Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti hrama Svetog Save. Kovčeg sa telom do same grobnice ispratio je veoma mali broj ljudi, uglavnom monaštvo i sveštenstvo, javlja reporter RTS-a.

Srbija 22.11.2020 | 14:24
Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas oko 13.30 sati u kripti Hrama Svetog Save, kao prvi patrijarh srpski koji je sahranjen u Hramu, koji je za njegovog života i mesta na tronu SPC završen, na vračarskom platou, na kojem je pre više od veka zapocet.

Kovčeg sa telom preminulog patrijarha Irineja prenet je oko 13.10 u kriptu, gde je sahranjen.

Nakon zaupokojene liturgije, opela i beseda, kojim su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej - stvavrofor Petar Lukić, član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i pisma - poruke patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, kovčeg su u kriptu peneli pripadnici garde Vojske Srbije.

Arhijereji SPC su formirali kolonu, na čijem čelu je bio krst, a gardisti su poneli kovčeg sa zelenom odeždom, žezlom i panakamilavkom.

Zbog epidemioloških mera, i malog prostora u kripti, svi građani, gosti i sveštenstvo koji su bili u hramu nisu mogli da prisustvuju sahrani već je mogao da uđe samo manji broj njih.

U svih hramovima i crkvama narednih 40 dana tokom službi i liturgija spominjaće se ime patrijarha Irineja.

Patrijarh Irinej prvi je poglavar koji je sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ZENICAN

22.11.2020 14:24

slavamu i milost

ODGOVORITE
Name

Xx

22.11.2020 16:28

Pocivaj u miru Veliki Covjece

ODGOVORITE
Name

Re

22.11.2020 17:14

Slava mu vječna! Bio je dobar pastir,samo je imao jednu grešku,pustio je Dodika previše blizu sebe,to svi misle,ali niko neće da kaže

ODGOVORITE
Name

Aco

23.11.2020 00:09

E ti si bas pravi mislilac....