Pandemija virusa korona ugrožava mnoga radna mjesta

Zbog pandemije virusa korona mnoga su radna mjesta ugrožena. Nova otpuštanja, posebno u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva očekuju se već krajem ove i početkom naredne godine.

Republika Srpska 24.11.2020 | 19:35
Pandemija virusa korona ugrožava mnoga radna mjesta

Najmanje 35 hiljada ljudi u BIH ostaloje bez posla od početka pandemije. No, to je izgleda tek vrh ledenog brijega. Zvanični podaci kažu da je u Srpskoj tokom pandemije bez posla ostalo 17 hiljada radnika. To je zapravo samo broj onih koji su prijavljeni na Biro za zapošljavanje.

Korona je pokosila posebno prerađivačku industriju u Srpskoj. Preko četiri hiljade radnika tokom pandemije ostalo je bez posla u ovom sektoru.

''Teret kovida se knjiži na leđa radnika. Plate su bile niske i prije kovida, a sada imamo situaciju da se plate smanjuju zbog nedostatka posla i da se radnici otpuštaju'', kaže predsjednik Saveza sindikat RS Ranka Mišić.

Otpuštaju se masovno i ne samo u RS, već i u Federaciji.

Ekonomista Faruk Hadžić tvrdi da bh. vlasti nisu reagovale na pravi način kada su u pitanju mjere za zaštitu privrede. To je dovelo do masovnog otpuštanja radnika. Ekonomskom analizom je utvrđeno u koje četiri oblasti je bilo najviše otkaza.

''Upravo ta panika je dovela do neizvjesnosti da poslodavci pošalju svoje radnike da ih pošalju na Biro. Devet od 10 otkaza ovdje govorim o periodu kada je trajao lockdown, 9 od 10 otkaza se desiti u četiri sektora. Kada gledamo i javni i privatni sektor devet od 10 je izgubilo posao u hotelijerstvu, trgovini, prerađivačkoj industriji'', kaže ekonomista Faruk Hadžić.

Radna mjesta upravo u ovim oblastima biće na udaru i narednih mjeseci.

Šta nas očekuje u narednoj godini?

''Nisu dobri pokazatelji, strah i neizvjesnot su najveći neprijatelji ekonomije. Ekonomska kriza koja je započela sa pojavom virusa korona nije pokazala svoj najveći efeket, niti pokazuje u prvoj godni nastanak nego tek u narednoj godini. Imaju u vidu iscrpljenost preduzeća, nisu dobri pokazatelji u narednoj godini, kako sa aspekta čuvanja radnih mjesta, tako i sa aspekta privrednog rasta'', kaže doktor ekonomskih nauka Mirjana Orašanin.

A kakav nam je privredni rast najbolje govori podatak da mnogi privredni subjekti rade sa 20 do 50 posto kapaciteta, neki su silom prilika morali staviti ključ u bravu, a radnike su poslali kući ili na Biro. Vlade obećavaju pomoć s jedne strane, poslodavci se žale da nemaju dovoljno novca da zadrže radnike s druge strane, a radnici s treće strane u toj situaciji jedino što mogu je da se sami zabave o svom jadu. 

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Persa

24.11.2020 19:04

Zatvorili jafić, otpustili radnika, jer nije bilo posla, ali Poreska uprava Zvornik redovno poslala da se plate doprinosi plus troškovi 50 KM

ODGOVORITE
Name

re

25.11.2020 07:05

Mora da placas jer ako ne placas nece da bidne za tendere a od cega ce da zive privrednici na budzetu.Stezi kais i placaj

Name

re

24.11.2020 19:28

Koje je to spradanje sa narodom, kaže država eto vam privatnici pa neka vas oni zapošljavaju a mi ćemo samo da ubiramo poreze, a privatnici otvorili svoje privatne pljčkašnice po 3-4 radnika tokom sezone, pa neka neko od njih traži posao, onda biro nezaposlene upućuje na traženje posla kod privatnika po ovim oglasnim tablama. Strava i užas. Govore o nekom zapošljavanju a nikakve privrede i zapošljavanja nema. Najveća nezaposlenost je u RS i distriktu Brčko.

ODGOVORITE
Name

He He

24.11.2020 19:29

Koja radna mjesta ? Više ne rade ni oni što su jedva preživljavali na "Buvljim Piajacama".

ODGOVORITE
Name

Ser od Doboja

24.11.2020 19:34

ovo je katastrofa iz koje se nećemo dugo izvući, ovo je gotovo pa ratno stanje. Mnogi očekuju puno od vakcinacije, potrajat će to godinama, nisam optimista, cijeli svijet pati, najmoćnije ekonomije posustaju, kada njemačka ekonomija posustaje znaj koliko je sati

ODGOVORITE
Name

Rob

24.11.2020 21:06

Buddžet je stabilan

ODGOVORITE
Name

Miso

24.11.2020 23:05

Ali to ne sprječava takozvanu predsjednicu cvijanovicku da kupuje skupocjene automobile u ovakvome zlu vremenu!

Name

re

24.11.2020 23:17

vise nego stabilan, imamo 5 miliardi na kontu.

Name

BL

24.11.2020 23:16

nije toliko korona koliko nesposobnost nasih politicara da vode uspjesnu ekonomiju

ODGOVORITE