Од сиромашног дјечака до великог предузетника

Један од најкрупнијих подузетника у Босни и Херцеговини био је Перо Гудељ, рођен у Горњој Вечериски покрај Витеза прије 64 године.

Босна и Херцеговина 24.11.2020 | 13:09
Од сиромашног дјечака до великог предузетника

У дјетињству је, казао је у фебруару за „Слободну Далмацију“,  патио од глади, а за свог живота запошљавао је 3.500 људи.

Од тога је чак 75 комерцијалиста, који умјесто њега одлазе на прекоморска путовања у Хонг Конг, Кину. Он се тога, причао је тада, заситио, а они раде добро, млађи су и већ добро познају и робу и потребе тржишта.

Почело с хармоником

Гудељ је био на челу корпорације “Фис”, тако назване јер је први капитал у животу, вриједан око 120.000 њемачких марака, зарадио свирањем хармонике. До краја живота је помало свирао,  а за новац његова велепродаја и малопродајна мрежа продаје пак више од 250 .000 разноразних артикала.

У евиденцији стоји да “Фис” годишње прода више од три милиона одјевних предмета и више од милиона пари обуће, а у понуди су мањим дијелом заступљени и музички инструменти.

- Волим хармонике, та је за моју колекцију, није за продају. Чека ме у фабрици– објаснио је у фебруару Гудељ.

- Одрастао сам на селу, буџет мојих родитеља био је 100-200 марака. Ја сам завршио хемијску школу. Почео сам радити у Витезиту и прва плата ми је била 300 марака у тадашњим динарима. Ја сам толико сретан био са тих 300 марака и рекао сам: ‘Остајем овдје до гроба да радим, јер имам 300 марака у џепу’ – причао је Гудељ.

Перо Гудељ, дакле, родио се као шесто дијете у скромној радничкој породици у сеоцету осам километара удаљеном од Витеза, у Горњој Вечериски која је ономад бројила око 350 становника, а данас их има двјесто.

Зато се и угасила основна школа, то јест не постоје више она прва четири разреда која је мали Перо похађао. У више разреде пјешачио је пак осам километара макадамом у Витез, као и у Средњу хемијску школу у истом градићу.

-  Није онда било аута, аутобуса, нити комбија. Чак ни асфалта! Ишао сам и по сунцу и по снијегу пјешке друмом јер није било друге. Али више од тога мучила ме глад и срамота; моји нису били имућни, нису ми могли дати новац за сендвич, кифлу, ћевап ко другој дјеци у школи њихови. Само би ми мајка замотала комад пите у новински папир, а мене би било стид то јести – повјерава Гудељ.

Осим тога, пуно је свирао и пјевао, имао је свој оркестар. Некада је свирао до један или два ујутро, а радио већ од шест, па је спавао само по неколико сати, што је било веома исцрпљујуће. Схватио је да може више зарадити бавећи се приватним послом па је након четири-пет година напустио Витезит. Да не би живио само од хармонике, почео је да ради као таксиста.

- Тако да сам четири године био таксиста да би ми стаж ишао, а паралелно бих свирао викендом. Онда сам отворио први кафић, па видеотеку, једну од највећих у Босни и Херцеговини гледе филмова, и прва приватна телевизија је била код мене – говорио је некад.

На питање како је развио тако велики бизнис, каже да је све ишло спонтано, једно за другим, те да није могао ни сањати да ће до овога доћи.

-Када се уђе у то, онда бизнис налаже да се ширите јер конкуренција не чека – истиче Гудељ.

На питање мора ли се бизнис стално ширити или се може стати, он каже да “није битан богат појединац, већ да што више људи има посао”.

-Мени је сада најлакше стати. Мене су неки наговарали да све продам и новац да ставим у банке. То би било жалосно због радника, који већ 30 година раде заједно са мном и то је њихов дио колача.

Ја сам сретан да се ширимо, и сваке године имамо по 100-200 запослења. Чим имамо добит неку, ми инвестирамо у производњу – причао је.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бијељиннка

24.11.2020 12:31

Лака ти земља велики цовјеце.Ти из Витеза а многе породице твоја фирма храни у Бијељини.Нека ти је покој дуси и вјецни мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.11.2020 15:29

шта реци приватлук је приватлук и ником ништа добро није донео.

Name

ВЕЛИКАН

24.11.2020 12:36

ЗА РАЗЛИКУ ОД ОВОГ ПОЛИТИЦКОГ СЉАМА СВИХ ВРСТА ПЕРО ЈЕ БИО ЛЕГЕНДА. ГОДПОДИН ЦОВЈЕК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

24.11.2020 13:46

Покој ти души добри Перо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витез

24.11.2020 13:47

Оде добар цовјек. Пуно је помагао свима. Није био похлепан. Нека ти је лака црна земља Перо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордана БЛ

24.11.2020 16:28

Најбољи је отишао,али ће вјечно живјети у нашим срцима.Нека вам је вечна слава и хвала,Част је било живјети с Вама.

Name

Овај велики цовјек

24.11.2020 16:26

Је узео ствар у своје руке, није цекао да дрзава уцини несто за њега. Ријеткост на насим просторима, али тако потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко ко све зна

24.11.2020 19:05

И ти цес јос мало да одговорис на нека питања,сјети се отказа који си дала Илијани Цато.Пуно си се огресила Гого пуно...Да није било овог цовека зна се где би била,лако се сад улизивати покојном који је био људина али Бог це да ти суди,вријеме теце...

Name

Многи су

24.11.2020 19:02

овако одрастали, у биједи и неимастини, гладовали. А данас постављају слике на фацебоок и тврде како су били тад сретни, а зиве на Западу у изобиљу. То треба разумјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

25.11.2020 04:39

Камо среће да је таквих предузетника било више у овој земљи да запосле све људе и да улажу што је могуће више,нек ти је лака земља,побједници историју пишу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Албанац

25.11.2020 08:07

Ово је дан залости за цијелу БиХ и регион а не којекакве залости које се намецу. Један од мало оних приватника за којима се зали и има ријеци хвале. Збогом Перо...људино

ОДГОВОРИТЕ