Ko izgubi čulo mirisa ima antitijela na koronu

Četiri od pet osoba koje su prijavile gubitak sposobnosti prepoznavanja uobičajenih mirisa imaju pozitivne testove na antitela, pokazuje studija iz Njujorka

Zdravlje 22.11.2020 | 23:04
Ko izgubi čulo mirisa ima antitijela na koronu

Pacijenti oboleli od kovida 19 koji nisu imali problema sa gubitkom čula ukusa i mirisa zapravo su, za razliku od uvreženog mišljenja, imali znatno težu kliničku sliku, zbog čega su neki bivali priključeni i na respirator!

Istovremeno, četiri od pet osoba koje su prijavile gubitak sposobnosti prepoznavanja uobičajenih mirisa imaju pozitivne testove na antitela, što ukazuje na blagu i zato neprepoznatu infekciju koronom.

Ovo je pokazala nedavna studija na Klinici za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata u okviru Vanderbilt univerzitetskog medicinskog centra u Njujorku. A činjenicu da se gubitak čula ukusa i mirisa češće javlja kod lakših pacijenata, primetili su u praksi i naši lekari.

- U praksi se pokazalo da ljudi koji imaju probleme sa čulom mirisa i ukusa imaju lakše kliničke slike. Taj simptom se obično javlja kod mlađih osoba.

Češći je problem sa mirisom, jer se čulo ukusa brže vraća. Imali smo i mlade ljude koji su nakon vraćanja čula ukusa i mirisa imali osećaj smrada, a bilo je i pacijenata koji zbog toga uopšte nisu mogli ni da jedu.

Međutim, to je prolazno, ali su potrebna ponekad dva-tri meseca da se pacijent u potpunosti oporavi - priča za Kurir dr Galina Joković, specijalista ORL u KBC „Dragiša Mišović“, koja je u kovid sistemu.

Dr Joković kaže da korona ulazi kroz nos i lepi se na mirisni deo sluznice.

- Virus naseli sluznicu nosa i krene da se razmnožava. Naučna istraživanja još nisu dala zvanično objašnjenje zašto se gubi miris. Moguće je da virus ima neke receptore koji se vežu baš za taj deo sluznice i uništava taj mirisni epitel. Takođe, moguće je da se virus veže za mirisne nerve i da tu menja njihovu funkciju - objašnjava dr Joković, koja kaže da je zanimljivo da su naučna istraživanja pokazala, a bilo je takvih slučajeva i u praksi, da lakši pacijenti nakon bolesti mogu imati probleme sa gubitkom memorije i sa osećajem konfuzuje.

S druge strane, prof. dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike, kaže za Kurir da mnoge virusne i bakterijske infekcije mogu da dovedu do gubitka čula mirisa:

- Međutim, neka istraživanja pokazuju da kod koronavirusa gubitak čula mirisa može trajati duže. Primećeno je i da pacijenti prijavljuju i da, kada se čulo ukusa vrati, ne osećaju dobro miris vanile, sirćeta, parfema... Da im mleko miriše na benzin... A kod čula ukusa da, ako jedu ljute papričice, imaju osećaj da jedu nešto slatko. To znači da je došlo do patološki izmenjenog čula mirisa i ukusa.

(Kurir)

Komentari / 0

Ostavite komentar