Дефицит преко 900 милиона: Срезан и увоз и извоз у РС

Вриједност робне размјене Републике Српске са иностранством за десет мјесеци ове године износила је 6,446 милијарди марака, а пандемија вируса корона срезала је и извоз и увоз те оставила дефицит већи од 900 милиона марака.

Република Српска 24.11.2020 | 09:30
Дефицит преко 900 милиона: Срезан и увоз и извоз у РС

Према подацима Републичког завода за статистику, од укупног обима размјене на извоз отпада 2,770 милијарди марака, а на увоз робе из иностранства преосталих 3,676 милијарди КМ.

- Извоз је од јануара до краја октобра ове године смањен за 8,7 одсто, док је увоз смањен за 7,8 одсто у односу на исти период прошле године - подаци су Завода за статистику.

Статистичари су израчунали да је спољнотрговински дефицит у овом периоду износио нешто више од 906 милиона марака, док је покривеност увоза извозом била 75,4 одсто.

Посматрано појединачно по мјесецима, покривеност увоза извозом у марту када је забиљежен први случај короне у Српској износила је 72,8 одсто, у августу је пала на 68 процената, да би у септембру достигла 80,4 одсто.

Подаци показују да је прерађивачка индустрија са 2,360 милијарди марака имала највеће учешће у извозу, а производи из тог сектора предњачили су и у увозу те је на домаће тржиште за десет мјесеци увезено тих производа вриједности нешто више од три милијарде марака.

Статистика показује да је највише робе Српска пласирала у Хрватску и Италију, док се највише увозило из Србије и Италије.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да су овакви подаци у робној размјени Српске са иностранством очекивани с обзиром на епидемиолошку ситуацију.

- Извоз је директно условљен потражњом за домаћим производима на нама најзначајнијим тржиштима, а то су свакако европске земље. С обзиром на то да нико не може прецизно рећи до када ће све ово трајати, тешко је прогнозирати какви нас резултати очекују у наредном периоду. На пословање привреде у Српској не утиче само епидемиолошка ситуација код нас, већ и у земљама партнерима, а многе од њих се ових дана закључавају и уводе ригорозније мјере што додатно отежава пословање - рекао је Благојевић.

С друге стране, додао је, тешко је говорити о генералној слици привреде у Српској, имајући у виду чињеницу да унутар једне гране привреде фирме које извозе на исто тржиште налазе се у различитој ситуацији, јер је њихово пословање условљено пословањем њихових ино-партнера. Благојевић је подсјетио и да домаћа предузећа притишће одсуство великог броја запослених који су због изолације спријечени да долазе на посао, а све то утиче на обим пословања и могућности испуњавања договорених пословних планова.

Плата

Према подацима Републичког завода за статистику просјечна октобарска плата након опорезивања износила је 964 КМ, што је у односу на исти мјесец лани номинално више за 5,9, а реално за осам одсто.

Највиша просјечна плата након опорезивања 1.451 КМ исплаћена је у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, док је најнижа од 664 марке исплаћена у сектору грађевинарства.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

24.11.2020 08:50

Једино није срезан увоз КРЕДИТА од ММФа. Напротив, повећан је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.11.2020 09:33

Не знам како ће издржати што им је срезан увоз увозних роба, ови овде јадници који живе од увоза, маркети, увозни лобији. уместо увоза повећати производњу.

Name

ре скептик

24.11.2020 11:07

како је водио финансије рс-а, тако води данас вијеце министара, све за кредит, све за рају, јаране.

Name

Ре

24.11.2020 12:19

Велики струцњак Клосарац це то ријесити.

Name

Миркан

24.11.2020 10:33

Ми уопште не треба да се секирамо око таквих ствари јер имамо толико доктора економских наука и еxперата у држави,тако да ни мало не сумњам да ће они тај назови проблем ријешити. Струко изволи,ти си на потезу.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифашиста

24.11.2020 10:34

Ријешене за грађане постоји БЛОКИРАТИ РАЧУНЕ ТАЈКУНА НА ЧЕЛУ СА ГЛАВНИМ БАЈОМ СРЕДСТВА ПРЕБАЦИТИ НА РАЧУН РС И ТО ЈЕ СПАС ОД КОЛАПСА КОЈИ СЛИЈЕДИ!

ОДГОВОРИТЕ