Настава у школским клупама до краја полугодишта

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да се настава до краја полугодишта може нормално одвијати у свим основним и средњим школама у Српској, уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Република Српска 27.11.2020 | 11:15
Настава у школским клупама до краја полугодишта

Тривићева је након састанка са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем, подсјетила да је у протеклих мјесец дана, 12 основних школа, од којих седам у Требињу, обустављало наставу у школама.

- Према тренутним подацима, све те школе данас завршавају са наставом на даљину и од понедјељка настављају наставу у школама - рекла је Тривићева у Бањалуци.

Према њеним ријечима, стање у школама је задовољавајуће и под контролим.

Кад је ријеч о ученицима позитивним на вирус корона, Тривићева је рекла да је у основним школама тренутно 105 активних случајева, а у средњим школама 119.

Трићева је нагласила да сви директори школа и кризни штабови локалних заједница могу да поднесу иницијативу Министарству просвјете и културе о обустави наставе у школама за одређен период и прелазак на онлајн наставу уколико сматрају да то диктира епидемиолошка ситуација.

- Током зимског распуста, који ће трајати до 21. јануара, пратићемо епидемиолошку ситуацију и видјећемо да ли је то вријеме да се ученици врате у школске клупе или ћемо продужити зимски распуст уколико епидемиолошка ситуација то буде захтијевала - навела је Тривићева.

Она је подсјетила да сва дјеца која се налазе у изолацији наставу могу да прете путем интернета или на програму РТРС-а.

Кад је ријеч о платама радника у просвјети и култури, Тривићева је напоменула да је Влада Српске ове године реализовала повећање плата просвјетним раднциима.

- У овом тренутку не можемо да кажемо да ће тако бити и наредне године зато што је примарно да се сачува здравствени систем. Нама је веома важно да сачувамо садашњи ниво плата и ми ћемо у томе успјети и неће бити смањења плата - истакла је Тривићева.

Она је захвалила свим просвјетним радницима у Српској, који, како је навела, свакодневно улажу огроман напор да у отежаним условима преносе знање ученицима и раде са њима.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић поновио је да ће се настава до краја првог полугодишта одвијати по школском календару.

- Оно што је битно за просвјетне раднике јесте да неће бити смањења плата и накнада - рекао је Гњатић.

Он је додао да је у Српској мали број просвјетних радника позитивних на вирус корона, те да се у свим школама поштују препоруке и мјере надлежних органа.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Горан

27.11.2020 10:29

Плате су најбитније.Просвјетни радници не излазе из кафића.Вратите часове на 45мин. и то им је мало времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

27.11.2020 11:15

Нормално је да часови трају по 45 минута,а не 20,ако желимо резултате,а ако и од школства хоћемо правити циркус онда наставите тако.

Name

Лоллy

27.11.2020 14:04

Како где. Није свугде исто. Треба вратити час од 45 или макар ставити 30 мин (због оних подељених група), али тешко да се може рећи тако генерално да 'не излазе из кафића'.

Name

Знај

27.11.2020 14:33

Часови по 20 минута, и у двије групе. Ови који пишу да просвета држи часове, па НИСУ учитељи, наставници одредили да тако буде већ господа у министарству! Понегдје часови трају 30 минута! Али свакако је потребна додатна настава, да кажем допунска, дајте је преко теамса, вибера, шта год хоћете! Математика треба да се ради на 2 часа, ово није фер!!! Нема смисла, ГРЕХОТА ШТА СЕ РАДИ ДЈЕЦИ, СВЈЕСНО!!! Требамо плаћати инструкције поред школе, умјесто да дају људима пристојне плате, да им подупру кичму и да онда људи раде своје посао са еланом, да уче дјецу како доликује, да им омогуће средства за рад, опреме учионице, унаприједе методе, НИШТА ОД ТОГА! СРАМОТА! ДАЈТЕ ДЈЕЦИ НАСТАВУ МАКАР ОД 30 МИНУТА, УОЗБИЉИТЕ СЕ. Доста је ИГРАЊА!!!

Name

Ре змај

27.11.2020 17:01

Цасове нису скратили просвјетни радници вец кризни стаб. Наставници раде свој посао колико је њима могуце. Даље,имам двоје дјеце и обоје имају одлицне оцјене без икаквих проблема,јер су навикли да раде редовно задацу. А ови сто иду лна додатне цасове исли су кад су цасови били и 45 минута,тако да мислим да то није до времена колико траје цас. Сви наставници у сколи моје дјеце су толико позртвовани и увијек спремни да додатно посаљу објасњенне и на теамс и на вибер,тако да молим вас,немојте све да трпате у исти кос. Будала увијек трази оправдање а паметан рјесење.

Name

Крајишник

27.11.2020 10:50

Па да очуват здравствени систем и полицију и опет дат им по 1000 КМ,а просвјета не треба ни примат плату ионако раде по сат и по времена и највише би вољели да је све онлајн да не долазе ни у школу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре крајисник

27.11.2020 17:10

Имас ли икога од просветара у куци? Оцигледно немас ,зато цути,немас појма.

Name

Горан

27.11.2020 17:14

Е јеси ми нашла рјешење нема шта.Ти мора да си из те твоје категорије паметних,тешко нама будалама са таквим мозговима.Ја сам само рекао истину,давно сам ја схватио да истина боли и да је нико не воли,али је тако како је.Може да ти се свиђа или не.Ја нисам писао што ми је досадно него и моје двоје дјеце иде у школу,мени их је жао,јер и ја сам ишао у школу....

Name

Ре Горан

27.11.2020 20:20

Ето ти си паметан па се кандидуј за предсједника,просвијетли нас молим те. Дај нам рјесење. Али ја мислим да такви као ти увијек кукају и никад нецес бити задовољан. Колико се ти трудис,мајке ти,око твоје дјеце? Ти говорис истину,па говорим и ја. И то те боли.

Name

засто?

27.11.2020 12:55

Како је економски оправдано да им се плате не смање? Који је њихов допринос у доба пандемије, осим сто су добили многоо слободног времена, прилику да се не излазу вирусу јер су радили од куце..Њихов рад од куце нико не контролисе. Веома бахато понасање уцитељица, веома лоса комуникација. Просвјета је црна рупа која ствара много веце рупе у будуцности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

27.11.2020 16:18

Претпостављам да цете Ви послије основне сколе исписати дјецу. Цему даље сколовање уколико их нико ниста неце науцити? Вама су вазне добре оцјене а не знање!

Name

Мик

27.11.2020 16:36

Слозио бих се да има бахатих, али то има у свакој струци.. То је висе до карактера и менталитета. Е, сад сви који мисле да је то лако радити...право у приватне наставницке сколе, купите диплому (не морате ни уцити), па купите радно мјесто у просвјети. ( или ко министарка удјите у праву странку па паламудите о нецему сто појма немате), те узивајте у свим њиховим бенефицијама. Бити прави наставник кога дјеца воле није лако исто као ни прави доктор, мајстор, фризер или продавац. Свако носи свој крст. Зато свако генерализовање представља лупетање.

Name

Мирко

27.11.2020 14:23

Колко се губите не контам стварно ста се за 20 минута мозе науцити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик

27.11.2020 16:25

Мозе, мозе. Кад се из удзбеника избаци 90% глупости и демагогије у сваком предмету,а задрзи оно битно све се мозе. Е сад је друга ствар сто има наставника који ниста не дају и понасају се као да није ванредна ситуације, те тразе све глупости. А ста је то знање. У насем сколству само сува репродукција без схватања. Или је знање способност да се ријеси проблем и донеси прави залљуцак. Е то се код нас у сколама не уци код вецине наставника. Зато и није вазно колики цас траје и какав је. СВИ ми смо заборавили море глупости сто смо стребали. Плус, сутра одес, купис факултет , одес у праву странку и постанес министар, директор итд. Сви ми знамо бар десетак таквих. Треба сацувати здравље и дјеце и њихових родитеља. А ова квазиминистарка сигурно неце.

Name

Знај

27.11.2020 15:13

Јој, боже, па пустите коментаре! Жива истина је да је ово све постало катастрофа, пропао случај! Часови трају као велики одмор којег више нема! Плаћају се инструкције да би дјеца постигла резултат, надокнадила пропуштено, а књиге су купљене, нису пале с неба! ГРЕХОТА ЈЕ ТО ШТО СЕ РАДИ ДЈЕЦИ!!! Све су то криви ови из министарства, немају појма шта се дешава у школи, ништа их не занима!!! Биједници!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инзењери= просвјетари

29.11.2020 18:43

Могу ли инзењери добити плате ко просвјета? Колико је просвјетних радника са породицама у подстанарству?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

09.12.2020 19:05

Ста се ви буните сто цасови трају по 20 минута треба да буде онлине каква је ситуација сацувај Бозе

ОДГОВОРИТЕ