Синдикат и локалне заједнице против измјена закона по хитном поступку

– Синдикат управе Републике Српске и Савез општина и градова РС противе се измјенама Закона о локалној самоуправи по хитном поступку. Како су поручили, ријеч је о акту који утиче на животе свих њених грађана и уколико се планирају његове измјене оне се никако не би требале доносити без широке расправе у коју би биле укључене све заинтересоване стране.

Република Српска 25.11.2020 | 15:53
Синдикат и локалне заједнице против измјена закона по хитном поступку

Власт у Српској, како преноси портал Цапитал, спрема измјене овог закона, гдје ће између осталог добар дио надлежности градоначелника преузети скупштина, што по основу изборних резултата највише одговара СНСД-у што је у јавности подигло велику прашину.

Одговоре траже садашњи и будући градоначелници, представници синдиката али и остале заинтересоване стране. Међутим, одговора надлежних за сада нема.

Измјене само уз анализу и широку расправу
Информације да би могло доћи до измјена закона има и предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић. Међутим, он је првенствено заинтересован за онај дио којим се регулишу права радника.

Према његовим ријечима, синдикат као заинтересована страна има своје приједлоге које су спремни понудити у широкој расправи, али у којој би учествовале све заинтересоване стране уз претходно урађену стручну анализу. Он сматра како не постоји основ да се измјене усвајају по убрзаном поступку.

“Закон о локалној самоуправи је системски закон који уређује компетно дјеловање 64 локалне заједнице у Републици Српској због чега синдикат није за доношење измјена и допуна закона по хитном поступку. Није испуњен ни један услов предвиђен Уставом за тако нешто јер је Уставом РС јасно прописано када и у којим околностима се неки пропис доноси по хитном поступку. Синдикат предлаже да се се сачека формирање и конституисање новог Сазива општина и градова јер је дошло до промјена у неколико локалних заједница а ти начелници треба да примјењују тај закон у својим јединицама локалне управе”, каже Марић.

Додаје како је актуелни закон на снази већ четири године и да је показао бројне недостатке.

“Имамо члан 67 закона којим се регулише број запослених сразмјерно броју становника у тој локалној заједници. Таквог лимитирања нема нигдје у европском законодавству јер управо Европска конвенција о локалној самоуправи даје слободу локалној заједници и аутономно право да уређује и дефинише број запослених у складу са њеним потребама. Тако на примјер локалне заједнице до 30. јуна наредне године морају имати три запослена на 1.000 становника. Ако би се тако гледало, само у Бањалуци би било 220 вишка запослених. Након истека тог рока сви који не прилагоде број запослених броју становника ће кршити закон. Тај члан је споран за све запослене у локалним самоуправама”, закључио је Марић.

У Савезу општина и градова Републике Српске кажу за ЦАПИТАЛ како за сада немају информације које говоре о томе да се спрема измјена Закона о локалној самоуправи. Љубиша Ћосић, предсједник савеза је сигуран како се у тај процес не би ишло а да се претходно ова организација о томе не обавијести.

И он као и Марић сматра како је за добра рјешења потребно вријеме.

“Наравно да је политика та која доноси задњу одлуку, али овдје ријеч о закону који утиче на животе бројних људи и тако га треба посматрати. Треба покушати наћи рјешење, измјене су потребне али се морамо укључити сви у тај процес што захтјева вријеме и гдје би свака страна на крају требала бити задовољна”, сматра Ћосић.

Он каже како у закону постоје неке одредбе које се тичу односа скупштине општине и начелника и градоначелника а које треба унапређивати и о којима се говори у посљедњих неколико година.

“Постоје нејасноће око опозива градоначелника и начелника у дијелу који дефинише како скупштина након тога треба да се понаша. Постоје и неке ствари које се тичу именовања начелника одјељења и осталих директора јавних установа и предузећа. Има ту доста ствари којима треба широко прићи и покушати их ријешити, а све у циљу да се та материја учини бољом”, закључио је Ћосић.

Станивуковић позвао власт да одустане, најавио протесте
Новоизабрани градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић одговоре власти очекује до краја седмице, а није искључио ни могућност да позове грађане на улицу. Према његовој оцјени, уколико би се остварило оно што је наш портал открио, то би било прекрајање воље грађана.

“Неко послије избора покушава мијењати изборну вољу што говори да неће бити промјена. Дакле, то је уништавање демократије и изборне воље више од 50.000 људи који су ме подржали. То нећемо допустити и то је линија испод које не можемо да идемо“, рекао је Станивуковић.

Из СНСД-а поручују како не размишљају о томе како да умање надлежности градоначелника који не припадају њиховој политичкој опцији, али не демантују да спремају законске измјене.

“Оно о чему размишљамо, поучени ранијим искуствима и потешкоћама у функционисању локалних заједница, јесте да је потребно пронаћи рјешење како да, у околностима када не постоји сагласност између начелника или градоначелника и скупштине као највишег законодавног органа локалне заједнице, не трпе грађани и не зауставља се развој самих локалних заједница у Републици Српској“, казао је Радован Ковачевић, портпарол странке.

У Министарству управе и локалне самоуправе за сада се нису оглашавали по питању законских измјена.

Подсјећамо, незадовољан изборним резултаима за градоначелнике у Бањалуци и Бијељини, предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио јекако ће се путем измјена одређених докумената тражити начин да се у овим градовима овлада свим елементима управљања како би ове локалне заједнице несметано функционисале.

Новоизабраног градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и Бијељине Љубишу Петровића Додик је оцијенио као сметњу, искључивши било какав облик сарадње са скупштинском већином коју његова странка има у оба града.

“Успут да вам кажем, без обзира колико било арогантно или не, уколико нешто остане ван надлежности скупштине промјенићемо и закон и статут и то ставити под надлежност скупштине”, казао је тада видно узнемирени Додик.

Закон о локалној самоуправи Републике Српске дефинише послове и рад локалне самоуправе, међусобне односе скупштине и градоначелника/начелника, имовину и финансирање, односе републичких органа и органа јединице локалне самоуправе те бројне друге ствари.

(Цапитал)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Скептик

25.11.2020 15:04

Сазрело је, изгледа, вријеме нови српски устанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2020 16:14

Управо тако,ова мафијаска власт неце отици на демократски нацин.

Name

Љ

25.11.2020 16:16

Нецес господине ДОДИК понижавати и газити овај напаћени народ од кога си ти лицно направио сиротињу изаћи ћемо сви на устанак небитно из дијела РС да подржимо Станивуковица иПетровица њих народ хоће а ти и онако ускоро гуд баy сједи у хеликоптер и пици са својом Зељкицом и Дусанкицом проклетом

Name

Новинар

25.11.2020 16:36

Виде непрстрасног цапиталица сто се разгоропадио проту доде , а свака цаст опозиционом струцном цапиталицу.

Name

Боки

25.11.2020 15:06

Смрт фашизму, лоповлуку и тиранији, а слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перса

25.11.2020 15:06

ПО један тендер и по једна лимузина за све резимљије А за преторијанску гарду резима сендвиц са свјезом саламом и мајонезом.Немере нам нико нист

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2020 15:29

Само нек је Драско градонацелник, нек сви одборници будy уз Додика И нека Им вади маст И прегледа папире од тендера , цркните ухљеби.

Name

Биса дусанка и сл.

25.11.2020 15:50

Овакве фине И суптилне нецемо ваљда бициклом. ..

Name

Цццц

25.11.2020 15:07

А шта је фалило досадашњем закону?Толико година функционише и сад не ваља?Због СНСД-а?Утртили се.Мислим да народ више неће трпити ту бахатост и понижавање.Ништа способни само подобни.ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шолаја

25.11.2020 15:18

Народу је прекипило. Али Поглавник тога још није свјестан. Кад тресне великом лоповском гузицом на под освијестиће се.

Name

Ре

25.11.2020 15:42

Миле терорисе српски народ. Мислим да је сад конацно свима јасно.

Name

Само бахато

25.11.2020 16:13

Па смета им Драшко,како би наставили даље са својим лоповлуцима,врло једноставно али са тим ће извршити самоубиство.

Name

Ре Цццц

25.11.2020 19:48

Фалило му што је и сваки начелник дебело подебљаво рачун док "влада".Општину препјешачити за пола сата уздуж и попријеко,а начелник у року од двије године купи кућу од 200-300 квадрата,неки станчић негдје нек имају дјеца кад оду студират,ауто од 50ак хиљада итд.итд.Лоповчине,само зависи од буџета и среће колико који има за заграбит.

Name

Ре Ре

25.11.2020 21:51

Свака част за коментар и додао бих, ако измјене закон 1.12.наредни дан само протест грађана па ком обојци ком опанци.ДРАШКО с тобом до коначне ПОБЈЕДЕ.ЖИВИО НАШ ГРАДОНАЧЕЛНИК

Name

Бекријааа

25.11.2020 15:12

Изаци на протесте, цим јавно објаве да це мијењати закон. Додика це дозивјети судбину Милосевица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

25.11.2020 15:16

Будала силедзија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зевс

25.11.2020 15:24

Само се Додо пита! РС је његова куца и како он казе тако це бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

25.11.2020 15:32

Ово је освета народу,али народ мозе све а да трпи понизења издају,немозе,а то орузје ви користите,размислите...ако неко има мозга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо привреда комерцијала

25.11.2020 15:34

Дио радника треба отпустити била ова или она власт. Не стварате ни нову нити било какво вриједност. Апропо теме ако измијене овај закон како су намјеравали, онда најбоље и изборе да укину. Дајте прогласимо Додика за апсолутног владара и укинимо све нивое власти. Ефекат це бити исти само це устеде бити огромне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниики

25.11.2020 15:46

Диктатура на дјелу а не демократија покусај владавине једноумља и опет бахатост а не како дасе изадје из колапса боли Микорада и СНСД к...ц за народ и градјане само лапај !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.11.2020 16:06

Не дозволити развлашћивање градонацелника и начелника, организујте мирне протесте у цијелој Републици Српској, позвати грађане да изађу у што већем броју и срушити ову накарадну власт која је ненародна, јер су покрали изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

25.11.2020 16:42

Празна прича. Скупштина РС ће изгласати да је данас Велики петак ако то вожд каже. Многе чланице партије ће и јаја фарбати да покажу лојалност.

Name

Додокарина

25.11.2020 16:18

Љубиша Ћосић мали полтрон СНСД-а коментарише да у измјене закона не би ишли а да не упитају савез опћина ха ха ха Па шта овај безначајни пигмеј коментарише.Па народ у Бања Луци је одавно прогледао и зна да све одлучује Додик на основу својих личних интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саки

25.11.2020 16:22

Кореја,ха,ха,ха.... Чак је господи предсједницима и килажа слична?....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

25.11.2020 16:22

Рудоња ће све ово искијати, ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

25.11.2020 16:54

Колико нас једва чека да се ријешимо секташа и мазалица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

25.11.2020 17:22

А шта ће горопадна господа са Приједором?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да онемогуце

25.11.2020 17:59

Да се удје у ревизуку свих уговора и стравицне пљацке градјана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

25.11.2020 19:43

Каква широка расправа.... Ма све их треба ограничити и срезати.Начелници малих,сиромашних провинција па у року годину-двије стекну све и свашта...куће,станови,пословни простори...само их ограничити до маxимума и нека сваки у својој фотељи осјети како живи нормалан народ тј.њихови суграђани.Сваки начелник возача има,а општина од 6-7 хиљада људи.Скратит прсте сваком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принцип

25.11.2020 19:50

Ово је опасна ситуација. Странци су коначно пронашли начин како да нас лагано притисну, а можда и униште. Само пажљиво прочитајте шта је Инцко рекао за Додика у периоду 2001-2010, како је био кључни играч за јачање БиХ. Када народ крене на њега, Додик ће и са ђаволом у коалицију, а камоли са својим националистима Човом и Бакетом. И све ће урадити да распрода Српску. А када је распрода, том новом који дође на власт остаће дугови и празна каса и похманитали народ. А народ ће рећи да хоће посла и живота, а да га баш брига ко је на челу власти. И добиће посла и хљеба, али изгубити Српску. Дај, Боже да нисам у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

25.11.2020 21:06

Бозо Марицу, јели истина да запослени у Градској управи Бањалука и Бијељина нису цланови васег синдиката Управе

ОДГОВОРИТЕ