Na Čerkezovcu i seizmografska stanica

Seizmografska stanica postavljena je na lokaciji Čerkezovac gdje je planirana izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u hrvatskoj opštini Dvor, na granici sa BiH.

Bosna i Hercegovina 22.11.2020 | 21:59
Na Čerkezovcu i seizmografska stanica

O postavljanju stanice obavijestio je Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Iz Fonda su naveli da je na Čerkezovcu postavljen visokoosjetljivi, širokopojasni digitalni seizmograf i digitalni akcelerograf.

Seizmograf je mjerni instrument koji automatski mjeri i bilježi pomijeranje tla, jačinu, smjer i vrijeme trajanja, a akcelerograf je seizmološki instrument kojim se bilježi ubrzanje tla prilikom jakih potresa, pojasnili su iz Fonda.

Akcelerograf je, kako su naveli, koristan u slučajevima kada je pomijeranje tla toliko snažno da ga osjetljivi seizmografi ne mogu pratiti.

Postavljena seizmografska stanica će se uključiti u hrvatsku mrežu seizmografa i akcelerografa Seizmološke službe Hrvatske.

Na ovoj lokaciji ranije su postavljene mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti koje će služiti za utvrđivanje nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoline.

Postavljeni su totalizator, stanica za uzorkovanje vazduha i sistem za mjerenje ambijentalne brzine doze.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško odlaže na lokaciji Čerkezovac, na samoj granica sa BiH.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Draza

22.11.2020 22:28

Stvite i vi njima iznad Dubrovnika ili iznad nekog drugog grada i zavrsena prica.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

22.11.2020 22:47

SNSD = HDZ.

ODGOVORITE
Name

anstajn

24.11.2020 07:47

A kada radioaktivni materijal udje u podzemne vode , bice covjecija ribica koja svetli. A bice tu i bratskog nato otpada.Ko nece komsiju za brata imace stranca za gospodara.

ODGOVORITE