Zatvaraju se kafići, prelazi se na onlajn nastavu

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas nove mjere za suzbijanje širenja virusa korona, kojima je, između ostalog, predviđeno obustavljanje rada ugostiteljskih objekata, restorana i kafića, zabrana svadbi, kao i onlajn nastava na fakultetima.

Region 26.11.2020 | 17:09
Zatvaraju se kafići, prelazi se na onlajn nastavu

Novim mjerama, koje će stupiti na snagu u subotu 28. novembra i trajaće do 21. decembra, zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja sa više od 20 osoba na jednom mjestu, a na privatnim može biti najviše 10.

Što se tiče srednjih škola, Plenković je rekao da je inicijativa za eventuali prelazak za onlajn nastavu na direktorima i osnivačima škola, odnosno organima lokalne i područne samouprave.

Osim toga, predviđeno je obavezno nošenje maski i na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar, javna događanja te okupljanja svih vrsta mogu trajati do 22.00 časa, a na sahranama može biti do 25 osoba.

Poslovaci moraju zabraniti dolazak na posao radnicima sa simptomima, moraju smanjiti fizički kontakt među njima, a kada je moguće da uvedu rad od kuće, klizno radno vrijeme, te rada u smjenama ili grupama.

Javni prevoz se ograničava na 40 odsto popunjenosti kapaciteta, dok u trgovinama i trgovačkim centrima mora biti istaknuti broj osoba koje mogu da borave unutra.

Rad trgovina i pekara se ograničava do 22.00 časa, zabranjena je prodaja alkohola od 22.00 do 6.00 časova, obustavlja se rad kazina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, kao i održavanje sajmova i drugih privrednih i turističkih priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad teretana i fitnes centara, kao i sportska takmičenja i treninzi, osim za sportiste prve, druge i treće kategorije, kojima će takmičenja i treninzi biti bez publike.

Misama može da prisustvuje 25 vjernika, a preporuka je da se, kada je to moguće, prenose putem televizije i radija i na drugi način.

Restoranima, kafanama, pivnicama, bifeima, konobama, barovima dopuštena je priprema i dostava hrane u radno vrijeme, a hoteli i kampovi smiju usluživati goste koji kod njih koriste uslugu smještaja.

Plenković je rekao da će mjere biti na snazi najmanje do 21. decembra i da će, ukoliko se do tada dnevni broj zaraženih dovoljno smanji, neke od njih biti ukinute ili suspendovane.

– U protivnom ove će mjere ostati i dalje na snazi. Niko to od nas ne želi i lična odgovornost je najvažnija. Cilj je održati i osigurati održivost zdravstvenog sistema gdje svi ulažu nadljudske napore da izliječe oboljele i spase svaki ljudski život – zaključio je Plenković.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Roditelj

26.11.2020 17:40

Samo kod nas u Srpskoj djeca idu u skolu..

ODGOVORITE
Name

Re

26.11.2020 18:29

Bolje da idu u skolu. Moramo normalno funkcionisati. Prije ili kasnije svi ce prelezati virus.

Name

A

26.11.2020 19:00

Eto sigurno i kod nas ovih mjera, kroz par dana! U to ne treba sumnjati!

Name

Skeptik

26.11.2020 20:16

Ko je tebi kriv što nisi išao u školu.

Name

Kafići se zatvaraju

26.11.2020 18:54

...I prelaze na online nastavu... Nastava o alkoholizmu prelazi online...

ODGOVORITE
Name

Re:re

26.11.2020 20:09

A neka je neko I to vise napisao, svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Andric

26.11.2020 21:35

Meni nije jasno zasto se ove mjere donose za narednih 15 ili mjesec dana.Kad je to bilo koja gripa stala u decembru ili januaru.Reci fino brate,mjere vaze do daljnjeg,javicwmo kad budu ukinute i to je to.Ili reci,mjere vrijede do maja...cemu otezanje.

ODGOVORITE
Name

Roditelj

27.11.2020 15:57

Sreca pa malo testiramo a dobro lazemo pa ispada da smo ok.Skole vise nisu bitne sada se bavimo politikom...Bar su mogli ostaviti roditeljima na izbor online ili skola,bilo bi postenije.

ODGOVORITE