Епидемиолог: Црна Гора нема контролу над ковидом

Епидемиолог Милена Поповић-Самарџић изјавила је данас да Црна Гора дужи временски период нема контролу над епидемијом корона вируса, о чему, како каже, свједочи податак из примарне здравствене заштите да се све више пацијената са упалом плућа лијечи у кућним условима.

Регион 24.11.2020 | 09:22
Епидемиолог: Црна Гора нема контролу над ковидом

Поповић-Самарџић је у Јутарњем програму ТВЦГ истакла да је то добар показатељ колико је све изван контроле.

– Ти људи су преморени, до скоро је било 12 љекара који су током десет дана бринули о 5.500 заражених у Подгорици – навела је.

На питање да ли Црна Гора бира између здравља и економије, она је истакла да избора између те двије опције нема и да у је неко, како је рекла, лажно наметнуо.

– Ми смо земља која се ослања на услужни сектор, који немамо ако имамо оволики здравствени проблем, ми немамо ни економију ако имамо овакав јавно-здравствени систем. Дакле, у прилог томе рећи ћу да све земље које су добре у контроли епидемије, то су једине земље које су успеле да сачувају показатеље економске стабилности – истакла је Поповић-Самарџић.

Говорећи о пооштравању мјера за спречавање ширења корона вируса, она је река да их треба уводити и евалуирати, а о јазу између НКТ и Института за јавно здравље је, каже, примјер јаза између политике и струке, па би требало изабрати да ли ћемо се водити политиком и интересним сферама појединих структура, или ћемо се водити јавно-здравственим проблемом и мишљењем стручне јавности.

– Као посљедицу тога имамо овакве резултате, лутамо између приоритета једне структуре, па друге структуре, повлађивање једној, па другој структури. Ми константно санирамо штету због лутања у стратегији – истакла је Поповић-Самарџић, пренио је портал РТЦГ.

(

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мрква

24.11.2020 08:30

Црна Гора има мање од 600.000 становника, најбоље да се сви заразе, досад су могли стећи имунитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАСНО

24.11.2020 08:49

Ја се сав оспем кад видим ове( русе) сто прскајј тј трују јос висе. Нигдје ама бас нигдје се то у свијету не ради само срби несто глуме. Па да је то лијек против короне сви би то радили. Добро нису поцели варкине пити небил убили бактерије

Name

Грунф за страсно

24.11.2020 12:43

Ниије бактерија него вирус и нисам сигуран да ти знас ста си хтио реци. Сабери се мало па поново написи ста мислис и о цему. Хахаха који Руси који ...........

Name

Тадивоје

24.11.2020 09:21

То сто медији раде са ПланДемијом је ван памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

24.11.2020 11:39

Хахаха,а као неко има контролу над вирусом.Дајте објавите да видимо која је то земља,и каква контрола,па није вирус карта за улаз на утакмицу,па да контролисес ко има а ко нема.Дај,не булазните висе...

ОДГОВОРИТЕ