Sahrana patrijarha Irineja u kripti hrama Svetog Save

Patrijajarh srpski Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Srbija 22.11.2020 | 08:51
Sahrana patrijarha Irineja u kripti hrama Svetog Save

Zemne ostatke patrijrha srpskohg Irineja u kriptu u Hramu Svetog Save spustili sveštenici SPC.

Otišao je veliki čovjek, naš patrijarh Irinej 

Vučić je kazao da je patrijarh Irinej sklopio oči onako kako je i živeo - u miru.

"Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, razume i voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego koji spaja. Ljubav je bila osnova njegove vere, a njegova Srbija je bila Srbija mira, koja razume, okulja i pobjeđuje radom", rekao je Vučić.

On je podsjetio da je patrijarh gradio Hram Svetog Save, te da je na mnogo načina bio i sam hram

"Saborni, mudri, pun milosti. Pred njim nije bilo zađevica i mržnje", kazao je on.

Srpstvo je stavljao iznad svega, rekao je on.

"Predao je dušu samo sa jednom željom, da njegov Hram, negov san nikada ne porušimo", kazao je on.

On je patrijarha Irineja uporedio sa gromadom stene, te naveo da se pamti po raskošnošću koju je ostavio iza sebe.

"Ja sam spreman da kažem, da njega nije bilo, gradili bismo ovaj Hram još decenijama", napomenuo je on.

Dodao je da je voleo beskrajno Rusiju, ali nikada nije bio protiv bilo koga sa Zaapda.

"Naprotiv, čekao je i verovao da mogu da promene stav prema našem narodu", kazao je Vučić.

Napomenuo je da je Irinej bio zaslužan za zajedništvo Srba u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i obeležavanju NATO agresije i bitke na Košarama.

"Najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija, i tu je postupao racionalno i hladne glave, da nikada ne priznamo nezavisno Kosovo. Verovao je u narastajuću snagu srpske države, verovao da je za Kosovo i Metohiju moguće pravično rešenje", kazao je Vučić.

"Hvala vam na svakoj reč koju si nas naučio, ljubavi koju si u nas usadio. Ostaće Srbija na takvom putu, svesna da je svaki drugi put put propasti. Beskrajno sam voleo patrijarha Irineja, on je voleo i pazio na moju decu jednako kao i ja, baš onoliko koliko je voleo sve u Srbiji. Na dan kad je otišao u bolnicu pozvao me i rekao, je l moram da idem u bolnicu, slušao sam te koliko ima bolesnih, zašto ja da zauzimam postelju. Treći put je rekao, ne brini, sa mnom će biti sve u redu, nego vidi oko Srpske i Kosova da mi uradimo sve što možemo i više nismo razgoavrali. Otišao je veliki čovek, naš patrijarh Irinej", kazao je Vučić.

Dodik: Važno je da se kao narod sabiramo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je bitno da se kao narod sabiramo.

"Mogu slobodno reći da je naš patrijarh imao tu snagu da nas sabere i uvek drži zajedno", kazao je on.

Dodao je da se Republika Srpska u poslednjih 11 godina nije se ni radovala ni tugovala bez patrijarha Irineja.

"Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. On je bio pastir svih nas i on je brisao sve granice među našim državama, regijama, među nama, to jeste snaga naše crkve, da prevazilazi granice, rijeke i vrijeme", kazao je Dodik.

On je kazao da mu je Irinje bio prijatelj, te da je to za njega i veliki lični gubitak.

"Kada god prijatelji odu, otišli su prerano", kazao je Dodik.

Zašto je patrijarhov kovčeg prekriven zelenim plaštom?

Preko kovčega patrijarha Irineja prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

Reč je o obeležjima arhijerejske službe.

"Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva“, objašnjeno je u prenosu sahrane.

Pozdrav od patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila

Sa osećajem duboke tuge primio sam vest o upokojenju mog sabrata mitropolita beogradska-karlovačkog i patrijarha Irineja. U ime arhipastira i monaštva Ruske pravoslavne crkve i svoje lično ime izražavam saučešće zbog velikog gubitka koji je zadesio bratsku Srpsku pravoslavnu crkvu.

Bog je crkvi svetitelja Save dao mudrog patrijarha koji je svoj život podredio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen istinom hrišćanskom ljubavlju za ljude, patrijarh se ne štedeći svoju snagu uvek trudio da bude pored svoje pastve i radujući se sa radosnima, a tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemljaskog života Irinej je podelio stadanja sa onim vernicima koje je prekinula strašna epidemija.

Svojim uzvišenim autoritetom i sveštenim kanonima učinio mnogo za jedinstvo pravoslavlja.

Hrizostom: Nikada se nije predavao

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je nakon opela da je sahrana patrijarha Irineja neočekivana i iznenadna.

"Koliko do juče bio je među nama, patio je i tugovao zbog najnovijih raskola i podela u pravoslavlju", kazao je on.

On je rekao da je Irinej bio stub pravoslavne crkve i dostojan naslednik patrijarha Pavla.

"Ponosni smo na njega i Bogu zahvalni da smo ga imali kao 45. nastoljatelja naše crkve", kazao je Hrizostom.

"Nikada se nije predavao u služenju Bogu i svom rodu", kazao je on i dodao da se samo privremeno opraštamo od Irienja.

"Težak je ovo gubitak za našu crkvu, pre 20 dana izgubismo mitrolopita Amfilohija, a sada evo i Irineja", kazao je on.

Dodao je da ne dopustimo da tuga savlada naša srca

"Ne gubimo nadu, Bog je s nama", poručio je on.

U Hramu Svetog Save na Vračaru završena je liturgija za upokojene nad odrom patrijarha Irineja, kao i opijelo nakon kojeg će biti sahranjen u kripti.

Beseda vladike Irineja bačkog

Vladika Irinej bački kazao je da je nikad udaljeniji mir, kako spoljašnji tako i unutrašnji svuda u svetu.

"Zato što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu, da je mir među nama i u nama nemoguć ako nema mira nas sa samim izvorom mira - sa živim Gospodom, jedinim čovekoljupcem", ocenio je on.

Vladika je u svojoj besedi kazao da je Bog mir naš, jer nas ljude sastavlja u jedno, razrušio je pregrdu grehovnu koja odvaja, razrušio je neprijateljstvo i od svih nas stvara jednoga novog čoveka - sabornog svečoveka koji ne ukida niejdnu našu pojedinačnu ličnost, pred ličkošću bogočoveka otvara jedinu mogućnost, da svako od nas uzrasta u meru punoće rasta Hristosa.

On je rekoa da telo patrijarha Irineja leži pred nama, ali se duša moli sa nama.

"On je svojom ličnošću bio svedok reči iz Svetog pisma. Mnogi su spremni da, po sebi sudeći, o drugima olako osuđuju i presuđuju. Tako je, kao i svi naši arhijereji, i naš nezaoboravni patrijarh bio izložen nepravednim sudovima i osudama. Neki su pričali, što je za osudu, da nije dovoljno savremen i da ne razume saveremenog čoveka. A treći da je spreman na kompromise. Ništa od svega toga na svu sreću nije istina, jer je patrijarh naš Irinej, kako mu je i ime glasilo, bio čovek mira", kazao je on.

Bio je i mironosac i mirotvorac i među hrišćanima i među narodima, a pre svema među svom narodu, ocenio je Irinej bački.

Dodao je da je patrijarh Irinej i prema pripadnicima drugih religija i naroda u razgovoru bio otvoren, iskren, dobronameran.

On se pozvao na reči glumca Miloša Bikovića o patrijarhu Irineju "njegova mekoća je bila njegova snaga, a njegova uzdržanost bila je njegova mudrost", kao i reči madatara crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića "Bio je veliki čovjek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima".

"On nije umro, on spava. Da se probudimo svi, duša ne umire ni posle smrti. To će biti ako Bog da večna zajednica ljubavi, zadnica pravednih, sabor svetih", kazao je Irinej.

U Hram Svetog Save, gdje sveštenici SPC služe zaupokojenu liturgiju i opijelo, stigao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sa Vučićem u hram je stigao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a tu su i drugi zvaničnici Srbije...

Tijelo blaženopočivšeg patrijarha Irineja juče je bilo izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom liturgije povodom slave ovog hrama - Aranđelovdana.

Nakon toga, tijelo blaženopočivšeg patrijarha prenijeto je u Hram Svetog Save na Vračaru, gdje su vjernici imali priliku da se oproste od poglavara SPC.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mjera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji propisali nadležni državni organi.

Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati Njagovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Patrijarh Irinej upokojio se u petak, 20. novembra, u Beogradu od posljedica virusa korona.

Zbog upokojenja patrijarha srpskog u Srbiji, Republici Srpskoj od petka, 20. novembra, proglašena je trodnevna žalost, dok je danas dan đalosti proglašen i u Herceg Novom ,kao i u još nekim gradovima Crne Gore.

(BN/Agencije)