Затварају се кафићи, прелази се на онлајн наставу

Хрватски премијер Андреј Пленковић представио је данас нове мјере за сузбијање ширења вируса корона, којима је, између осталог, предвиђено обустављање рада угоститељских објеката, ресторана и кафића, забрана свадби, као и онлајн настава на факултетима.

Регион 26.11.2020 | 17:09
Затварају се кафићи, прелази се на онлајн наставу

Новим мјерама, које ће ступити на снагу у суботу 28. новембра и трајаће до 21. децембра, забрањују се сви јавни догађаји и окупљања са више од 20 особа на једном мјесту, а на приватним може бити највише 10.

Што се тиче средњих школа, Пленковић је рекао да је иницијатива за евентуали прелазак за онлајн наставу на директорима и оснивачима школа, односно органима локалне и подручне самоуправе.

Осим тога, предвиђено је обавезно ношење маски и на отвореном када није могуће држати дистанцу од 1,5 метар, јавна догађања те окупљања свих врста могу трајати до 22.00 часа, а на сахранама може бити до 25 особа.

Пословаци морају забранити долазак на посао радницима са симптомима, морају смањити физички контакт међу њима, а када је могуће да уведу рад од куће, клизно радно вријеме, те рада у смјенама или групама.

Јавни превоз се ограничава на 40 одсто попуњености капацитета, док у трговинама и трговачким центрима мора бити истакнути број особа које могу да бораве унутра.

Рад трговина и пекара се ограничава до 22.00 часа, забрањена је продаја алкохола од 22.00 до 6.00 часова, обуставља се рад казина, аутомат клубова и уплатних мјеста за клађење, као и одржавање сајмова и других привредних и туристичких приредби гдје се продају, излажу или приказују производи.

Обуставља се рад теретана и фитнес центара, као и спортска такмичења и тренинзи, осим за спортисте прве, друге и треће категорије, којима ће такмичења и тренинзи бити без публике.

Мисама може да присуствује 25 вјерника, а препорука је да се, када је то могуће, преносе путем телевизије и радија и на други начин.

Ресторанима, кафанама, пивницама, бифеима, конобама, баровима допуштена је припрема и достава хране у радно вријеме, а хотели и кампови смију услуживати госте који код њих користе услугу смјештаја.

Пленковић је рекао да ће мјере бити на снази најмање до 21. децембра и да ће, уколико се до тада дневни број заражених довољно смањи, неке од њих бити укинуте или суспендоване.

– У противном ове ће мјере остати и даље на снази. Нико то од нас не жели и лична одговорност је најважнија. Циљ је одржати и осигурати одрживост здравственог система гдје сви улажу надљудске напоре да излијече обољеле и спасе сваки људски живот – закључио је Пленковић.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Родитељ

26.11.2020 16:40

Само код нас у Српској дјеца иду у сколу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 17:29

Боље да иду у сколу. Морамо нормално функционисати. Прије или касније сви це прелезати вирус.

Name

А

26.11.2020 18:00

Ето сигурно и код нас ових мјера, кроз пар дана! У то не треба сумњати!

Name

Скептик

26.11.2020 19:16

Ко је теби крив што ниси ишао у школу.

Name

Кафићи се затварају

26.11.2020 17:54

...И прелазе на онлине наставу... Настава о алкохолизму прелази онлине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:ре

26.11.2020 19:09

А нека је неко И то висе написао, свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

26.11.2020 20:35

Мени није јасно засто се ове мјере доносе за наредних 15 или мјесец дана.Кад је то било која грипа стала у децембру или јануару.Реци фино брате,мјере вазе до даљњег,јавицwмо кад буду укинуте и то је то.Или реци,мјере вриједе до маја...цему отезање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

27.11.2020 14:57

Среца па мало тестирамо а добро лаземо па испада да смо ок.Сколе висе нису битне сада се бавимо политиком...Бар су могли оставити родитељима на избор онлине или скола,било би постеније.

ОДГОВОРИТЕ