Istupanje DNS-a dovelo do promjena u Banjaluci i Bijeljini

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza, bio je gost Dana uživo poručivši da je značajna uloga bila DNS-a u promjenama koje su na lokalnim izborima stigle u Banjaluku.

Republika Srpska 26.11.2020 | 19:03
Istupanje DNS-a dovelo do promjena u Banjaluci i Bijeljini

Nakon lokalnih izbora, neki mediji su Nešića označili kao presudni faktor promjena u Republici Srpskoj.  Na pitanje je li se pokajao što je prešao iz redova vladajućih u opoziciju, kazao nam je "čvrsto i odgovorno ne", odnosno da se nije pokajao, niti su se pokajali u DNS-u.

"Uradili smo ono što smo smatrali da treba da uradimo. Kap je prelila čašu i odlučili smo da vratimo samopoštovanje i dostojanstvo", istakao je za N1.

O tome da li je taj potez "politički salto mortale" je rekao kako je od 2018. godine pa naovamo DNS bio izložen napadima i udarima unutar koalicije.

"Donijeli smo odluku da ne možemo da trpimo takve udare i da je za DNS, ako želimo da opstanemo kao samostalna politička partija, najbolje da izađe iz vladajuće koalicije. Jednoglasno smo tu odluku donijeli - svi ministri u Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara, kao i narodni poslanici i svi su bili za to da se istupi iz vladajuće koalicije. Naše istupanje je dovelo do promjena u Banjaluci i Bijeljini", komentarisao je.

Istakao je i da je "koalicija bila dobra, i danas bi bili u toj koaliciji".

"DNS je stranka koja ima dostojanstvo, koja je prilično lojalan partner i ako se ta naša lojanost ne cijeni, da nas umanje u biračkom tijelu Republike Srpske i nekim opštinama u FBiH, onda je jedina odluka da izađemo iz takvog društva", rekao je Nešić u Danu uživo.

Na naše pitanje kako ocjenjuje rezultate lokalnih izbora u Republici Srpskoj , te da li je DNS zadovoljan postignutim kazao je da su zadovoljni.

"Ono što smo ostvarili jeste da smo osvojili oko 9,5 posto. To je pad od 1 do 1,5 posto i s obzirom na sva cijepanja da smo došli u situaciju da imamo najmlađe rukovodstvo u Republici Srpskoj pa i BiH, možemo reći da smo sa ovim procentom treća partija u Republici Srpskoj i možemo biti zadovoljni.

Malo koja partija bi uspjela da preživi ovo što je preživio DNS i mogu reći da smo zadovoljni izbornim rezultatom, a o tome da li je moglo bolje, polemisat ćemo u narednom periodu. Takođe, sada je 100.000 manje birača u RS izašlo manje nego na prethodnim izborima", naveo je.

S obzirom na činjenicu da su izgubili mjesto gradonačelnika Prijedora, na naše pitanje da li su ljuti na SDS, Nešić je rekao da nije ljut, ali da jeste možda razočaran.

"Smatrao sam i to su pokazali izborni rezultati, da su podržali našeg kandidata, on bi bio gradonačelnik i Dragutin Rodić jeste najbolji kandidat za gradonačelnika Prijedora. Ima fantastičnu biografiju, autoritet, stav, smiren je i fin čovjek koji bi vodio Prijedor onako kako smo zamislili - da u fokusu bude ekonomija.

Nismo imali podršku od SDS i PDP iako su pred sobom imali istraživanja i vidjeli su da njihov kandidat nema nikakvu šansu. Nisu nam odgovorili istom mjerom i smatram da je naša podrška dovela do pobjeda kandidata opozicije i u Bijeljini i Banjaluci i da su naši glasači poslušali moj apel da ih podrže", naglasio je.

Kazao je za N1 i da njihova matematika kaže da su vrlo blizu većine u Prijedoru, da su u toku pregovori, kao i da je siguran da ni druga strana nema većine.

(N1)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Šekovići

26.11.2020 19:13

I dalje uz tebe!

ODGOVORITE
Name

Re

26.11.2020 21:21

Tek ce sada da propadnu.

Name

ISTINA

26.11.2020 20:21

To je istina ali kako to kapitalizovati. SNSD radi još uvijek dobro, ne odlićno ali dosta dobro. Dodo se izblamira ali ostane, nije on glup da onoliko lupa. Sitna je on faca za velike igraće.

ODGOVORITE
Name

SNSD

27.11.2020 11:01

Je vec proslost.....

Name

Bekrijaaa

26.11.2020 21:04

A sta raditi sa onim trojancima iz GO DNS Banja Luka koji su Dodikovi poslusnici? Obradovic i kompanija.

ODGOVORITE
Name

Re

27.11.2020 07:31

Oni ce u kompletu otici sa diktatorom na smetljiste istorije.

Name

KZ

27.11.2020 09:20

jeste, ali malo sjutra

ODGOVORITE
Name

Ja ti rekoh

29.11.2020 11:59

Sutra sigurno ne ali na izborima mnogo sigurnije da nego ne, jer svaki normalan i pošten čojek je shvatio da mu je pod ovom bahatom vlašću ugrožen svaki trenutak lične bezbijednosti egzistencije i života, sve su uništili i opustošili sada dižu kredite i bahate se a bijedu i sirotinju zadužuju, poštenoga naroda je sigurno više i takvima kao što si ti i oni koje štitiš od razuma i poštenja ističe vrijeme i sigurno ćete otići u zaborav a mnogi bi trebali u zstvor