“Вирус остаје у тијелу мјесецима послије инфекције”

Од почетка епидемије тестирано је више од 25.000 људи, од којих се 1.000 прати у оквиру студије и показало се да већина обољелих од ковида током марта још има антитијела.

Здравље 24.11.2020 | 14:26
“Вирус остаје у тијелу мјесецима послије инфекције”

Рекла је ово др Марија Гњатовић, истраживач у Институту за примјену нуклеарне енергије (ИНЕП), о имунитету и реинфекцији короном.

– Код неких дође до мањег пада нивоа ИгГ антитијела, а код неких и до повећања. Јуче је овдје била жена која је боловала у марту и њен ниво антитијела је исти као када је установљено да је развила имунитет послије инфекције. Ако природно стечен имунитет траје у већини случајева ево већ седам мјесеци, и то без значајног пада ИгГ тијела, немамо разлога да не вјерујемо да ће ти људи од ковида-19 бити заштићени бар годину дана – објаснила је данас у Новом јутру на телевизији Пинк докторка Марија Гњатовић.

Сматрало се најприје да имунитет послије прележане короне траје најмање три мјесеца, да би затим сматрало да нас ИгГ антитијела дуже штите, што сматра и докторка.

Нагласила је да има и оних код којих се имунитет изгуби, као и да је то најчешће случај код особа које су имале асимптоматску форму вируса или веома благу клиничку слику.

– Није чак правило ни да је имунитет нестао код свих који су и не знајући прележали вирус или врло лако пребродили ковид. Напротив, ријеч је о мањем броју случајева, али и они имају друге имунолошке меморијске – додала је.

Како је показала пракса, има случајева да се ИгМ тијла, која указују на акутну инфекцију, налазе и код оних који су прележали ковид. Докторка Гњатовић поручује да то није за бригу, јер те особе не развијају клиничку слику ковида, барем не тежу, и нису инфективне за околину.

– Вирус остаје у тијелу мјесецима послије инфекције и негативан ПЦР тест послије лијечења не значи да дијелови вируса нису остали у организму, ИгМ реинфекције су ријетке, али нико не може да тврди да су и немогуће. У већини случајева је то, ипак, други ковид, односно реактивација раније унетог вируса у тијело. Организам тих особа се, иако се уоче ИгМ тела, сам избори са вирусом, не дође до његовог размножавања, па га нема у носу и ждрелу, и оне нису инфективне по околину”, поручила је.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Андриц

24.11.2020 13:39

И ста ми знаци ако сам сигуран пола године,или годину небитно.Знаци,сваке године могу оцекивати да се мој организам неце успјети изборити са грипом,и ту је крај.А глупости,бозе сацувај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Андрић

24.11.2020 15:14

Па кад Зељковић наручи вакцине Одузет па кад ти забоду па створиш имунитет!?

Name

Скептик

24.11.2020 15:32

Доказано да корона вирус у организму остаје 30 година. Доказано, да!

ОДГОВОРИТЕ