Забрањују свадбе, крштења, рођендане као и све скупове са више од 10 људи

Забрањује се и музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, као и сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица /свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе/.

Република Српска 27.11.2020 | 15:28
Забрањују свадбе, крштења, рођендане као и све скупове са више од 10 људи

- Републички штаб за ванредне ситуације продужио је важеће рестриктивне мјере за спречавање ширења вируса корона до 21. децембра, те донио закључак којим се омогућава бесплатно тестирање на вирус корона за жртве насиља у породици приликом смјештаја у сигурне куће.

Након што је прихватио Информацију о потреби пружања услуге тестирања жртвама насиља у породици приликом смјештаја у сигурне куће на вирус корона, Републички штаб је задужио Институт за јавно здравство Републике Српске да лицима која су жртве насиља у породици, приликом смјештаја у сигурне куће, у складу са Законом о заштити од насиља у породици, омогући бесплатно тестирање на вирус корона.

За реализацију овог закључка задужује се Институт и надлежни центар за социјални рад, односно служба социјалне заштите, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој сједници донио је и Закључак о донацији личне заштитне опреме јавним здравственим установама с циљем заштите запослених и превенције ширења, сузбијања и отклањања вируса корона, а за реализацију овог закључка задужен је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Републички штаб је донио Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, којим се, с циљем спречавања ширења вируса корона на територији Српске и заштите и спасавања становништва, до 21. децембра забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица.

Забрањује се и музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, као и сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица /свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе/.

Закључком се обавезују грађани да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску /прекривена уста, нос и брада/ и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра.

Од ове обавезе ношења заштитне маске изузета су дјеца млађа од седам година, лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју, те лица која обављају физичку, спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

У складу са овим закључком, грађани су обавезни да се у затвореним просторијама, осим ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају и упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Непоштовање ових мјера забране биће санкционисано у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести, истиче се у саопштењу.

Правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима обавезни су да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их, те да се придржавају упутстава Института за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

До 21. децембра ограничава се радно вријеме од 6.00 до 22.00 часа свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност /бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и друго/, као и приређивачима игара на срећу /кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и друго/.

Овим закључком, до 21. децембра од 22.00 до 6.00 часова драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје, а такмичарске активности спортских организација и спортиста дозвољене су искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од Института за спречавање појаве и ширења ковид 19 болести на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве /биоскопи, позоришта, музеји и слично/ дужни су да организују свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од Института, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце, те да на улазу у објекат поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством Института.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су, према Закључку, да организују свој рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа.

Такође су дужни да одржавају растојање особа у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогуће рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти, као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења треба да организују рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводе Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене Закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због вируса корона у Републици Српској примјењују се уз овај закључак.

Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације ступа на снагу даном доношења.

Сједници је предсједавао командант Штаба Радован Вишковић. 

(Срна)

Коментари / 89

Оставите коментар
Name

Срам вас било

27.11.2020 14:45

Све одреда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алексанар

27.11.2020 15:15

Забрана се не односи на нас који живимо на селу јер смо ми газде на свом имању.

Name

Мариц

27.11.2020 15:51

Републицки стаб није дрзавни орган и те мјере нису обавезујуце и падају на суду,боје се сектаси бунта градјана због свега сто та мафија ради али це им ово сто раде око изабраних Градоначелника и смањења овласти доци главе.Не бих им био у кози ста Снсд секту све цека,њихов крај је све извјеснији...

Name

Добој

27.11.2020 15:59

Нису ниста науцили из ових опстинских избора. Знаци, морамо их на след3цим потпуно оборити.

Name

Ре

27.11.2020 16:16

Интересује ме на основу којег закона се доносе ове одлуке, јел зна ико?

Name

Борац

27.11.2020 16:16

Цуј ста нам то диспецер изјави. Јел то вази и за клосарца и вас?

Name

Валентино

27.11.2020 16:31

А гдје је био Монструм Идиот.Да ли је Битанга одобрила те мјере

Name

Ре ре

27.11.2020 16:37

Нема потребе да вријеђаш. А о лијечењу питај оне који су болесни. Када чујеш шта људи преживљавају, промијенићеш мишљење.

Name

Аа

27.11.2020 16:41

Тренутно у Делти има 5000 људи, дистанца је мисаона именица

Name

?

27.11.2020 16:44

За све неодговорне организујем роштиљ

Name

ре

27.11.2020 17:00

Богоборни безбожници и непријатељи истинског Православља и Србаља забрањују крштења.

Name

Ре Мариц

27.11.2020 19:47

Стварно би волио упознати најмање глупог коментатора овде. Ал нема шансе јер ми уопште не објављују коментаре...

Name

Ре Пе Мариц

28.11.2020 17:43

Мора да си и ти глуп када цитас глупе коментаре.Ако ти се не свидјају коментари предји на неки резимски портал.Бар је то лако.

Name

Лоцкдоwн

27.11.2020 14:50

Браво за закључак, па ваљда једном морамо схавити да се не можемо неодговорно понашати. Потребан је тотални Лоцкдоwн и то је добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2020 15:05

Будалетино иди се лијеци!

Name

ПЛАНдемија

27.11.2020 15:15

Уааааа за закључак, па ваљда једном морамо схавити да се можемо нормално понашати. Непотребан је тотални Лоцкдоwн и то је лоше.

Name

Ре: Лоцкдоwн

27.11.2020 15:27

Е, па прије или касније морас изаци из куце и као социјално створење комуницирати, зивјети и радити са осталим људима. Сваста!

Name

мислим

27.11.2020 15:30

Трабуњас.

Name

Ре

27.11.2020 15:32

Нико нема права то да ради.Свако одговара за себе.Какав ба лоцкдоwн.Доста нам је терора и страха.То вриједи само за обицну рају а они се готиве.

Name

Станисављевиц

27.11.2020 15:40

Иди куци бленто закаци брњицу измедју усију моли се богу да ти опрости ту колицну људске глупости коју сијес.

Name

Ре Лоцкдоwн

27.11.2020 15:58

Ти си кловн! Закљуцај се, ваљда имас своју куцу. Нико ти не брани. На улицу не излази да те не гледамо са маском како глумис будалу.

Name

мими53

27.11.2020 16:08

Па од ових ограницења ,остао си тотално ограницен ,као и твој СЕФ којем се увлацис у гу...у.

Name

Ре

27.11.2020 16:17

Овај је у лоцкдоwн-у од родјења!

Name

Реално

27.11.2020 17:43

Будале глупаве (мисли се на ове што остављају увредљиве коментаре), погледајте болнице, домове здравља. Откуд толико болених (заражених)??

Name

Ре за реално

27.11.2020 18:44

Будало, откуда заразени ако носе сви маске, ако маска стити? Реално, глуп си!

Name

Срб

27.11.2020 14:54

Види се дно, држите се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

27.11.2020 15:33

Јој висковицу мазго једна.Ти си глуп да глупљи немозес бити.А васа окупљања ноцу док сте се састајали са 100 њих да дрзите предизборну кампању и дзаба вам падосте.Тако це и сад бити нецете ви нама јасати висе по ледима.

Name

Рајко

27.11.2020 17:09

Рајка можеш да нам ду...!

Name

Логицно питање

27.11.2020 20:06

Треба ли сваког госта, понаособ откувати кад долази, или кад одлази???

Name

Мрс

27.11.2020 14:54

Цуј обавезује се, нека ти татко носи маску која не дозвољава дисање, јеси цуо јадоване!!!! Сотоне униставацке! Поцркали од короне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

27.11.2020 15:38

Ако икада будес лежао на операционом столу, обавезно то реци хирургу. Тешко му је да дише, да носи брњицу, да се осјеца спутаним, ослободи га кад то не зна сам... шта фали ако ти мало зарази рану... ипак ти знаш најбоље требају ли маске или не.

Name

Ре мрс

27.11.2020 15:44

Придружујем се лијепим ријецима за јадована и друство и могу да додам да нецу да постујем ниста од тог сто су закљуцили могу писати казне немам ниста и корпа за сектасе зликовце.

Name

Идиоте

27.11.2020 16:20

само због таквих смо дошли у овако тешку ситуацију.Људи умиру који су од таквих покупили вирус,идиоте.Немам моћ да ја било шта одлучујем,али да имам,такве не би примио,кад се разболиш, ни у Дом здравља,а камоли у болницу.Ако ти се не носи маска,сједи у кући и ником другом не просипај своје бациле.

Name

Ре за овога идиота у страху

27.11.2020 16:59

А ти идиоте који носис маску сто се бојис онога ко је не носи, а идиоте, ако те маска стити? Знас ли одговор идиоте, имбецилу један.

Name

Ре

27.11.2020 17:02

Откуда заразени кад се носе маске?

Name

Ајд

27.11.2020 17:47

Драгана глупа си ко тоцило....хирург ради над отвореном раном и органима и зато носи маску, а ми не радимо глупацо. Боље се сакриј и покриј јорганом по глави кад немас благе везе са зивотом.

Name

Милос

27.11.2020 14:54

Требали су поострити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2020 16:43

И јесу. Све државе пооштравају мјере. Код нас сигурно има много више заражених него што су доступни подаци. Многе људе уопште не тестирају. Познаника 7 дана “лијечи” породични др преко телефона. Послије 7 дана анализирају крв. Јака упала. И пошаљу га кући са антибиотицима. Кажу не треба тест, нема корону!!!

Name

Ха ха Вишко

27.11.2020 14:55

Лијепо је предсједавати сједници градског штаба као Вишковић,добра плата,службено возило,возач.А зна како је кад се врати у рудник а радници питају кад ће гума шефе за дампер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕСТЕНИК

27.11.2020 14:56

ВАМА ЈЕ НАЈВАЗНИЈЕ ДА СТЕ ЗАБРАНИЛИ КРСТЕЊА. ПА ЗАР Ни ЈЕ ДОВОЉНО РЕЦИ ,,ЗАБРАЊЕНА ОКУПЉАЊА ЗА ВИСЕ ОД 10 ОСОБА,, ВАМА ЈЕ ВАЗНО ДА ЈЕ ЗАБРАЊЕНО КРСТАВАЊЕ ПА ТАМАН БИЛЕ 3 ОСОБЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2020 16:45

Прочитај пажљивије. Нису апострофирана само крштења.

Name

Зељко

27.11.2020 16:55

Процитај текст јос једном кретену један.

Name

АТЛАНТУДА

27.11.2020 14:56

А,шта гдје ви сваке године пред изборе пуните канцеларије,гдје није могуца дистанца,а мора се "радити,боље речено,проводити вријеме у канцеларијама је већа темпирана бомба него бити на славама или вјенцањима?Како ће то фирме рјешавати,или им пријети највећи извор заразе који је тешко контролисати.Пропуст,о коме наши приуцени доктори и послушни политичари нису водили рачуна.И да јесу,ки ће контролисати ношење маски 8 сати и правити дистанцу и стално дезинфиковати простор, или,кризни стаб није брига за здравље људи који су директно угрожени инфекцијом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.11.2020 14:58

ПСИХОПАТЕ! МОНСТРУМИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

27.11.2020 15:09

Падас у ватру. Измјери темпаратуру.

Name

Ре Скептик

27.11.2020 15:46

Придрузујем се Скептику на лијепим ријецима за те зликовце ја мислим јос горе о њима

Name

ре.па

27.11.2020 17:09

Не дирај ми Скептика. То је најпоштенији коментатор овдје.

Name

ПЛАНдемија

27.11.2020 15:00

Ово је политичка одлука, нема везе с короном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

27.11.2020 16:24

Јел политичка одлука и у Хрватској...Србији...Аустралији,Француској,Њемачкој,Аустрији....Примитивац типични.

Name

ПЛАНдемија

27.11.2020 18:56

Јесте, и тамо је политичка одлука.

Name

Звјездан

27.11.2020 15:01

Цуј комадант стаба Висковиц. Тај неки дан реце да се мозе без воде и хране мјесец ипо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.11.2020 15:20

Ко им даде оволики астал за незначајне сједнице видите ли ви биједо гладна и борци РС, да неуморно брину о нама , да све имамо у њиховој љепоти и срећи од живота у РС.

Name

момо

27.11.2020 16:40

јес јес вели да у пецини цетерес дана не морамо ниста јести и пити ал зато тамо нема короне

Name

Ха ха ха ха ха ха ха

27.11.2020 15:02

Пази, испечер је КОМАНДАНТ штаба ??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диспецер

27.11.2020 17:12

Боље бити и диспецер него ништа као нас Драско!

Name

Дјубради једна

27.11.2020 15:10

Вас за столом има висе од 10!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2020 15:34

Они се здраво хране,пуни витамина.Корона напада сиротињу и вец болесне људе.

Name

отпор диктатури

27.11.2020 15:13

Забрана је искључиво да се спријече протести за антиуставно дјеловање и доношење закона којим се развлашћују Градоначелници и ни чему другом није сврха ове одлуке јер се људи и сами придржавају и без ових мјера тога то можете и сами видјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тони

27.11.2020 16:19

Гдје га погоди у центар. Све да народ не изадје на улице. Али не остављају нам алтернативу.

Name

од ,разводника

27.11.2020 15:18

диспецераја до ,команданта брзином муње !

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

27.11.2020 15:20

Јел науцио комадант да пере рукице, и да мора лицну хигијену да води?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

27.11.2020 16:28

Стварно ми није јасно да ли ико нормалан може да се зеза у оваквој ситуацији,и да ли ико нормалан може мислити да се само с нама играју када је цијела планета у истом проблему.

Name

Ре

27.11.2020 16:41

А мени није јасно ста теби ту није јасно, имас ли ти мозга да увидис гдје ово води.

Name

да

27.11.2020 15:23

А од јутрос у Делта планет не можеш прићи километар ни са једне стране, одобрени "Блацк Фридаy" врло јасно показује снагу епидемиолошких мјера. Велики пропуст од стране надлежних!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљка Петгемрежић

27.11.2020 16:00

Смијала сам се на тему тога. Каже један мој пријатељ,само да им не буде и црни понедјељак. Мислим, није смијешно, али и јесте. То је исти ниво површности као код оних што морају "да живе"... па иду по клубовима макар и родитеље заразили, па онда арлаучу како их немогу смјестити у болнице кад им се стање погорша, куну и државу и љекаре и све. Па гдје да их смјесте јел на главу некоме или да брзински кога шутну болесног из болнице?

Name

мрга

27.11.2020 16:46

Па знамо коме иде проценат од свега у Делти ?

Name

Вишко

27.11.2020 15:24

Биће боље СУТРИДАН,хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.11.2020 15:29

страх од протеста у медјувремену це мијењати закон о јавној самоуправи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моли се Богу

27.11.2020 16:31

Да не доживиш корону.И то се моли Богу дан и ноћ,а ако се провучеш да не оболиш,онда му се захваљуј дан и ноћ.

Name

Ре

27.11.2020 17:05

А ти се за свој мозак Богу моли, бар за тај дио мали ако постоји који ти није испран до краја вирусом цитај ПРЕХЛАДОМ!

Name

Хахааааа

27.11.2020 15:32

а ко има вирус? Нико. Јер нема тестирања. Неки главобољу, неки упала плуца , грло... а нико корону јер то захтијева изолацију. Сви болесни и ходају. Смијесни сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.11.2020 15:32

Чим легну паре од ммф биће закључавања и осталог...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их

27.11.2020 15:36

Драгстор до 6 преко салтера а кладионица до 10. Браво момци - зивјели коцкари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фаллен..

27.11.2020 15:39

Нема демонстрација ако се ви питате. Све мјере су у слузби одрзања на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

27.11.2020 15:57

"Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације ступа на снагу даном доношења" НЕ ГОСПОДО ДА БИ НЕСТО БИЛО ОБАВЕЗУЈУЦЕ ЗА ГРАДЈАНЕ МОРА ДА ИЗАДЈЕ У СЛУЗБЕНОМ ГЛАСНИКУ. ВИ НИСТЕ ДРЗАВНИ ОРГАН ДА БИ СТЕ ДОНОСИЛИ БИЛО СТА ВЕЦ НЕКО ПРОТИВ ЗАКОНИТО ТИЈЕЛО КОЈЕ ДОНОСИ ПРОТИВ УСТАВНЕ МЈЕРЕ. СВЕ ВАСЕ МЈЕРЕ ПАДАЈУ НА СУДУ АКО СЕ ОДЕ НА СУДСКО ОДЛУЦИВАЊЕ И ТО САВЈЕТУЈЕМ СВИМА КОЈИ НЕЦЕ ДА БУДУ НА МЕРИ ОВАКВИХ ТЗВ.МЈЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ререре

27.11.2020 16:05

"Командант стаба" Виско....хахаха... спрдацине од институција, ентитета у дрзаве...ко вас клео, дангубио није..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

27.11.2020 16:07

То не важи за клошарца он неможе без музике

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

27.11.2020 16:35

Баш су скратили рад угоститељских објеката и тржних центара. До 22 часа су и радили у зимском периоду и пре короне. Не може се пунити буџет па само лупају безвезне мјере. Скратите рад кафана и тржних центара до 17 часова и то ће онда бити права мјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

27.11.2020 16:45

хоћемо референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опустено

27.11.2020 18:56

Ја га предлагао прије избора

Name

Реган

27.11.2020 16:59

А јел вирус спава од 6-22,а ради од 22-6.Дајте стиснуте једном и ко људи реците народу:Немамо појма шта и како,јбг народе одмакните се једни од других,смањите курвалук,кладионице и кафану и молите се Богу.Овако сви кажу ко вас јебе будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2020 17:06

Спрдацина, јос кад видис ко те мјере доноси...

Name

Томи

27.11.2020 17:26

Сјетили се хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

27.11.2020 17:37

Цитам коментаре и цудим се да има толико затуцаних и не просвецених људи. Безобразлук у коментарима је толики да уопсте нисам сигуран да су неки и нормални. Па јели вам толико теско опрати руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2020 20:00

Је ли само с водом се перу руке?

Name

Ја

27.11.2020 18:51

Ко је јос казњен,славе се нормално славе,родједани,сахране....засто нико јос није казњен????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клопарало

27.11.2020 19:21

Ста би с деконтаминације улица,квартова,објеката,пијаца,тргова.С обзиром да је сада број заразених веци него у марту и за хиљаду пута сумњиво је заборављање ове мјере.Треба све опстине деконтаминрати и тиме це се сирење вируса стати сигурно 95%. Изгледа да је сад главно продати вакцину и зато није циљ заустављање него циљ је сто висе људи заразити и упропастити да би конацно криминалци продали вакцину која је вец произведена у јануару 2018.г. Све остало је тактика,и интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Печурка

27.11.2020 22:50

Господо, ви сте одавно забрањени! Како то да вас још нису обавестили?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

29.11.2020 22:28

Цовид терористи терорису народ. Наредне две седмице бице кљуцне.

ОДГОВОРИТЕ