Власт у Српској крши сва могућа права демократије!

Најаве о евентуалној измјени Закона о локалној управи и самоуправи РС, којом би се укинула овлаштења градоначелницима, изазвала је бурне реакције.

Република Српска 26.11.2020 | 16:56
Власт у Српској крши сва могућа права демократије!

Политички познаваоци сматрају да би оваква одлука могла да уздрма демократски систем у Српској.

Милорад Додик се и даље не може помирити што је СНСД изгубио мјесто градоначелника у Бањалуци и Бијељини. Обрачун са Драшком Станивуковићем и Љубишом Петровићем, како ствари стоје већ је почео, јер је у најави измјена Закона о локалној управи и самоуправи, којим би се функција градоначелника и начелника свела само на формалност.

На овај начин, обистиниће се Додикове пријетње изречене одмах након локалних избора. 

„Било то арогантно некоме или не, уколико је нешто остало изнад надлежности скупштине, промијенићемо и законе и статут па ћемо видјети те надлежности Скупштине. Све је демократски.“, поручио је тада предсједник СНСД-а Милорад Додик.

У овом случају ништа није демократски, каже аналитичар Тања Топић. Порука за грађане је: ваш глас се не рачуна.

„Она порука која се шаље, јесте такође везана за непостојање правне државе, односно ниподаштавање институција, у смислу да се закони могу прекрајати по вољи оне политичке структуре и оне политичке партије која се налази на власти.“, истиче Топићева.
За новоизабраног градоначелника Бијељине Љубишу Петровића ово је недопустив чин, којим се прекраја изборна воља грађана.

„Такве једне отворене пријетње које долазе од српског члана Предсједништва БиХ, гдје мијешамо надлежности. Једноставно то није институција и није мјесто са којих треба да долази приједлог измјене закона. За то су надлежне друге институције. Овакве најављене измјене закона имају намјеру да обесмисле функцију градоначелника.“, каже Петровић.

И нови градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић упозорава да власт почиње да крши сва могућа демократска права. Измјеном овог закона, на дјелу би било кршење Европске повеље о локалној самоуправи, гдје је јасно назначено да ниједна надлежност не смије да се мијења послије избора. Станивуковић је надлежним дао рок до петка да се изјасне по овом питању.

„Влади РС, институцијама, члану Предсједништва БиХ који је то и најављивао и иду у том правцу, предсједнику НСРС, да нам кажу да ли је нешто тако у плану. Оно на шта ми оправдано сумњамо, да је циљ да се то у понедјељак стави по хитном поступку и уторак изгласа. Да ли је то њихова намјера? Ако није ову сједницу, коју јесте? И да ли иду у том правцу?“, пита Драшко Станивуковић.

Измјене наведеног закона, за аналитичара Велизара Антића биле би скандал. 

„Република Српска се гура ка оним политичким режимима који су као Сјеверна Кореја. Једноставно, уколико ви личите или изаберете сами пут да личите на Сјеверну Кореју, а не на развијене демократије, онда ту нешто свакако није у реду са тим што предлажу такав приједлог. Уколико заиста дође до једне такве расправе у НС РС и буде усвојен један такав закон који је назадан, мислим да ће те политичке партије које у овом тренутку усвоје један такав закон претрпјети један велики пораз на сљедећим општим изборима.“, каже Велизар Антић.

Пред Додикове коалиционе партнере у НС РС, у овом случају био би стављен јасан избор, подршка Додику и аутократском режиму, или супростављање Додику у корист демократије, сматра Антић. 
У опозицији тврде да спорне измјене закона неће подржати ни сви посланици СНСД-а. 

„Звали су мене лично неки посланици СНСД-а чија имена не желим да откривам. Али три посланика СНСД-а по први пут неће гласати за овај приједлог закона, ако га Додик упути у Скупштинску процедуру. Мада након оваквих реакција јавности и опозиције, и озбиљности отпора њему, и отпора из властите странке и сигурно међу коалиционим партнерима, могуће је да се Додик сада повуче и да не предложи измјене Закона о локалној самоуправи.“, поручује посланик у Клубу СДС-а у НС РС Небојша Вукановић.

Да ли ће о овом закону расправљати посланици, за сада се не зна. Из Владе РС се не оглашавају, а из Министарства управе и локалне самоуправе нису одговорили на наша питања. Из СНСД-а је поручено да не размишљају о умањењу надлежности градоначелника, али нису ни потврдили ни негирали да имају у плану измјене спорног закона.

БН ТВ

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Србин

26.11.2020 16:09

Сви на улице па нека онда он мијења дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

26.11.2020 18:03

Јок,ја на оваквој хладноћи излазим само до трговине и назад.

Name

ре Србин

26.11.2020 18:14

Тако је нек иде Додик из дрзаве БиХ.

Name

Бајо

26.11.2020 16:09

Баја се неће ни багером истерати он је око себе све истренирао и ту стоји Вучић војска и полиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милораде

26.11.2020 19:51

Будалетино, уразуми се ако имас и мало мозга.!

Name

ПРАВДА

26.11.2020 16:23

Ма сви изаћи на улице и гонити битангу све до Туњица ту га добро закапијати и изгласати закон о поријеклу имовине и све одузети од банде и стрпати џукеле на робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 16:53

Управо то. Сизофреник треба да се лијеци. Сви трпимо посљедице његове болести.

Name

12

26.11.2020 18:47

Браво само треба то остварити

Name

Мило

26.11.2020 20:32

У праву сте 100% само тако и никако другачије!

Name

КПЈ

26.11.2020 16:24

Они баштине традиције савеза комуниста Југославије, никада нису ни били за демократију, осим када се гласа за њих и када они побједјују на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре КПЈ

26.11.2020 16:47

Гријесис , немају они везе са социјализмом. Прије бастине од окупатора и њихових савезника.

Name

Дрмр

26.11.2020 23:00

Миле је бог!

Name

Гојко

26.11.2020 16:26

Прпа је њима ако ови нови људи сто су постављени за градонацелнике поцну да раскринкавају све сто је власт радила нелегално одосе бестрага народце да сазна праву истину и ето оде владавина и ето робије па зато сада мијењају одредбе и уставе као царапе ,,само народ то све мозе да ријеси..Народу Добоја је ускрацено демократски да гласа али није ускрацено да изадју у сто вецем броју на протесте и ондаце да се показе ко је побједник..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

26.11.2020 16:29

Порука Станивуковицу, цеститамо, победио си!, сада памет у главу дете, језик иде испред памети, вец дао неколико изјава које ти се обијају о главу. Рад и само рад, ако зелис да разликујес од претходника, и то не били какав, морас бити бољи, зато питај некога нека те посаветује млад си. Срећно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 17:19

Слажем се у потпуности, не давати исхитрене изјаве, Драшко можда мисли да су сви одусевљењи његовом побједом, и можда не зна колико су људи иначе лицемјерни и да нису сви добронамјерни, и та гостовања силна ни то није у реду, мора изабрати где гостовати

Name

Луле

26.11.2020 16:32

Сви видимо да човјек није здрав и каотакав ће учинити све, па и да нас уништи. Својим понашањем доводи у питање и опстанак РС_е. Сматрам да се требају предузимати мјере за спашавање што се спасити можа. За почетак, покушати дјеловати на савјест посланика из владајуће коалиције, да не дају слијепу подршку овоме злу. Сигуран сам да их има тамо честитих, али да немају храбрости да исправно реагују. Покушати их медијски охрабрити да у њима проради српски инат. Уколико тога не буде, наћи лидере и кренути у обрачун са злом које нас је снашло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

26.11.2020 17:19

Само организовати народ и послати протестно писмо суду за људска права,да се једном ријеси слуцај корумпиране Рс,,,и да једном народ добије своје право које од доласка Додика нема, нема,нема, нема ..

Name

Борац

26.11.2020 16:41

Ово је сада прилика да му каземо доста је било и да оде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.11.2020 16:42

Ова господја говори "ваш глас се не рачуна" и то би да пребацује другом, а управо она је једна од тих који су довели до слуђивања градјана којима је стално исписан мозак са причом о тајкунима а управо градјани који су изманипулисани са том причом доведоше тајкуна за градоначелника. Па ајмо сад размислити ко се више бавити манипулисањем и слудјивањем градјана све ове године, да ли су то овакви душебрижници или је неко из СНСД-а. Рекло би се да су то пуно више урадили разни душебрижници и да је њима стало до народа као до лањског снијега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 18:31

Миле, не лупај глупости! Глупљи си од свог водје, а то није лако бити... ??

Name

Душан

26.11.2020 16:51

"Сутра кад изгуби скупштинску вечину у локалним заједницама пребацит че одлучивање на скупштину РС Сјеверна Кореја је мала маца за РС Нек нам је бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

26.11.2020 17:22

Можеш како хоћеш, али нећеш докле хоћеш? ? ? ГОТОВ ЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

26.11.2020 18:15

Додику никада није било до гласа и потреба народа. Додик је ушао у политику искључиво из себичних разлога. На крају крајева, опасне гласине круже да је он је ратни профитер, шверцер и криминалац. А гдје има дима има и ватре. Колико је додик неморалан и лош човјек, говори његово свакодневно недолично и некултурно понашање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види, види

26.11.2020 20:02

Ал се народ побунио. Овакви су прије три деценије били наси миљеници, спасиоци, њима смо клицали и гинули за њих а водили су нас у пропаст и довели до овде гдје јесмо. Понекад док се друство не освијести и науци мислити траје деценијама, али захваљујуци тако понеком независном медију, Бнтв нпр. додје и то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

26.11.2020 20:30

Тања Топић,Ви нисте у праву..То није став политичке странке него појединца.Па и сам назив странке је снсд Милокрад Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

27.11.2020 08:33

Ма стаце додик неписмени и његова уцитељица енглеског тегелтија вхецити студент био сад докториро на приватном факултету његовом нормално ста да вас вусе цуди.Зсто ми сто нас има висе на улице уз насу младост да нас ослободи од црвендаца.

Name

Чича из орловаче

28.11.2020 09:22

Само на протесте и отјерати ову црвену секту на туњице ако не милом онда силом. Бурлу члзмицу диспечера бљузго лз дрпоса и још многе друге криминалце.

ОДГОВОРИТЕ