Krizni štab Srbije donio odluku o školama i vrtićima

- Održana je sjednica Kriznog štaba u Beogradu, a glavna tema ovog puta su škole, odnosno prelazak na onlajn nastavu.

Srbija 25.11.2020 | 14:58
Krizni štab Srbije donio odluku o školama i vrtićima

Za sada nema zatvaranja vrtića, a učenici nižih razreda osnovnih škola ostati u dosadašnjem kalendaru, a đaci od 5. do 8. razreda prelaze na onlajn sistem. Takođe, na onlajn nastavu prelaze i srednje škole.

Raspust će početi 21. decembra.

"Želimo da do početka raspusta, sistem škola funkcioniše", rekao je epidemiolog Branislav Tiorodović.

On je rekao da se i fakultetima preporučuje onjaln nastava, ali da neki poput Medicinskog moraju da prilagode praktične vežbe.

Tiorodović je rekao da je važno da izdržimo ovu i narednu nedelju, jer se nakon toga, početkom decembra, očekuje zaravnanje krive.

“Krizni štab je imao težak zadatak i kroz ceo ovaj period. Morali smo da dobro izvagamo i da donesemo odluke koje će predstavljati održivost zdravstvenog sistema”, naveo je epidemiolog Tiodorović.

Tiodorović je rekao da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, kao i da za sada neće biti zabrane kretanja.

"Znate kako naš narod reaguje ako kažemo da se kriva zaravnila, kako smo prošli u pethodna dva talasa, odmah se opuste. Morate da mislite i na taj psihološki apspekt", objašnjava dr Tiodorović.

"U celoj Srbiji imamo situaciju da je veći broj zaraženih učenika u srednjim školama, ali to je do 0,24%. U osnovnim školama, imamo više problema sa nastavnicima, nisu samo zaraženi, neki su i izolaciji jer je neko od njihovih kontakata zaražen", dodao je on.

Kada je reč o generalnoj situaciji sa koronavirusom u Srbiji, on je rekao da situacija nije jednaka u celoj zemlji.

"Ohrabruju podaci za Beograd, gde sada novozaraženi čine trećinu ukupnog broja, to je možda pozitivno", rekao je on i dodao da je u Vojvodini situacija vrlo teška situacija, a celu situaciju u zemlji ocenio je kao vanrednu.

(B92/Blic) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zaga

25.11.2020 14:31

Naši"STRUCNJACI"KRIZNOG ŠTABA POSTADOSE I VIDOVNJACI,NEPOGRESIVO POGADJAJU KAD CE KOJI TALAS POCETI,KAD CE KRIVA DA SE PEGLA,SAMO JOS DA NAUCE LIJEČITI"OBOLJELE,PA DA MIRNO SPAVAMO!!!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

25.11.2020 15:06

Zago, sve su dobili na papiru od Gejtsa.

Name

daffodil

25.11.2020 16:29

Ma neka samo mi u Republici Srpskoj imamo normalnu nastavu, kakva online, sta ce nam to, samo je u zbornici u srednjoj skoli u kojoj radim u Banjoj Luci 20 radnih kolega vec imalo Koronu, a u svakoj grupici ucenika od 10-15 ucenika najmanje su 3 ucenika sa svim clanovima porodice imali Koronu, ali mi slusamo one majke sa zavrsenom osnovnom skolom ili samo 2 razreda srednje skole da je njihovoj djeci najbolje u razredu u ucionici,samo da im nisu kod kuce. Kad dobiju temperaturu 38 samo i upalu pluca od copora u kojem su trazile da im budu djeca - nece im pasti na um da je u ovakvoj situaciji djeci najbolje u coporu u skoli.....

Name

4008

25.11.2020 16:12

Ovi epidemolozi ponekad više liče na kniževnike i filozofe nego ljekare. Todorović govori kako treba izdržati ovu i sljedeću sedmici, jer će se tada kriva zaravnati. Pobogu doktore zaravnaće se na 10 000 zaraženih i preko sto umrlih dnevno. Pitam se dali je to možda projektovano za Srbiju. Zašto nismo preduzeli ranije mjere koje sad preduzimamo, pa krivu zaravnali na znatno nižem nivou. Često se izgovara rečenica da svi moramo poštovati mjere. Međutim mjere se ne poštuju tamo gdje se organizuje neki proces. Pogledajmo koliko vremena ljudi čekaju u redu za testiranje. U tim redovima bar svaki treći je zaražen i normalno da će se zaraziti i oni koji nisu pre dolaska u red bili zaraženi. TEŽINA I VJERAVATNOĆA ZARAZE SU DIREKTNO PROPORCIJONALNI PROVEDENOM VREMENU KONTAKTA SA ZARAŽENIM. Treba pogledati na građevinama koliko zaposlenih nosi maske, kao postaviti pitanje da li je to i moguće kao i držanje distance. Nema sumnje da VIRUS postoji i da je veoma opasan neprijatelj za ljude. Međutm, izgleda da rješenja teku po volji BOGATIH, a to je da se sve što je god moguće RADI NA DALJINU i da narod prihvati što masovniju i učestaliju vakcinaciju. Velika je ovo priča i problem se mora posmatrati sistemski, odnosno višedimenzionalno. Međutim oni koji problem rješavaju su ljud od JEDNE DIMENZIJE, a prednjače BOGATI, POLITIČARI i poneki ljekari

ODGOVORITE