Замрзавање плата у јавном сектору на три године

Због кризе изазване корона вирусом, Велика Британија нема избора него да замрзне плате у јавном сектору на чак три године.

Свијет 22.11.2020 | 12:45
Замрзавање плата у јавном сектору на три године

Вијест да се пет милиона запослених у јавном сектору у Великој Британији суочава са замрзавањем плата изазвала је незадовољство у тамошњој јавности, преноси портал "Индеx".

Ова мјера, осмишљена као одговор на финансијске посљедице пандемије, односи се на учитеље, полицију, војску и јавне службенике, али не и на здравствене раднике, који су изузети због њихових напора у борби против корона вируса.

План објављују у сриједу

Британски министар финансија Риши Сунак изнеће у сриједу план за обуздавање плата и успостављање равнотеже у буџету. Наиме, буџетски издаци увелико су се повећали током пандемије. Према пројенама британске владе, трогодишње замрзавање плата у јавном сектору донијело би уштеду од 23 милијарде фунти. Резервна варијанта је ограничити раст плата на само један одсто годишње, при чему би уштеда износила 11 милијарди фунти.

Нова рунда стезања каиша за британске јавне службенике, од којих су многи у првим редовима борбе против корона вируса, посљедица је рекордног задуживања владе током кризе и вјероватно ће бити у снажном контрасту с нагодбом премијера Бориса Џонсона око плата у оружаним снагама.

Синдикати се побунили

Овом плану очекивано су се успротивили синдикати, који га сматрају додатним ударцем својим члановима усред кризе. Многа ће обећања бити погажена, сматра Кевин Кортни, који упозорава да је Џонсон обећао како ће повећати плате учитељима на више од 30.000 фунти годишње до 2022. године.

"Нећемо допустити да запослени у јавном сектору плате ову кризу новом штедњом и замрзавањем плата. Ово је ударац у зубе онима који се боре против пандемије. Наши чланови још осјећају посљедице 10-годишње штедње конзервативне владе. Министри дијеле милијарде својим пријатељима кроз уговоре, а истовремено смишљају како да смање плату радницима који су у првим редовима борбе против корона вируса", рекла је Рехана Азам, главна секретарка синдиката ГМБ.

Азам као аргумент износи замрзавање плата које је конзервативна влада увела након финансијске кризе 2008. године, а очекује се да ће Сунак као противаргумент изнијети да примања јавног сектора морају бити у складу са ситуацијом у приватном сектору у којем су плате под притиском јер се британска економија бори с најтежом рецесијом у историји.

Британија потрошила 210 милијарди фунти на борбу против пандемије

Британска је влада досад само на борбу против пандемије потрошила више од 210 милијарди фунти, а очекује се да ће до прољећа сљедеће године потрошити још десетине милијарди.

Због тих трошкова и пада БДП-а, владин Биро за буџетску одговорност очекује да ће се Министарство финансија ове године морати задужити за 400 милијарди фунти.

Процјењује се такође да ће буџетски дефицит бити двоструко већи него 2008. године.

Велика Британија у јавном сектору има више од 5,4 милиона запослених, а већина их ради у здравству и образовању.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган

22.11.2020 12:03

У РС плате це зато ици на горе јер смо економски стабилни. Имамо Зору еxперта и 113% све иде на боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганце

22.11.2020 12:29

Зато сто је та похлепна и неспосбна ``господја министарка`` министар зато и јесмо задњи у европи по свему.

Name

Скептик

22.11.2020 12:04

Може замрзавање плата, али прво СМАЊЕЊЕ плата па онда ЗАМРЗАВАЊЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.11.2020 12:06

Тек код нас?????!!! Треба укинути примања и привилегије и јос да врате отетоо и покраденоо од дрзавее и народаа!!!и фонд за опоравак народа од политицкотајкунске мафије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А овде

22.11.2020 12:13

Овде треба више од половине отпустити и послати их да раде у халама за шест - садам стотина марака и то 12 сати , а онима што остану смањити плате такође за више од половине . Ти наводно запослени у јавном сектору више од половине нити шта раде , а пуно их је што се само воде као запослени , а не долазе на посао и велика већина служи само као гласачка машинерија за изборе . На тај начин досадашњи властодршци се одржавају на власти ево двадесет година , управо захваљујући тој гласачкој машинерији , а властодршци то злоупотребљавају под изговором да имају подршку народа . Али свему дође крај , па ће и овој превари доћи крај , не зато што је то нечији хир , него једноставно зато што то неће моћи бити одрживо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

22.11.2020 12:17

Ово је због бреxита,корона стављају у разлог јер су направили велику политичку грешку а неће да признају.?

ОДГОВОРИТЕ