Сахрањен патријарх српски Иринеј

Патријарх српски Иринеј сахрањен је у крипти храма Светог Саве. Ковчег са телом до саме гробнице испратио је веома мали број људи, углавном монаштво и свештенство, јавља репортер РТС-а.

Србија 22.11.2020 | 14:24
Сахрањен патријарх српски Иринеј

Патријарх српски Иринеј сахрањен је данас око 13.30 сати у крипти Храма Светог Саве, као први патријарх српски који је сахрањен у Храму, који је за његовог живота и места на трону СПЦ завршен, на врачарском платоу, на којем је пре више од века запоцет.

Ковчег са телом преминулог патријарха Иринеја пренет је око 13.10 у крипту, где је сахрањен.

Након заупокојене литургије, опела и беседа, којим су се од патријарха опростили митрополит дабробосански Хризостом, протојереј - стваврофор Петар Лукић, члан председништва БиХ Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић, као и писма - поруке патријарха московског и целе Русије Кирила, ковчег су у крипту пенели припадници гарде Војске Србије.

Архијереји СПЦ су формирали колону, на чијем челу је био крст, а гардисти су понели ковчег са зеленом одеждом, жезлом и панакамилавком.

Због епидемиолошких мера, и малог простора у крипти, сви грађани, гости и свештенство који су били у храму нису могли да присуствују сахрани већ је могао да уђе само мањи број њих.

У свих храмовима и црквама наредних 40 дана током служби и литургија спомињаће се име патријарха Иринеја.

Патријарх Иринеј први је поглавар који је сахрањен у крипти Храма Светог Саве.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЗЕНИЦАН

22.11.2020 14:24

славаму и милост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

22.11.2020 16:28

Поцивај у миру Велики Цовјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.11.2020 17:14

Слава му вјечна! Био је добар пастир,само је имао једну грешку,пустио је Додика превише близу себе,то сви мисле,али нико неће да каже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

23.11.2020 00:09

Е ти си бас прави мислилац....