Сахрана патријарха Иринеја у крипти храма Светог Саве

Патријајарх српски Иринеј биће сахрањен данас у крипти Храма Светог Саве на Врачару у Београду.

Србија 22.11.2020 | 08:51
Сахрана патријарха Иринеја у крипти храма Светог Саве

Земне остатке патријрха српскохг Иринеја у крипту у Храму Светог Саве спустили свештеници СПЦ.

Отишао је велики човјек, наш патријарх Иринеј 

Вучић је казао да је патријарх Иринеј склопио очи онако како је и живео - у миру.

"Његов Бог је био Бог разума, онај који прашта, разуме и воли. Бог свих нас, онај који не дели, него који спаја. Љубав је била основа његове вере, а његова Србија је била Србија мира, која разуме, окуља и побјеђује радом", рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је патријарх градио Храм Светог Саве, те да је на много начина био и сам храм

"Саборни, мудри, пун милости. Пред њим није било зађевица и мржње", казао је он.

Српство је стављао изнад свега, рекао је он.

"Предао је душу само са једном жељом, да његов Храм, негов сан никада не порушимо", казао је он.

Он је патријарха Иринеја упоредио са громадом стене, те навео да се памти по раскошношћу коју је оставио иза себе.

"Ја сам спреман да кажем, да њега није било, градили бисмо овај Храм још деценијама", напоменуо је он.

Додао је да је волео бескрајно Русију, али никада није био против било кога са Заапда.

"Напротив, чекао је и веровао да могу да промене став према нашем народу", казао је Вучић.

Напоменуо је да је Иринеј био заслужан за заједништво Срба у Србији и Републици Српској, као и обележавању НАТО агресије и битке на Кошарама.

"Највећа брига му је била Косово и Метохија, и ту је поступао рационално и хладне главе, да никада не признамо независно Косово. Веровао је у нарастајућу снагу српске државе, веровао да је за Косово и Метохију могуће правично решење", казао је Вучић.

"Хвала вам на свакој реч коју си нас научио, љубави коју си у нас усадио. Остаће Србија на таквом путу, свесна да је сваки други пут пут пропасти. Бескрајно сам волео патријарха Иринеја, он је волео и пазио на моју децу једнако као и ја, баш онолико колико је волео све у Србији. На дан кад је отишао у болницу позвао ме и рекао, је л морам да идем у болницу, слушао сам те колико има болесних, зашто ја да заузимам постељу. Трећи пут је рекао, не брини, са мном ће бити све у реду, него види око Српске и Косова да ми урадимо све што можемо и више нисмо разгоаврали. Отишао је велики човек, наш патријарх Иринеј", казао је Вучић.

Додик: Важно је да се као народ сабирамо

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је битно да се као народ сабирамо.

"Могу слободно рећи да је наш патријарх имао ту снагу да нас сабере и увек држи заједно", казао је он.

Додао је да се Република Српска у последњих 11 година није се ни радовала ни туговала без патријарха Иринеја.

"Патријарх је имао љубав за све нас и радо је долазио. Он је био пастир свих нас и он је брисао све границе међу нашим државама, регијама, међу нама, то јесте снага наше цркве, да превазилази границе, ријеке и вријеме", казао је Додик.

Он је казао да му је Ириње био пријатељ, те да је то за њега и велики лични губитак.

"Када год пријатељи оду, отишли су прерано", казао је Додик.

Зашто је патријархов ковчег прекривен зеленим плаштом?

Преко ковчега патријарха Иринеја пребачен је зелени плашт, а на њему стоје још неки предмети, који се везују за живот и мисију патријарха: капа, штап, јеванђеље, крст.

Реч је о обележјима архијерејске службе.

"Ту је мандија, зелени плашт, који патријарх и епископи носе кад улазе у храм пред почетак литургије, у неким моментима вечерњег и јутарњег богослужења. Ту је панакамилавка, то је капа са белим платном која је у нашој традицији одлика нашег патријарха. Ту је његов архијерејски штап жезал, јеванђеље које је проповедао целог живота, крст којим је освец́ивао свет, то су све одлике његовог достојанства“, објашњено је у преносу сахране.

Поздрав од патријарха московског и целе Русије Кирила

Са осећајем дубоке туге примио сам вест о упокојењу мог сабрата митрополита београдска-карловачког и патријарха Иринеја. У име архипастира и монаштва Руске православне цркве и своје лично име изражавам саучешће због великог губитка који је задесио братску Српску православну цркву.

Бог је цркви светитеља Саве дао мудрог патријарха који је свој живот подредио њеној духовној бризи. Испуњен истином хришћанском љубављу за људе, патријарх се не штедећи своју снагу увек трудио да буде поред своје пастве и радујући се са радоснима, а тугујући са онима који тугују. И у последњи час свог земљаског живота Иринеј је поделио стадања са оним верницима које је прекинула страшна епидемија.

Својим узвишеним ауторитетом и свештеним канонима учинио много за јединство православља.

Хризостом: Никада се није предавао

Митрополит дабробосански Хризостом рекао је након опела да је сахрана патријарха Иринеја неочекивана и изненадна.

"Колико до јуче био је међу нама, патио је и туговао због најновијих раскола и подела у православљу", казао је он.

Он је рекао да је Иринеј био стуб православне цркве и достојан наследник патријарха Павла.

"Поносни смо на њега и Богу захвални да смо га имали као 45. настољатеља наше цркве", казао је Хризостом.

"Никада се није предавао у служењу Богу и свом роду", казао је он и додао да се само привремено опраштамо од Ириења.

"Тежак је ово губитак за нашу цркву, пре 20 дана изгубисмо митролопита Амфилохија, а сада ево и Иринеја", казао је он.

Додао је да не допустимо да туга савлада наша срца

"Не губимо наду, Бог је с нама", поручио је он.

У Храму Светог Саве на Врачару завршена је литургија за упокојене над одром патријарха Иринеја, као и опијело након којег ће бити сахрањен у крипти.

Беседа владике Иринеја бачког

Владика Иринеј бачки казао је да је никад удаљенији мир, како спољашњи тако и унутрашњи свуда у свету.

"Зато што људи заборављају основну истину, да је мир међу нама и у нама немогућ ако нема мира нас са самим извором мира - са живим Господом, јединим човекољупцем", оценио је он.

Владика је у својој беседи казао да је Бог мир наш, јер нас људе саставља у једно, разрушио је прегрду греховну која одваја, разрушио је непријатељство и од свих нас ствара једнога новог човека - саборног свечовека који не укида ниејдну нашу појединачну личност, пред личкошћу богочовека отвара једину могућност, да свако од нас узраста у меру пуноће раста Христоса.

Он је рекоа да тело патријарха Иринеја лежи пред нама, али се душа моли са нама.

"Он је својом личношћу био сведок речи из Светог писма. Многи су спремни да, по себи судећи, о другима олако осуђују и пресуђују. Тако је, као и сви наши архијереји, и наш незаоборавни патријарх био изложен неправедним судовима и осудама. Неки су причали, што је за осуду, да није довољно савремен и да не разуме савеременог човека. А трећи да је спреман на компромисе. Ништа од свега тога на сву срећу није истина, јер је патријарх наш Иринеј, како му је и име гласило, био човек мира", казао је он.

Био је и мироносац и миротворац и међу хришћанима и међу народима, а пре свема међу свом народу, оценио је Иринеј бачки.

Додао је да је патријарх Иринеј и према припадницима других религија и народа у разговору био отворен, искрен, добронамеран.

Он се позвао на речи глумца Милоша Биковића о патријарху Иринеју "његова мекоћа је била његова снага, а његова уздржаност била је његова мудрост", као и речи мадатара црногорске Владе Здравка Кривокапића "Био је велики човјек који је у тешким временима чувао Цркву и чврсто држао њено кормило. Одликовали су га мудрост, скромност и посвећеност Богу и људима".

"Он није умро, он спава. Да се пробудимо сви, душа не умире ни после смрти. То ће бити ако Бог да вечна заједница љубави, задница праведних, сабор светих", казао је Иринеј.

У Храм Светог Саве, гдје свештеници СПЦ служе заупокојену литургију и опијело, стигао је и предсједник Србије Александар Вучић.

Са Вучићем у храм је стигао и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, а ту су и други званичници Србије...

Тијело блаженопочившег патријарха Иринеја јуче је било изложено у Саборној цркви у Београду током литургије поводом славе овог храма - Аранђеловдана.

Након тога, тијело блаженопочившег патријарха пренијето је у Храм Светог Саве на Врачару, гдје су вјерници имали прилику да се опросте од поглавара СПЦ.

Земне остатке Патријарха у гробницу у крипти спустиће свештеници из Београда.

Свети Архијерејски Синод обавестио је свештенство, монаштво и верни народ да се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха Иринеја у Храму Светог Саве стриктно придржавају мјера, које су због тешке епидемиолошке ситуације у Србији прописали надлежни државни органи.

Синод је донио одлуку да патријарашке дужности преузима Синод, којим ће до избора новог патријарха предсједавати Њагово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Синод је изабрао епископа шумадијског Јована.

Патријарх Иринеј упокојио се у петак, 20. новембра, у Београду од посљедица вируса корона.

Због упокојења патријарха српског у Србији, Републици Српској од петка, 20. новембра, проглашена је тродневна жалост, док је данас дан ђалости проглашен и у Херцег Новом ,као и у још неким градовима Црне Горе.

(БН/Агенције)