ), за који су исказали интерес ентитети и власти на нивоу БиХ, могао би бити спреман крајем јануара или у фебруару, изјавио је стални представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.

Република Српска 28.11.2020 | 10:08
Почели преговори за кредит вриједан 750 милиона евра

Џуел је навео да су почели преговори о том програму, те да власти у БиХ траже проширени аранжман у трајању од три године.

Џуел је појаснио да ће новац, уколико буде постигнут договор, бити дистрибуисан у траншама у складу са успјехом у спровођењу програма.

– Надамо се да бисмо преговоре могли закључити почетком наредном мјесеца и, ако све буде у реду, предложити га Управном одбору за усвајање крајем јануара или почетком фебруара”, рекао је Џуел за Независне новине.

Он је додао да ће у смислу услова програма настојати да они буду постављени на рационалнији начин.

– Биће мање структуралних одредница које се односе на реформе које се морају имплементирати, односно рокове у којима је потребно испунити услове да би се добио новац, тако да сматрам да постоји вјероватноћа да ћемо имати мање одредница у овом програму него у претходном – рекао је Џуел.

Он је навео да ће се услови и даље односити на реформу здравства, јавних финансија и слично.

Џуел је подсјетио да ентитетске и власти на нивоу БиХ од ММФ-а траже програм вриједан 750 милиона евра.

Он је напоменуо и да није завршена криза у вези са вирусом корона већ би се могла погоршати током зиме, због чега се локалним властима савјетује да се фокусирају на још већу подршку економији и заштити рањивих категорија, што “захтијева озбиљне финансије и кошта”.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Познавалац прилика

28.11.2020 09:26

Запад је преко корпорација, а Форд је једна од њих, и Хитлера спонзорисао, тако исто и овог нашег спонзоришу. Између њих нема никакве разлике, обадва су исти луђаци. Како вас није срамота да га спонзоришете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

28.11.2020 09:37

Овде нема националности и мрзње.Зацас се договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крко

28.11.2020 09:44

Нису то преговори, него уцјене, а наши "домаћини" ће пристати на све, само дај лову! А народ му жирант!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.11.2020 14:12

Стиже нам велики. :)))

ОДГОВОРИТЕ