Истраживање: Дејтон није испунио очекивања студената у БиХ

Истраживање мишљења студената о Дејтонском мировном споразуму, које долази са Универзитета у Бањалуци, показало је да они сматрају потребним овај документ, али да је након 25 година слабог напретка потребно и да нешто промијени.

Босна и Херцеговина 22.11.2020 | 22:45
Истраживање: Дејтон није испунио очекивања студената у БиХ

Прошло је 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, а Босна и Херцеговина се од тада није много помјерила у напретку. У постдејтонском животу се преплићу три генерације од којих неке имају директан утицај на живот и прилике у БиХ, а за неке би тек требало да дође вријеме.

Прва послијератна генерација је увела и предводила сукобљене стране у агресији и учествовала у стварању Дејтонског споразума. Друга генерација је она која је дјеловала од 1995. године на овамо. Њој припадају сви они који су учествовали у политичком животу и протраћили двије и по деценије, нису искористили могућности демократских промјена, али су нас успјели обесхрабрити и увјерити да су оне немогуће.

Но, ту су и они који су рођени и социјализовани након Дејтона, у окриљу различитих интерпретација и тумачења. Различити ставови у зависности од тога гдје су живјели су неизбјежни код ове генерације која једина није учествовала у црним процесима, а какви су њени ставови испитали су студенти Универзитета у Бањалуци.

Истраживање ставова студената о Дејтонском мировном споразуму

У анкети је обухваћено 597 испитаника са свих универзититета у БиХ, односно Универзитета у Сарајеву, Универзитета у Бањалуци, Свеучилишта у Мостару, Универзитета у Тузли, Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитета у Зеници, Универзитета “Џемал Биједић”, Универзитета у Бихаћу и неколицина њих са приватних универзитета.

Ови студенти су живјели унутар међусобно супротстављених и конфликтних интерпретација и тумачења непосредне прошлости који са собом доносе и опасност од нових сукоба. Какви су онда по том питању ставови оних којима БиХ остаје?

 

Више од трећине испитаника сматра да је Дејтонски споразум добро рјешење, односно 36,5 посто испитаника сматра да је овај уговор једино могуће или добро рјешење које политичке елите БиХ не поштују. С друге стране, крајње негативан став уочљив је код 18 посто испитаника, колико њих сматра да је Дејтон лоше рјешење и камен спотицања развоју ове државе.

Чак 27 посто испитаника бошњачке националности сматра како је Дејтонски споразум препрека на путу развоја БиХ. За разлику од њих, одговор на то питање код припадника српске националности износи троструко мање, тек осам посто, док исти став дијели 16 посто испитаних хрватске националности.

 

Овакви односи резултата спроведених међу студентима различитих националних припадности готово да пресликавају доминантне политичке наративе међу конститутивним народима.

Интересантан је податак да је готово једнак број студената у Бањалуци и Сарајеву изабрао одговор који сугерише како је Дејтонски споразум одраз политичке свијести и да га је потребно чувати.

Чини се да се званично мишљење политичких елита Сарајева и Бањалуке које деценијама доминира у јавном простору не подудара са мишљењем студената, па се поставља питање и легитимности ставова политичких лидера међу академском популацијом.

Истраживање је обухватило и став студената о могућим рјешењима за функционалну БиХ у оквиру Дејтона.

Више од половине испитаника увјерено је како узрок постојећих проблема лежи у Дејтонском мировном споразуму, бирајући одговор да је његова најзначајнија, а каткад и једина сврха заустављање рата.

Надаље, увјерени су да је након 25 година дошло вријеме за његову модификацију. Мањи проценат студената, 13 посто, дало је потпуно супротан одговор, сматрајући како је Споразум потребно чувати јер представља одраз политичке свијести и различитих националних интереса.

Закључно, студенти не држе до тога да је Дејтонски мировни споразум идеално рјешење, али сматрају ни да није највећи проблем.

 

Негативан став студената према Дејтонском мировном споразуму, без обзира на којем универзитету студирају испитаници, може се видјети и из одговора на ово питање. На сваком универзитету доминира мишљење да Споразум више није оптимално рјешење, да је само зауставио рат и да овај акт треба мијењати.

Убједљиво најнегативнији став изразили су студенти зеничког универзитета на коме три четвртине студената дијели ово мишљење, а затим слиједе Сарајево, Мостар, Бањалука, Тузла и Источно Сарајево

Студенти БиХ су сагласни и да Дејтонски мировни споразум није испунио очекивања. Овакав негативан став на свим универзитетима потврдјује претпоставке из претходних питања, да Дејтонски мировни споразум очигледно није положио испит пред студентима ни на једном универзитету у БиХ.

Осим промјене Дејтона, студенти се залажу и за промјену самог Устава државе. Чак 68 посто њих сматра да је дошло вријеме за корјените промјене акта на којима почива БиХ.

На питање гдје виде Босну и Херцеговину у будућности студенти у Бањалуци, Источном Сарајеву и Мостару је углавном нису видјели да ће уопште постојати.

Нешто оптимистичнији поглед на будућност забиљежен је на универзитетима у Сарајеву, Тузли и Зеници с тим да испитаници потоња два града више вјерују у статус qуо у односу на федерализацију државе.

  

Такође, резултати показују да више од половине студената у БиХ уопште није прочитало садржај Дејтонског мировног споразума. Сарајевски студенти су имали нешто бољи проценат када је у питању ишчитавање текста, док су се бањалучки студенти изјаснили да се о Дејтону информишу путем медија и интернета.

(Клиx)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Младост

22.11.2020 22:19

Тешко њима са нама кад их овако успјешно “образовасмо”већину у једном од “својих торова”!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

23.11.2020 04:43

Цитао бих га и ја, али нема се времена хахахах Три зарацене стране су гурнули у једну дрзаву. како то мозе да ваља ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

23.11.2020 05:19

Надам се да је омладина паметнија од нас. А споразум данас само ваља тајкунима и квази политичарима, реално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

23.11.2020 06:06

Дејтон је идеалан ал га нико непостује и неодговара за крсење закона је да се постовао данас би иналу јак стандард и добру базну индустрију нико нени посао тразио у иностранству. Ал је путање коме би то одговарало ? Ни насим политицарима који би по закону робијали годинама а руку на срце ни том трулом западу. А овај народ се висе и висе боји просперитета па гласа како гласа док нас паметни напустају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

23.11.2020 06:14

Дајте анкету јесмо ли задовољни са БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

23.11.2020 06:20

Деyтон је испунио оцекивања само политицарима и њиховим улизицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

23.11.2020 06:34

Размисли својим мозгом и не слусај шта нам старији поручују,јер су направили срањ...е велико. Кад погледате око себе цијела европа се уједињује и ради скупа због чега? Зато што напредак иначе није могућ , сам ниси нигдје стигао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вози

23.11.2020 06:58

Нажалост није крив сам Дејтон такав какав јесте већ и накарадно и корумпирано правосудје!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неле

23.11.2020 14:15

Цуди ме како студенти у Истоцном Сарајеву у будуцности не виде БиХ да це постојати, а пола це их сутра тразити посао у Сарајеву, а и родитељи им углавном ту зарадјују за хљеб. Сви би ето да нема Босне и Херцеговине, а сви би пара из дрзавне касе, сви би преко дрзаве сваста несто, поцевси од силних кредита који се узимају на име Босне и Херцеговине, па надаље... Зеље су једно, сурова реалност је друго... Неце вас сепаратизам нигдје далеко одвести, добра економија хоце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

23.11.2020 15:31

Ево баш близу годишњице Дејтона, Додик пребио министра за високо образовање Рајчевића... Ет, тако ти је то кад Рајчевић неће да помогне и продужи старим студентима.. Ооооол, Рајча, боле ли те ране?

ОДГОВОРИТЕ