Срезан и увоз и извоз: Доћи ће до колапса у привреди

Корона је утицала на смањење свих привредних активности. Дошло је до значајног пада индустријске призводње, али извоза и увоза. Економисти тврде да је неизбјежан колапс у привреди.

Република Српска 26.11.2020 | 20:46
Срезан и увоз и извоз: Доћи ће до колапса у привреди

Индустријска производња остварена у Републици Српској за девет мјесеци ове године мања је за 9,2 одсто него у истом периоду прошле године. Готово да нема области у индустрији која је ће годину завршити позитивно.

Фабрика обуће ''Бема'' неће сигурно. Завршни рачун на крају године биће неколико милиона марака.

''Ситуација не само код нас у ''Беми'' него у свим фабрикама је јако тешка, јер су ино партнери отказали наруџбе'' – каже директор Фабрике обуће ''Бема'' Маринко Умичевић.

Куповна моћ је пала, самим тим и пад је потрошње. Економиста Предраг Дудуковић предлаже рјешења за брже покретање привреде.

''Треба се више окренути себи да производимо оно што можемо да призводио, да не увозимо оно што можемо са својим капацитетима да призводимо, на тај начин ћемо појачати своју привреду а то доводи до већег запошљвања и бољег пуњења буџета и да имамо општи раст'' – мишљења је економиста Предраг Дудуковић.

Општи расте не треба очекивати ускоро. Струка каже да нас следеће године чека велика економска криза.

''Ово је био само почетак гдје мали нису издржали, терет су поднијела средња предузећа, али и они су сад исцпрљења и мислим да ће у привреди доћи до колапса  пада и трговине и извозно орјентисана предузећа  су обуставила своју производњу, јер и то тржиште пада, нема извоза'' – каже доктор економских наука Мирјана Орашанин.

А
извоз је, показало се, највећи генератор нашег привредног развоја. Међутим, и на том пољу су песимистични подаци. Срезан је и увоз и извоз у РС. Дефицит за 10 мјесеци је преко 900 милиона. А спољнотрговински робни дефицит БиХ од јануара до октобра износио је пет милијарди марка.

''Ако геледмо ту економску крву слику ми смо се вратили економски барем три године уназад због ове короне'' – каже економиста Фарку Хаџић.

А због короне, потонула је и економија, пала је привреда, смањена је индустријска призводња. Откази на све стране. На све то БИХ биљежи и мање уплаћених доприноса. За 10 мјесеци 840 милиона марака мање. Када се узме у обзир све побројано не чуди што струка упозорава да нас наредне године чека још већа економска криза.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Харе

26.11.2020 19:51

Само треба три прста дигнути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

26.11.2020 20:21

Након 30 година пљацке дрзаве нормално да це доци катастрофа... Нисам другације ни оцекивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

27.11.2020 07:25

Си ти очекивао, тако је у читавом свијету а не само у РС.

Name

Рајко

27.11.2020 10:54

Није у цитавом свијету. Писем из Сведске. Сведски политицари воле своју земљу. Они улазу у реалну економију, праве девизне резерве, не протјерују и не убијају свој народ, не гледају на сведјане као на њихове робове и не изивљавају се на њима. Имају мјеру, морал и одговорност јер воле своје. Зато друзе овдје ко изгуби посао све му дрзава плати јер има се.... А доле наси политицари све покрали и изнијели новац вани... какав народ такви и политицари.

Name

Драган

27.11.2020 10:56

Колапс се десио одавно само се покривало са кредитима.

Name

Миркан

26.11.2020 21:41

Како ће доћи,зар колапс није одавно па чак и пре короне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

На

27.11.2020 07:27

Твоју жалост, није

Name

Пинокио

26.11.2020 21:56

Терористе који пропагирају корону хитно под кљуц. Корона је ту да се покрије велика пљацка и крадја .Наредне две седмице бице кљуцне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овца

26.11.2020 21:58

Јос када струја поскупи ... Колапс

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.11.2020 05:43

Извоз се повецао али тајно разноси се све.

ОДГОВОРИТЕ