Srezan i uvoz i izvoz: Doći će do kolapsa u privredi

Korona je uticala na smanjenje svih privrednih aktivnosti. Došlo je do značajnog pada industrijske prizvodnje, ali izvoza i uvoza. Ekonomisti tvrde da je neizbježan kolaps u privredi.

Republika Srpska 26.11.2020 | 20:46
Srezan i uvoz i izvoz: Doći će do kolapsa u privredi

Industrijska proizvodnja ostvarena u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine manja je za 9,2 odsto nego u istom periodu prošle godine. Gotovo da nema oblasti u industriji koja je će godinu završiti pozitivno.

Fabrika obuće ''Bema'' neće sigurno. Završni račun na kraju godine biće nekoliko miliona maraka.

''Situacija ne samo kod nas u ''Bemi'' nego u svim fabrikama je jako teška, jer su ino partneri otkazali narudžbe'' – kaže direktor Fabrike obuće ''Bema'' Marinko Umičević.

Kupovna moć je pala, samim tim i pad je potrošnje. Ekonomista Predrag Duduković predlaže rješenja za brže pokretanje privrede.

''Treba se više okrenuti sebi da proizvodimo ono što možemo da prizvodio, da ne uvozimo ono što možemo sa svojim kapacitetima da prizvodimo, na taj način ćemo pojačati svoju privredu a to dovodi do većeg zapošljvanja i boljeg punjenja budžeta i da imamo opšti rast'' – mišljenja je ekonomista Predrag Duduković.

Opšti raste ne treba očekivati uskoro. Struka kaže da nas sledeće godine čeka velika ekonomska kriza.

''Ovo je bio samo početak gdje mali nisu izdržali, teret su podnijela srednja preduzeća, ali i oni su sad iscprljenja i mislim da će u privredi doći do kolapsa  pada i trgovine i izvozno orjentisana preduzeća  su obustavila svoju proizvodnju, jer i to tržište pada, nema izvoza'' – kaže doktor ekonomskih nauka Mirjana Orašanin.

A
izvoz je, pokazalo se, najveći generator našeg privrednog razvoja. Međutim, i na tom polju su pesimistični podaci. Srezan je i uvoz i izvoz u RS. Deficit za 10 mjeseci je preko 900 miliona. A spoljnotrgovinski robni deficit BiH od januara do oktobra iznosio je pet milijardi marka.

''Ako geledmo tu ekonomsku krvu sliku mi smo se vratili ekonomski barem tri godine unazad zbog ove korone'' – kaže ekonomista Farku Hadžić.

A zbog korone, potonula je i ekonomija, pala je privreda, smanjena je industrijska prizvodnja. Otkazi na sve strane. Na sve to BIH bilježi i manje uplaćenih doprinosa. Za 10 mjeseci 840 miliona maraka manje. Kada se uzme u obzir sve pobrojano ne čudi što struka upozorava da nas naredne godine čeka još veća ekonomska kriza.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Hare

26.11.2020 19:51

Samo treba tri prsta dignuti

ODGOVORITE
Name

Rajko

26.11.2020 20:21

Nakon 30 godina pljacke drzave normalno da ce doci katastrofa... Nisam drugacije ni ocekivao.

ODGOVORITE
Name

Шта

27.11.2020 07:25

Си ти очекивао, тако је у читавом свијету а не само у РС.

Name

Rajko

27.11.2020 10:54

Nije u citavom svijetu. Pisem iz Svedske. Svedski politicari vole svoju zemlju. Oni ulazu u realnu ekonomiju, prave devizne rezerve, ne protjeruju i ne ubijaju svoj narod, ne gledaju na svedjane kao na njihove robove i ne izivljavaju se na njima. Imaju mjeru, moral i odgovornost jer vole svoje. Zato druze ovdje ko izgubi posao sve mu drzava plati jer ima se.... A dole nasi politicari sve pokrali i iznijeli novac vani... kakav narod takvi i politicari.

Name

Dragan

27.11.2020 10:56

Kolaps se desio odavno samo se pokrivalo sa kreditima.

Name

Mirkan

26.11.2020 21:41

Kako će doći,zar kolaps nije odavno pa čak i pre korone?

ODGOVORITE
Name

На

27.11.2020 07:27

Твоју жалост, није

Name

Pinokio

26.11.2020 21:56

Teroriste koji propagiraju koronu hitno pod kljuc. Korona je tu da se pokrije velika pljacka i kradja .Naredne dve sedmice bice kljucne.

ODGOVORITE
Name

Ovca

26.11.2020 21:58

Jos kada struja poskupi ... Kolaps

ODGOVORITE
Name

borac

27.11.2020 05:43

Izvoz se povecao ali tajno raznosi se sve.

ODGOVORITE