Epidemiolog: Crna Gora nema kontrolu nad kovidom

Epidemiolog Milena Popović-Samardžić izjavila je danas da Crna Gora duži vremenski period nema kontrolu nad epidemijom korona virusa, o čemu, kako kaže, svjedoči podatak iz primarne zdravstvene zaštite da se sve više pacijenata sa upalom pluća liječi u kućnim uslovima.

Region 24.11.2020 | 09:22
Epidemiolog: Crna Gora nema kontrolu nad kovidom

Popović-Samardžić je u Jutarnjem programu TVCG istakla da je to dobar pokazatelj koliko je sve izvan kontrole.

– Ti ljudi su premoreni, do skoro je bilo 12 ljekara koji su tokom deset dana brinuli o 5.500 zaraženih u Podgorici – navela je.

Na pitanje da li Crna Gora bira između zdravlja i ekonomije, ona je istakla da izbora između te dvije opcije nema i da u je neko, kako je rekla, lažno nametnuo.

– Mi smo zemlja koja se oslanja na uslužni sektor, koji nemamo ako imamo ovoliki zdravstveni problem, mi nemamo ni ekonomiju ako imamo ovakav javno-zdravstveni sistem. Dakle, u prilog tome reći ću da sve zemlje koje su dobre u kontroli epidemije, to su jedine zemlje koje su uspele da sačuvaju pokazatelje ekonomske stabilnosti – istakla je Popović-Samardžić.

Govoreći o pooštravanju mjera za sprečavanje širenja korona virusa, ona je reka da ih treba uvoditi i evaluirati, a o jazu između NKT i Instituta za javno zdravlje je, kaže, primjer jaza između politike i struke, pa bi trebalo izabrati da li ćemo se voditi politikom i interesnim sferama pojedinih struktura, ili ćemo se voditi javno-zdravstvenim problemom i mišljenjem stručne javnosti.

– Kao posljedicu toga imamo ovakve rezultate, lutamo između prioriteta jedne strukture, pa druge strukture, povlađivanje jednoj, pa drugoj strukturi. Mi konstantno saniramo štetu zbog lutanja u strategiji – istakla je Popović-Samardžić, prenio je portal RTCG.

(

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mrkva

24.11.2020 08:30

Crna Gora ima manje od 600.000 stanovnika, najbolje da se svi zaraze, dosad su mogli steći imunitet

ODGOVORITE
Name

STRASNO

24.11.2020 08:49

Ja se sav ospem kad vidim ove( ruse) sto prskajj tj truju jos vise. Nigdje ama bas nigdje se to u svijetu ne radi samo srbi nesto glume. Pa da je to lijek protiv korone svi bi to radili. Dobro nisu poceli varkine piti nebil ubili bakterije

Name

Grunf za strasno

24.11.2020 12:43

Niije bakterija nego virus i nisam siguran da ti znas sta si htio reci. Saberi se malo pa ponovo napisi sta mislis i o cemu. Hahaha koji Rusi koji ...........

Name

Tadivoje

24.11.2020 09:21

To sto mediji rade sa PlanDemijom je van pameti

ODGOVORITE
Name

Andric

24.11.2020 11:39

Hahaha,a kao neko ima kontrolu nad virusom.Dajte objavite da vidimo koja je to zemlja,i kakva kontrola,pa nije virus karta za ulaz na utakmicu,pa da kontrolises ko ima a ko nema.Daj,ne bulaznite vise...

ODGOVORITE