Nastava u školskim klupama do kraja polugodišta

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da se nastava do kraja polugodišta može normalno odvijati u svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Republika Srpska 27.11.2020 | 11:15
Nastava u školskim klupama do kraja polugodišta

Trivićeva je nakon sastanka sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem, podsjetila da je u proteklih mjesec dana, 12 osnovnih škola, od kojih sedam u Trebinju, obustavljalo nastavu u školama.

- Prema trenutnim podacima, sve te škole danas završavaju sa nastavom na daljinu i od ponedjeljka nastavljaju nastavu u školama - rekla je Trivićeva u Banjaluci.

Prema njenim riječima, stanje u školama je zadovoljavajuće i pod kontrolim.

Kad je riječ o učenicima pozitivnim na virus korona, Trivićeva je rekla da je u osnovnim školama trenutno 105 aktivnih slučajeva, a u srednjim školama 119.

Trićeva je naglasila da svi direktori škola i krizni štabovi lokalnih zajednica mogu da podnesu inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture o obustavi nastave u školama za određen period i prelazak na onlajn nastavu ukoliko smatraju da to diktira epidemiološka situacija.

- Tokom zimskog raspusta, koji će trajati do 21. januara, pratićemo epidemiološku situaciju i vidjećemo da li je to vrijeme da se učenici vrate u školske klupe ili ćemo produžiti zimski raspust ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala - navela je Trivićeva.

Ona je podsjetila da sva djeca koja se nalaze u izolaciji nastavu mogu da prete putem interneta ili na programu RTRS-a.

Kad je riječ o platama radnika u prosvjeti i kulturi, Trivićeva je napomenula da je Vlada Srpske ove godine realizovala povećanje plata prosvjetnim radnciima.

- U ovom trenutku ne možemo da kažemo da će tako biti i naredne godine zato što je primarno da se sačuva zdravstveni sistem. Nama je veoma važno da sačuvamo sadašnji nivo plata i mi ćemo u tome uspjeti i neće biti smanjenja plata - istakla je Trivićeva.

Ona je zahvalila svim prosvjetnim radnicima u Srpskoj, koji, kako je navela, svakodnevno ulažu ogroman napor da u otežanim uslovima prenose znanje učenicima i rade sa njima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić ponovio je da će se nastava do kraja prvog polugodišta odvijati po školskom kalendaru.

- Ono što je bitno za prosvjetne radnike jeste da neće biti smanjenja plata i naknada - rekao je Gnjatić.

On je dodao da je u Srpskoj mali broj prosvjetnih radnika pozitivnih na virus korona, te da se u svim školama poštuju preporuke i mjere nadležnih organa.

(Srna)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Горан

27.11.2020 10:29

Плате су најбитније.Просвјетни радници не излазе из кафића.Вратите часове на 45мин. и то им је мало времена

ODGOVORITE
Name

Zaga

27.11.2020 11:15

Normalno je da časovi traju po 45 minuta,a ne 20,ako želimo rezultate,a ako i od školstva hoćemo praviti cirkus onda nastavite tako.

Name

Lolly

27.11.2020 14:04

Како где. Није свугде исто. Треба вратити час од 45 или макар ставити 30 мин (због оних подељених група), али тешко да се може рећи тако генерално да 'не излазе из кафића'.

Name

Znaj

27.11.2020 14:33

Časovi po 20 minuta, i u dvije grupe. Ovi koji pišu da prosveta drži časove, pa NISU učitelji, nastavnici odredili da tako bude već gospoda u ministarstvu! Ponegdje časovi traju 30 minuta! Ali svakako je potrebna dodatna nastava, da kažem dopunska, dajte je preko teamsa, vibera, šta god hoćete! Matematika treba da se radi na 2 časa, ovo nije fer!!! Nema smisla, GREHOTA ŠTA SE RADI DJECI, SVJESNO!!! Trebamo plaćati instrukcije pored škole, umjesto da daju ljudima pristojne plate, da im podupru kičmu i da onda ljudi rade svoje posao sa elanom, da uče djecu kako dolikuje, da im omoguće sredstva za rad, opreme učionice, unaprijede metode, NIŠTA OD TOGA! SRAMOTA! DAJTE DJECI NASTAVU MAKAR OD 30 MINUTA, UOZBILJITE SE. Dosta je IGRANJA!!!

Name

Re zmaj

27.11.2020 17:01

Casove nisu skratili prosvjetni radnici vec krizni stab. Nastavnici rade svoj posao koliko je njima moguce. Dalje,imam dvoje djece i oboje imaju odlicne ocjene bez ikakvih problema,jer su navikli da rade redovno zadacu. A ovi sto idu lna dodatne casove isli su kad su casovi bili i 45 minuta,tako da mislim da to nije do vremena koliko traje cas. Svi nastavnici u skoli moje djece su toliko pozrtvovani i uvijek spremni da dodatno posalju objasnjenne i na teams i na viber,tako da molim vas,nemojte sve da trpate u isti kos. Budala uvijek trazi opravdanje a pametan rjesenje.

Name

Krajišnik

27.11.2020 10:50

Pa da očuvat zdravstveni sistem i policiju i opet dat im po 1000 KM,a prosvjeta ne treba ni primat platu ionako rade po sat i po vremena i najviše bi voljeli da je sve onlajn da ne dolaze ni u školu!!

ODGOVORITE
Name

Re krajisnik

27.11.2020 17:10

Imas li ikoga od prosvetara u kuci? Ocigledno nemas ,zato cuti,nemas pojma.

Name

Горан

27.11.2020 17:14

Е јеси ми нашла рјешење нема шта.Ти мора да си из те твоје категорије паметних,тешко нама будалама са таквим мозговима.Ја сам само рекао истину,давно сам ја схватио да истина боли и да је нико не воли,али је тако како је.Може да ти се свиђа или не.Ја нисам писао што ми је досадно него и моје двоје дјеце иде у школу,мени их је жао,јер и ја сам ишао у школу....

Name

Re Goran

27.11.2020 20:20

Eto ti si pametan pa se kandiduj za predsjednika,prosvijetli nas molim te. Daj nam rjesenje. Ali ja mislim da takvi kao ti uvijek kukaju i nikad neces biti zadovoljan. Koliko se ti trudis,majke ti,oko tvoje djece? Ti govoris istinu,pa govorim i ja. I to te boli.

Name

zasto?

27.11.2020 12:55

Kako je ekonomski opravdano da im se plate ne smanje? Koji je njihov doprinos u doba pandemije, osim sto su dobili mnogoo slobodnog vremena, priliku da se ne izlazu virusu jer su radili od kuce..Njihov rad od kuce niko ne kontrolise. Veoma bahato ponasanje uciteljica, veoma losa komunikacija. Prosvjeta je crna rupa koja stvara mnogo vece rupe u buducnosti!

ODGOVORITE
Name

Ime

27.11.2020 16:18

Pretpostavljam da cete Vi poslije osnovne skole ispisati djecu. Cemu dalje skolovanje ukoliko ih niko nista nece nauciti? Vama su vazne dobre ocjene a ne znanje!

Name

Mik

27.11.2020 16:36

Slozio bih se da ima bahatih, ali to ima u svakoj struci.. To je vise do karaktera i mentaliteta. E, sad svi koji misle da je to lako raditi...pravo u privatne nastavnicke skole, kupite diplomu (ne morate ni uciti), pa kupite radno mjesto u prosvjeti. ( ili ko ministarka udjite u pravu stranku pa palamudite o necemu sto pojma nemate), te uzivajte u svim njihovim beneficijama. Biti pravi nastavnik koga djeca vole nije lako isto kao ni pravi doktor, majstor, frizer ili prodavac. Svako nosi svoj krst. Zato svako generalizovanje predstavlja lupetanje.

Name

Mirko

27.11.2020 14:23

Kolko se gubite ne kontam stvarno sta se za 20 minuta moze nauciti

ODGOVORITE
Name

Mik

27.11.2020 16:25

Moze, moze. Kad se iz udzbenika izbaci 90% gluposti i demagogije u svakom predmetu,a zadrzi ono bitno sve se moze. E sad je druga stvar sto ima nastavnika koji nista ne daju i ponasaju se kao da nije vanredna situacije, te traze sve gluposti. A sta je to znanje. U nasem skolstvu samo suva reprodukcija bez shvatanja. Ili je znanje sposobnost da se rijesi problem i donesi pravi zalljucak. E to se kod nas u skolama ne uci kod vecine nastavnika. Zato i nije vazno koliki cas traje i kakav je. SVI mi smo zaboravili more gluposti sto smo strebali. Plus, sutra odes, kupis fakultet , odes u pravu stranku i postanes ministar, direktor itd. Svi mi znamo bar desetak takvih. Treba sacuvati zdravlje i djece i njihovih roditelja. A ova kvaziministarka sigurno nece.

Name

Znaj

27.11.2020 15:13

Joj, bože, pa pustite komentare! Živa istina je da je ovo sve postalo katastrofa, propao slučaj! Časovi traju kao veliki odmor kojeg više nema! Plaćaju se instrukcije da bi djeca postigla rezultat, nadoknadila propušteno, a knjige su kupljene, nisu pale s neba! GREHOTA JE TO ŠTO SE RADI DJECI!!! Sve su to krivi ovi iz ministarstva, nemaju pojma šta se dešava u školi, ništa ih ne zanima!!! Bijednici!!!

ODGOVORITE
Name

Inzenjeri= prosvjetari

29.11.2020 18:43

Mogu li inzenjeri dobiti plate ko prosvjeta? Koliko je prosvjetnih radnika sa porodicama u podstanarstvu?

ODGOVORITE
Name

Roditelj

09.12.2020 19:05

Sta se vi bunite sto casovi traju po 20 minuta treba da bude online kakva je situacija sacuvaj Boze

ODGOVORITE