Кризни штаб Србије донио одлуку о школама и вртићима

- Одржана је сједница Кризног штаба у Београду, а главна тема овог пута су школе, односно прелазак на онлајн наставу.

Србија 25.11.2020 | 14:58
Кризни штаб Србије донио одлуку о школама и вртићима

За сада нема затварања вртића, а ученици нижих разреда основних школа остати у досадашњем календару, а ђаци од 5. до 8. разреда прелазе на онлајн систем. Такође, на онлајн наставу прелазе и средње школе.

Распуст ће почети 21. децембра.

"Желимо да до почетка распуста, систем школа функционише", рекао је епидемиолог Бранислав Тиородовић.

Он је рекао да се и факултетима препоручује оњалн настава, али да неки попут Медицинског морају да прилагоде практичне вежбе.

Тиородовић је рекао да је важно да издржимо ову и наредну недељу, јер се након тога, почетком децембра, очекује заравнање криве.

“Кризни штаб је имао тежак задатак и кроз цео овај период. Морали смо да добро извагамо и да донесемо одлуке које ће представљати одрживост здравственог система”, навео је епидемиолог Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао да нема потребе за увођењем ванредног стања, као и да за сада неће бити забране кретања.

"Знате како наш народ реагује ако кажемо да се крива заравнила, како смо прошли у петходна два таласа, одмах се опусте. Морате да мислите и на тај психолошки апспект", објашњава др Тиодоровић.

"У целој Србији имамо ситуацију да је већи број заражених ученика у средњим школама, али то је до 0,24%. У основним школама, имамо више проблема са наставницима, нису само заражени, неки су и изолацији јер је неко од њихових контаката заражен", додао је он.

Када је реч о генералној ситуацији са коронавирусом у Србији, он је рекао да ситуација није једнака у целој земљи.

"Охрабрују подаци за Београд, где сада новозаражени чине трећину укупног броја, то је можда позитивно", рекао је он и додао да је у Војводини ситуација врло тешка ситуација, а целу ситуацију у земљи оценио је као ванредну.

(Б92/Блиц) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зага

25.11.2020 14:31

Наши"СТРУЦЊАЦИ"КРИЗНОГ ШТАБА ПОСТАДОСЕ И ВИДОВЊАЦИ,НЕПОГРЕСИВО ПОГАДЈАЈУ КАД ЦЕ КОЈИ ТАЛАС ПОЦЕТИ,КАД ЦЕ КРИВА ДА СЕ ПЕГЛА,САМО ЈОС ДА НАУЦЕ ЛИЈЕЧИТИ"ОБОЉЕЛЕ,ПА ДА МИРНО СПАВАМО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.11.2020 15:06

Заго, све су добили на папиру од Гејтса.

Name

даффодил

25.11.2020 16:29

Ма нека само ми у Републици Српској имамо нормалну наставу, каква онлине, ста це нам то, само је у зборници у средњој сколи у којој радим у Бањој Луци 20 радних колега вец имало Корону, а у свакој групици уценика од 10-15 уценика најмање су 3 уценика са свим цлановима породице имали Корону, али ми слусамо оне мајке са заврсеном основном сколом или само 2 разреда средње сколе да је њиховој дјеци најбоље у разреду у уционици,само да им нису код куце. Кад добију температуру 38 само и упалу плуца од цопора у којем су тразиле да им буду дјеца - неце им пасти на ум да је у оваквој ситуацији дјеци најбоље у цопору у сколи.....

Name

4008

25.11.2020 16:12

Ови епидемолози понекад више личе на книжевнике и филозофе него љекаре. Тодоровић говори како треба издржати ову и сљедећу седмици, јер ће се тада крива заравнати. Побогу докторе заравнаће се на 10 000 заражених и преко сто умрлих дневно. Питам се дали је то можда пројектовано за Србију. Зашто нисмо предузели раније мјере које сад предузимамо, па криву заравнали на знатно нижем нивоу. Често се изговара реченица да сви морамо поштовати мјере. Међутим мјере се не поштују тамо гдје се организује неки процес. Погледајмо колико времена људи чекају у реду за тестирање. У тим редовима бар сваки трећи је заражен и нормално да ће се заразити и они који нису пре доласка у ред били заражени. ТЕЖИНА И ВЈЕРАВАТНОЋА ЗАРАЗЕ СУ ДИРЕКТНО ПРОПОРЦИЈОНАЛНИ ПРОВЕДЕНОМ ВРЕМЕНУ КОНТАКТА СА ЗАРАЖЕНИМ. Треба погледати на грађевинама колико запослених носи маске, као поставити питање да ли је то и могуће као и држање дистанце. Нема сумње да ВИРУС постоји и да је веома опасан непријатељ за људе. Међутм, изгледа да рјешења теку по вољи БОГАТИХ, а то је да се све што је год могуће РАДИ НА ДАЉИНУ и да народ прихвати што масовнију и учесталију вакцинацију. Велика је ово прича и проблем се мора посматрати системски, односно вишедимензионално. Међутим они који проблем рјешавају су људ од ЈЕДНЕ ДИМЕНЗИЈЕ, а предњаче БОГАТИ, ПОЛИТИЧАРИ и понеки љекари

ОДГОВОРИТЕ