Počeli pregovori za kredit vrijedan 750 miliona evra

Novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), za koji su iskazali interes entiteti i vlasti na nivou BiH, mogao bi biti spreman krajem januara ili u februaru, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

Republika Srpska 28.11.2020 | 10:08
Počeli pregovori za kredit vrijedan 750 miliona evra

Džuel je naveo da su počeli pregovori o tom programu, te da vlasti u BiH traže prošireni aranžman u trajanju od tri godine.

Džuel je pojasnio da će novac, ukoliko bude postignut dogovor, biti distribuisan u tranšama u skladu sa uspjehom u sprovođenju programa.

– Nadamo se da bismo pregovore mogli zaključiti početkom narednom mjeseca i, ako sve bude u redu, predložiti ga Upravnom odboru za usvajanje krajem januara ili početkom februara”, rekao je Džuel za Nezavisne novine.

On je dodao da će u smislu uslova programa nastojati da oni budu postavljeni na racionalniji način.

– Biće manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme koje se moraju implementirati, odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uslove da bi se dobio novac, tako da smatram da postoji vjerovatnoća da ćemo imati manje odrednica u ovom programu nego u prethodnom – rekao je Džuel.

On je naveo da će se uslovi i dalje odnositi na reformu zdravstva, javnih finansija i slično.

Džuel je podsjetio da entitetske i vlasti na nivou BiH od MMF-a traže program vrijedan 750 miliona evra.

On je napomenuo i da nije završena kriza u vezi sa virusom korona već bi se mogla pogoršati tokom zime, zbog čega se lokalnim vlastima savjetuje da se fokusiraju na još veću podršku ekonomiji i zaštiti ranjivih kategorija, što “zahtijeva ozbiljne finansije i košta”.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Poznavalac prilika

28.11.2020 09:26

Zapad je preko korporacija, a Ford je jedna od njih, i Hitlera sponzorisao, tako isto i ovog našeg sponzorišu. Između njih nema nikakve razlike, obadva su isti luđaci. Kako vas nije sramota da ga sponzorišete!

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

28.11.2020 09:37

Ovde nema nacionalnosti i mrznje.Zacas se dogovore.

ODGOVORITE
Name

Крко

28.11.2020 09:44

Нису то преговори, него уцјене, а наши "домаћини" ће пристати на све, само дај лову! А народ му жирант!

ODGOVORITE
Name

Direkt

28.11.2020 14:12

Stiže nam veliki. :)))

ODGOVORITE