Иступање ДНС-а довело до промјена у Бањалуци и Бијељини

Ненад Нешић, предсједник Демократског народног савеза, био је гост Дана уживо поручивши да је значајна улога била ДНС-а у промјенама које су на локалним изборима стигле у Бањалуку.

Република Српска 26.11.2020 | 19:03
Иступање ДНС-а довело до промјена у Бањалуци и Бијељини

Након локалних избора, неки медији су Нешића означили као пресудни фактор промјена у Републици Српској.  На питање је ли се покајао што је прешао из редова владајућих у опозицију, казао нам је "чврсто и одговорно не", односно да се није покајао, нити су се покајали у ДНС-у.

"Урадили смо оно што смо сматрали да треба да урадимо. Кап је прелила чашу и одлучили смо да вратимо самопоштовање и достојанство", истакао је за Н1.

О томе да ли је тај потез "политички салто мортале" је рекао како је од 2018. године па наовамо ДНС био изложен нападима и ударима унутар коалиције.

"Донијели смо одлуку да не можемо да трпимо такве ударе и да је за ДНС, ако желимо да опстанемо као самостална политичка партија, најбоље да изађе из владајуће коалиције. Једногласно смо ту одлуку донијели - сви министри у Влади Републике Српске и Савјету министара, као и народни посланици и сви су били за то да се иступи из владајуће коалиције. Наше иступање је довело до промјена у Бањалуци и Бијељини", коментарисао је.

Истакао је и да је "коалиција била добра, и данас би били у тој коалицији".

"ДНС је странка која има достојанство, која је прилично лојалан партнер и ако се та наша лојаност не цијени, да нас умање у бирачком тијелу Републике Српске и неким општинама у ФБиХ, онда је једина одлука да изађемо из таквог друштва", рекао је Нешић у Дану уживо.

На наше питање како оцјењује резултате локалних избора у Републици Српској , те да ли је ДНС задовољан постигнутим казао је да су задовољни.

"Оно што смо остварили јесте да смо освојили око 9,5 посто. То је пад од 1 до 1,5 посто и с обзиром на сва цијепања да смо дошли у ситуацију да имамо најмлађе руководство у Републици Српској па и БиХ, можемо рећи да смо са овим процентом трећа партија у Републици Српској и можемо бити задовољни.

Мало која партија би успјела да преживи ово што је преживио ДНС и могу рећи да смо задовољни изборним резултатом, а о томе да ли је могло боље, полемисат ћемо у наредном периоду. Такође, сада је 100.000 мање бирача у РС изашло мање него на претходним изборима", навео је.

С обзиром на чињеницу да су изгубили мјесто градоначелника Приједора, на наше питање да ли су љути на СДС, Нешић је рекао да није љут, али да јесте можда разочаран.

"Сматрао сам и то су показали изборни резултати, да су подржали нашег кандидата, он би био градоначелник и Драгутин Родић јесте најбољи кандидат за градоначелника Приједора. Има фантастичну биографију, ауторитет, став, смирен је и фин човјек који би водио Приједор онако како смо замислили - да у фокусу буде економија.

Нисмо имали подршку од СДС и ПДП иако су пред собом имали истраживања и видјели су да њихов кандидат нема никакву шансу. Нису нам одговорили истом мјером и сматрам да је наша подршка довела до побједа кандидата опозиције и у Бијељини и Бањалуци и да су наши гласачи послушали мој апел да их подрже", нагласио је.

Казао је за Н1 и да њихова математика каже да су врло близу већине у Приједору, да су у току преговори, као и да је сигуран да ни друга страна нема већине.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Шековићи

26.11.2020 18:13

И даље уз тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 20:21

Тек це сада да пропадну.

Name

ИСТИНА

26.11.2020 19:21

То је истина али како то капитализовати. СНСД ради још увијек добро, не одлићно али доста добро. Додо се избламира али остане, није он глуп да онолико лупа. Ситна је он фаца за велике играће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

27.11.2020 10:01

Је вец прослост.....

Name

Бекријааа

26.11.2020 20:04

А ста радити са оним тројанцима из ГО ДНС Бања Лука који су Додикови послусници? Обрадовиц и компанија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2020 06:31

Они це у комплету отици са диктатором на сметљисте историје.

Name

КЗ

27.11.2020 08:20

јесте, али мало сјутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја ти рекох

29.11.2020 10:59

Сутра сигурно не али на изборима много сигурније да него не, јер сваки нормалан и поштен чојек је схватио да му је под овом бахатом влашћу угрожен сваки тренутак личне безбиједности егзистенције и живота, све су уништили и опустошили сада дижу кредите и бахате се а биједу и сиротињу задужују, поштенога народа је сигурно више и таквима као што си ти и они које штитиш од разума и поштења истиче вријеме и сигурно ћете отићи у заборав а многи би требали у зствор