Od siromašnog dječaka do velikog preduzetnika

Jedan od najkrupnijih poduzetnika u Bosni i Hercegovini bio je Pero Gudelj, rođen u Gornjoj Večeriski pokraj Viteza prije 64 godine.

Bosna i Hercegovina 24.11.2020 | 13:09
Od siromašnog dječaka do velikog preduzetnika

U djetinjstvu je, kazao je u februaru za „Slobodnu Dalmaciju“,  patio od gladi, a za svog života zapošljavao je 3.500 ljudi.

Od toga je čak 75 komercijalista, koji umjesto njega odlaze na prekomorska putovanja u Hong Kong, Kinu. On se toga, pričao je tada, zasitio, a oni rade dobro, mlađi su i već dobro poznaju i robu i potrebe tržišta.

Počelo s harmonikom

Gudelj je bio na čelu korporacije “Fis”, tako nazvane jer je prvi kapital u životu, vrijedan oko 120.000 njemačkih maraka, zaradio sviranjem harmonike. Do kraja života je pomalo svirao,  a za novac njegova veleprodaja i maloprodajna mreža prodaje pak više od 250 .000 raznoraznih artikala.

U evidenciji stoji da “Fis” godišnje proda više od tri miliona odjevnih predmeta i više od miliona pari obuće, a u ponudi su manjim dijelom zastupljeni i muzički instrumenti.

- Volim harmonike, ta je za moju kolekciju, nije za prodaju. Čeka me u fabrici– objasnio je u februaru Gudelj.

- Odrastao sam na selu, budžet mojih roditelja bio je 100-200 maraka. Ja sam završio hemijsku školu. Počeo sam raditi u Vitezitu i prva plata mi je bila 300 maraka u tadašnjim dinarima. Ja sam toliko sretan bio sa tih 300 maraka i rekao sam: ‘Ostajem ovdje do groba da radim, jer imam 300 maraka u džepu’ – pričao je Gudelj.

Pero Gudelj, dakle, rodio se kao šesto dijete u skromnoj radničkoj porodici u seocetu osam kilometara udaljenom od Viteza, u Gornjoj Večeriski koja je onomad brojila oko 350 stanovnika, a danas ih ima dvjesto.

Zato se i ugasila osnovna škola, to jest ne postoje više ona prva četiri razreda koja je mali Pero pohađao. U više razrede pješačio je pak osam kilometara makadamom u Vitez, kao i u Srednju hemijsku školu u istom gradiću.

-  Nije onda bilo auta, autobusa, niti kombija. Čak ni asfalta! Išao sam i po suncu i po snijegu pješke drumom jer nije bilo druge. Ali više od toga mučila me glad i sramota; moji nisu bili imućni, nisu mi mogli dati novac za sendvič, kiflu, ćevap ko drugoj djeci u školi njihovi. Samo bi mi majka zamotala komad pite u novinski papir, a mene bi bilo stid to jesti – povjerava Gudelj.

Osim toga, puno je svirao i pjevao, imao je svoj orkestar. Nekada je svirao do jedan ili dva ujutro, a radio već od šest, pa je spavao samo po nekoliko sati, što je bilo veoma iscrpljujuće. Shvatio je da može više zaraditi baveći se privatnim poslom pa je nakon četiri-pet godina napustio Vitezit. Da ne bi živio samo od harmonike, počeo je da radi kao taksista.

- Tako da sam četiri godine bio taksista da bi mi staž išao, a paralelno bih svirao vikendom. Onda sam otvorio prvi kafić, pa videoteku, jednu od najvećih u Bosni i Hercegovini glede filmova, i prva privatna televizija je bila kod mene – govorio je nekad.

Na pitanje kako je razvio tako veliki biznis, kaže da je sve išlo spontano, jedno za drugim, te da nije mogao ni sanjati da će do ovoga doći.

-Kada se uđe u to, onda biznis nalaže da se širite jer konkurencija ne čeka – ističe Gudelj.

Na pitanje mora li se biznis stalno širiti ili se može stati, on kaže da “nije bitan bogat pojedinac, već da što više ljudi ima posao”.

-Meni je sada najlakše stati. Mene su neki nagovarali da sve prodam i novac da stavim u banke. To bi bilo žalosno zbog radnika, koji već 30 godina rade zajedno sa mnom i to je njihov dio kolača.

Ja sam sretan da se širimo, i svake godine imamo po 100-200 zaposlenja. Čim imamo dobit neku, mi investiramo u proizvodnju – pričao je.

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Bijeljinnka

24.11.2020 13:31

Laka ti zemlja veliki covjece.Ti iz Viteza a mnoge porodice tvoja firma hrani u Bijeljini.Neka ti je pokoj dusi i vjecni mir.

ODGOVORITE
Name

re

25.11.2020 16:29

šta reci privatluk je privatluk i nikom ništa dobro nije doneo.

Name

VELIKAN

24.11.2020 13:36

ZA RAZLIKU OD OVOG POLITICKOG SLJAMA SVIH VRSTA PERO JE BIO LEGENDA. GODPODIN COVJEK.

ODGOVORITE
Name

Требиње

24.11.2020 14:46

Покој ти души добри Перо

ODGOVORITE
Name

Vitez

24.11.2020 14:47

Ode dobar covjek. Puno je pomagao svima. Nije bio pohlepan. Neka ti je laka crna zemlja Pero.

ODGOVORITE
Name

Gordana BL

24.11.2020 17:28

Najbolji je otišao,ali će vječno živjeti u našim srcima.Neka vam je večna slava i hvala,Čast je bilo živjeti s Vama.

Name

Ovaj veliki covjek

24.11.2020 17:26

Je uzeo stvar u svoje ruke, nije cekao da drzava ucini nesto za njega. Rijetkost na nasim prostorima, ali tako potrebna.

ODGOVORITE
Name

Neko ko sve zna

24.11.2020 20:05

I ti ces jos malo da odgovoris na neka pitanja,sjeti se otkaza koji si dala Ilijani Cato.Puno si se ogresila Gogo puno...Da nije bilo ovog coveka zna se gde bi bila,lako se sad ulizivati pokojnom koji je bio ljudina ali Bog ce da ti sudi,vrijeme tece...

Name

Mnogi su

24.11.2020 20:02

ovako odrastali, u bijedi i neimastini, gladovali. A danas postavljaju slike na facebook i tvrde kako su bili tad sretni, a zive na Zapadu u izobilju. To treba razumjeti.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

25.11.2020 05:39

Kamo sreće da je takvih preduzetnika bilo više u ovoj zemlji da zaposle sve ljude i da ulažu što je moguće više,nek ti je laka zemlja,pobjednici istoriju pišu...

ODGOVORITE
Name

Albanac

25.11.2020 09:07

Ovo je dan zalosti za cijelu BiH i region a ne kojekakve zalosti koje se namecu. Jedan od malo onih privatnika za kojima se zali i ima rijeci hvale. Zbogom Pero...ljudino

ODGOVORITE