Свједок времена: Прва богомоља на Мајевици

Мајевица и подмајевички крај препуни су, поред изузетног богатства које је природа даровала овом крају и бројних древних заоставштина предака са тог простора. Једна од њих је прва богомоља на Мајевици, такозвана “Келија” или “Ћелија”, која се налази у Горњем Прибоју. У њој су се људи сакупљали и сабирали у молитви и заједништву, прије него што је направљена прва црква, а као свједок тих времена стоји поносно и дан данас.

Република Српска 22.11.2020 | 17:04
Свједок времена: Прва богомоља на Мајевици

Дио Мајевице, Горњи Прибој, некада је “врио” од живота, данас све више пуст. Некада давно, овај крај није имао цркву, на богослужења се одлазило у Мачковац и манастир Тавну. Морали су Прибојчани прелазити преко Теочака, а ту су им, тада за вријеме турске владавине, чињени бројни зулуми. Почетком 19. вијека Гавро Веселиновић, први познати прибојски парох, научио је службу у Тавни, а онда га је зворнички митрополит рукоположио за свештеника. Тада настаје и прва богомоља у овом крају, такозвана “Келија” или “Ћелија”.

“Зидана је доста широко, од пола метра до метар. Ту се окупљао вјерујући народ и ту је свештенство становало. Било је овдје и дрвених цркава, прије изградње прибојске цркве. Дуго Турци нису дали да се овдје праве богомоље, али са доласком Аустроугара, мало попуштају”, појашњава свештеник Јеремија Лазић, протојереј-ставрофор.

Насљедници имања на ком је древна богомоља су нам испричали да су, копајући поред цркве пронашли дрвени крст. Покушавали су на неколико мјеста, али нису ништа више успјели сазнати о овој реликвији. Кажу, и унутар цркве је све остало аутентично и сачувано, укључујући кревете на којима је свештенство спавало и ковчеге гдје су чуване ствари.

У „Ћелији“, која није имала звона, јер се у турско вријеме звоњење строго забрањивало, вршене су само јутарње и вечерње молитве а сви други обреди су се обављали као и прије у Мачковцу и манастиру Тавни. Све је то отежавало вјерски живот, па су Прибојчани предузимали кораке за градњу цркве у селу, али нису никада добијали дозволу од турских власти. Некако им је пошло за руком да саграде малу капелу.

Мјесто за градњу је изабрано, пошто се ту налазило “молитвиште“, гдје се народ и до тада окупљао са свештеником. То мјесто било је у власништву неког Салих-аге из Теочака. Када је дошла аустроугарска окупација БиХ, оде неколико виђенијих домаћина код Салих-аге, како је записао Ристо Лукић, „и замоле га да им прода земљиште“.

Договор је пао да се власнику земљишта изгради кућа тамо гдје он тражио, а 1883. године саграђена црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице у Прибоју. Освећена је на Арлијевдан.

“137 година броји како је освећена и сваке године владике долазе да служе за Арлијевдан. Трудимо се да црква образ не окаља онима који су је градили. У списима стоји да је Гавро Делић из Пељава кумовао са сто дуката. Било је и других који су помагали са по десет дуката, звани `десетари`. Свако је дао онолико колико је могао”, каже отац Јеремија.

Са лијеве и десне стране улазних врата уклесана су имена на таблама страдалих бораца у Другом  свјетском рату, те у посљедњем одбрамбено-отаџбинском. Они су и сахрањени на гробљу преко пута цркве. Међу њима је и један руски добровољац, син јединац, који је дошао да помогне братском народу, и страдао. Његова жеља је била да буде сахрањен у Прибоју, приповиједа отац Јеремија. Немила успомена на та времена је и изрешетан прозор на цркви који као подсјетник, још стоји.

“Црква се налази на једном брежуљку, преко пута је школа. Између је текла ријека  Јања, а њена вода се захватала као изворска. Сад је то бунар, 5, 6 метара дубок, Са двије стране је сазидан бедем, а ријека Јања својим током тече даље”, исприповиједао нам је свештеник.

Некад било, сад се приповиједа. Отац Јеремија каже да је расељавање становништва из овог краја почело још 1914. године. Данас Прибој, са околним селима броји око 1.400 становника. Ученика је стотињак у школи, а некада их је, сјећају се старији, било и преко 800. Многа врата су затворена, млади одлазе у потрази за бољом будућношћу.
А овај дио Мајевице прави је рај за живот, са чистим ваздухом и нетакнутом природом. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бијељинац

22.11.2020 17:23

Лијепа прица.Пуна је Босна оваквих и сличних објеката са великом историјском вриједности који пропадају и нико се не брине о њима.Још једна ствар је занимљива како Турци нису забранили друге религије а ни срушили њихове објекате као моји суграђани у Бијељини од 1992 до 1995.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеТурци

22.11.2020 18:21

Нису русили православне објекте јер су били повласцени кад су доведени у Босну Срби. А итекако су русили и претварали католицке цркве у дзамије и давали самостане у руке спц. Бихац,Јајце имас примјера колико хоцес.

Name

Геј РС

22.11.2020 18:29

Треба да будес много безобразна и покварена особа да уопсте написес овакав коментар након овог текста. У тексту јасно писе да Турци нису дозвољавали и да су на све нацине спрјецавали изградњу цркава и практиковање вјере, измедју осталог било је забрањено да се цују црквена звона, не само на Мајевици, вец свуда у Отоманском царству. Турци су срусили све сто су могли срусити, а оне монументалније објекте су претварали у дзамије. Ево прије пола године су Аја Софије претворили у дзамију, данас у 21. вијеку, а ти писес о турској толерантности. Лазес к'о пас. Мозда Турци нису русили вјерске објекте током 90их прослог вијека, али ви свакако јесте у том периоду русили цркве, како православне тако и католицке гдје год вам се указала прилика.

Name

Бог ти душе

22.11.2020 18:48

Прочита ли ти овај текст прије него што остави овакав глуп коментар

Name

ре геј Рс

22.11.2020 19:22

У 21 вијеку и треба све да се затвори и претвори у музеје.Религија је највеца лаз икад исприцана

Name

Ре 19:48

22.11.2020 19:41

Процита ли ти друг?Видим ова грађевина стоји и треба да стоји и да се више бриге води о њој.А видим и ти као православац постојиш хвала Богу.

Name

Оља

22.11.2020 18:28

Мало се зна о много цему на мајевицком подруцју, а, назалост, нема ни интереса. Али, не знаци да це тако и остати, интерес се мозе пробудити. Ето, овај прилог је један од нацина. Ту куцу, келију, би требало сацувати и то тако сто це бити третирана, не само као вјерско, него и културно добро о коме би требало бринути на нацин како то налазе закон којим су прописане мјере о застити оваквих добара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевицанка

22.11.2020 19:15

Родјена сам у Прибоју дуго зивјела у Тз а сада у Бн.Упоз ала сам кроз посао људе свих окол их мјеста омо Тузле а сада у БН и скоро цијеле Бих и сире.Мислим да нема питомијих и цеститијих људи од људи из Прибпјс.За мене је то најљепси кутск на овој планети.Када неко прица о Америци Зеневи Канади и другим градовима свијета вјерујте ни у једном немам никскву зељу да зивим и не само зивим него ни да их посјетим колило волим свој Прибој.За њега ме везу најљепсе успомене.Сам поглед на цркву на модт испод цркве гдје сам се некад забављсла у мени буди нсјљепса сјецања.Колико бих вољела окупит генерације и генерације Прибојаца по бијелом свијету у оној сколи или код цркве немате појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мајевицанка

23.11.2020 16:55

Лијеп коментар дрзи се Прибоја и Гласај за СДС нецес погријесит.Будуцност је у твојим рукама.

Name

Алан Форд

22.11.2020 23:19

Права је штета и срамота да овакав објекат не буде под заштитом државе. Ја нисам знао да постоји овако нешто а сигурно и многи други незнају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само се питам

23.11.2020 16:51

Ко це наставити ову традицију,омладина у расејању вјероватно.

ОДГОВОРИТЕ