Пандемија вируса корона угрожава многа радна мјеста

Због пандемије вируса корона многа су радна мјеста угрожена. Нова отпуштања, посебно у сектору хотелијерства и угоститељства очекују се већ крајем ове и почетком наредне године.

Република Српска 24.11.2020 | 19:35
Пандемија вируса корона угрожава многа радна мјеста

Најмање 35 хиљада људи у БИХ осталоје без посла од почетка пандемије. Но, то је изгледа тек врх леденог бријега. Званични подаци кажу да је у Српској током пандемије без посла остало 17 хиљада радника. То је заправо само број оних који су пријављени на Биро за запошљавање.

Корона је покосила посебно прерађивачку индустрију у Српској. Преко четири хиљаде радника током пандемије остало је без посла у овом сектору.

''Терет ковида се књижи на леђа радника. Плате су биле ниске и прије ковида, а сада имамо ситуацију да се плате смањују због недостатка посла и да се радници отпуштају'', каже предсједник Савеза синдикат РС Ранка Мишић.

Отпуштају се масовно и не само у РС, већ и у Федерацији.

Економиста Фарук Хаџић тврди да бх. власти нису реаговале на прави начин када су у питању мјере за заштиту привреде. То је довело до масовног отпуштања радника. Економском анализом је утврђено у које четири области је било највише отказа.

''Управо та паника је довела до неизвјесности да послодавци пошаљу своје раднике да их пошаљу на Биро. Девет од 10 отказа овдје говорим о периоду када је трајао лоцкдоwн, 9 од 10 отказа се десити у четири сектора. Када гледамо и јавни и приватни сектор девет од 10 је изгубило посао у хотелијерству, трговини, прерађивачкој индустрији'', каже економиста Фарук Хаџић.

Радна мјеста управо у овим областима биће на удару и наредних мјесеци.

Шта нас очекује у наредној години?

''Нису добри показатељи, страх и неизвјеснот су највећи непријатељи економије. Економска криза која је започела са појавом вируса корона није показала свој највећи ефекет, нити показује у првој годни настанак него тек у наредној години. Имају у виду исцрпљеност предузећа, нису добри показатељи у наредној години, како са аспекта чувања радних мјеста, тако и са аспекта привредног раста'', каже доктор економских наука Мирјана Орашанин.

А какав нам је привредни раст најбоље говори податак да многи привредни субјекти раде са 20 до 50 посто капацитета, неки су силом прилика морали ставити кључ у браву, а раднике су послали кући или на Биро. Владе обећавају помоћ с једне стране, послодавци се жале да немају довољно новца да задрже раднике с друге стране, а радници с треће стране у тој ситуацији једино што могу је да се сами забаве о свом јаду. 

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Перса

24.11.2020 19:04

Затворили јафић, отпустили радника, јер није било посла, али Пореска управа Зворник редовно послала да се плате доприноси плус трошкови 50 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.11.2020 07:05

Мора да плацас јер ако не плацас неце да бидне за тендере а од цега це да зиве привредници на будзету.Стези каис и плацај

Name

ре

24.11.2020 19:28

Које је то спрадање са народом, каже држава ето вам приватници па нека вас они запошљавају а ми ћемо само да убирамо порезе, а приватници отворили своје приватне пљчкашнице по 3-4 радника током сезоне, па нека неко од њих тражи посао, онда биро незапослене упућује на тражење посла код приватника по овим огласним таблама. Страва и ужас. Говоре о неком запошљавању а никакве привреде и запошљавања нема. Највећа незапосленост је у РС и дистрикту Брчко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

24.11.2020 19:29

Која радна мјеста ? Више не раде ни они што су једва преживљавали на "Бувљим Пиајацама".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сер од Добоја

24.11.2020 19:34

ово је катастрофа из које се нећемо дуго извући, ово је готово па ратно стање. Многи очекују пуно од вакцинације, потрајат ће то годинама, нисам оптимиста, цијели свијет пати, најмоћније економије посустају, када њемачка економија посустаје знај колико је сати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

24.11.2020 21:06

Будџет је стабилан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

24.11.2020 23:05

Али то не спрјечава такозвану предсједницу цвијановицку да купује скупоцјене аутомобиле у оваквоме злу времену!

Name

ре

24.11.2020 23:17

висе него стабилан, имамо 5 милиарди на конту.

Name

БЛ

24.11.2020 23:16

није толико корона колико неспособност насих политицара да воде успјесну економију

ОДГОВОРИТЕ