На Черкезовцу и сеизмографска станица

Сеизмографска станица постављена је на локацији Черкезовац гдје је планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада у хрватској општини Двор, на граници са БиХ.

Босна и Херцеговина 22.11.2020 | 21:59
На Черкезовцу и сеизмографска станица

О постављању станице обавијестио је Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко.

Из Фонда су навели да је на Черкезовцу постављен високоосјетљиви, широкопојасни дигитални сеизмограф и дигитални акцелерограф.

Сеизмограф је мјерни инструмент који аутоматски мјери и биљежи помијерање тла, јачину, смјер и вријеме трајања, а акцелерограф је сеизмолошки инструмент којим се биљежи убрзање тла приликом јаких потреса, појаснили су из Фонда.

Акцелерограф је, како су навели, користан у случајевима када је помијерање тла толико снажно да га осјетљиви сеизмографи не могу пратити.

Постављена сеизмографска станица ће се укључити у хрватску мрежу сеизмографа и акцелерографа Сеизмолошке службе Хрватске.

На овој локацији раније су постављене мјерне станице за праћење природне радиоактивности које ће служити за утврђивање нултог стања природне радиоактивности околине.

Постављени су тотализатор, станица за узорковање ваздуха и систем за мјерење амбијенталне брзине дозе.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко одлаже на локацији Черкезовац, на самој граница са БиХ.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драза

22.11.2020 22:28

Ствите и ви њима изнад Дубровника или изнад неког другог града и заврсена прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.11.2020 22:47

СНСД = ХДЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анстајн

24.11.2020 07:47

А када радиоактивни материјал удје у подземне воде , бице цовјеција рибица која светли. А бице ту и братског нато отпада.Ко неце комсију за брата имаце странца за господара.

ОДГОВОРИТЕ