Ко изгуби чуло мириса има антитијела на корону

Четири од пет особа које су пријавиле губитак способности препознавања уобичајених мириса имају позитивне тестове на антитела, показује студија из Њујорка

Здравље 22.11.2020 | 23:04
Ко изгуби чуло мириса има антитијела на корону

Пацијенти оболели од ковида 19 који нису имали проблема са губитком чула укуса и мириса заправо су, за разлику од увреженог мишљења, имали знатно тежу клиничку слику, због чега су неки бивали прикључени и на респиратор!

Истовремено, четири од пет особа које су пријавиле губитак способности препознавања уобичајених мириса имају позитивне тестове на антитела, што указује на благу и зато непрепознату инфекцију короном.

Ово је показала недавна студија на Клиници за оториноларингологију и хирургију главе и врата у оквиру Вандербилт универзитетског медицинског центра у Њујорку. А чињеницу да се губитак чула укуса и мириса чешће јавља код лакших пацијената, приметили су у пракси и наши лекари.

- У пракси се показало да људи који имају проблеме са чулом мириса и укуса имају лакше клиничке слике. Тај симптом се обично јавља код млађих особа.

Чешћи је проблем са мирисом, јер се чуло укуса брже враћа. Имали смо и младе људе који су након враћања чула укуса и мириса имали осећај смрада, а било је и пацијената који због тога уопште нису могли ни да једу.

Међутим, то је пролазно, али су потребна понекад два-три месеца да се пацијент у потпуности опорави - прича за Курир др Галина Јоковић, специјалиста ОРЛ у КБЦ „Драгиша Мишовић“, која је у ковид систему.

Др Јоковић каже да корона улази кроз нос и лепи се на мирисни део слузнице.

- Вирус насели слузницу носа и крене да се размножава. Научна истраживања још нису дала званично објашњење зашто се губи мирис. Могуће је да вирус има неке рецепторе који се вежу баш за тај део слузнице и уништава тај мирисни епител. Такође, могуће је да се вирус веже за мирисне нерве и да ту мења њихову функцију - објашњава др Јоковић, која каже да је занимљиво да су научна истраживања показала, а било је таквих случајева и у пракси, да лакши пацијенти након болести могу имати проблеме са губитком меморије и са осећајем конфузује.

С друге стране, проф. др Душан Милисављевић, директор нишке ОРЛ клинике, каже за Курир да многе вирусне и бактеријске инфекције могу да доведу до губитка чула мириса:

- Међутим, нека истраживања показују да код коронавируса губитак чула мириса може трајати дуже. Примећено је и да пацијенти пријављују и да, када се чуло укуса врати, не осећају добро мирис ваниле, сирћета, парфема... Да им млеко мирише на бензин... А код чула укуса да, ако једу љуте папричице, имају осећај да једу нешто слатко. То значи да је дошло до патолошки измењеног чула мириса и укуса.

(Курир)

Коментари / 0

Оставите коментар