Жозеп Борељ у посјети БиХ: Јасна порука властима

Окончан је састанак чланова Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића са високим представником Европске уније (ЕУ) за спољну и безбједносну политику Жозепом Борељом. Борељ имао јасну поруку властима БиХ.

Босна и Херцеговина 21.11.2020 | 11:01
Жозеп Борељ у посјети БиХ: Јасна порука властима

Боррељ је захвалио члановима Предсједништва БиХ на позиву и састанку. Оцијенио је да је вођен искрен и отворен разговор о садашњој ситуацији у БиХ и будућим перспективама.

- Ово је историјски важан дан за БиХ, али и Европу. Рат и опсада Сарајево су ствари којих се итекако добро сјећам – казао је Борељ.

Годишњица потписивања Дејтонског мировног споразума је, сматра он, добра прилика да се присјетимо свих оних који су имали заслуге за окончање рата и изградњу државе, те је поздравио заједничку изјаву чланова Предсједништва БиХ.

- Мени би заиста било задовољство да сам имао прилику да присуствујем једној заједничкој комеморацији за све жртве. То наглашавам, јер је помирење саставни дио 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије – изјавио је Борељ.

Казао је да је разговарано о искорацима и изазовима на европском путу БиХ те је исказао подршку Европске комисије БиХ на том путу.

- Будућност ове земље је европска – поручио је Боррелл.

ЕУ је, додаје, већ сада водећи економски партнер БиХ, те је најавио интезивирање сарадње кроз програме подршке.

- Домаће власти су те које морају интензивирати напоре како би остварили искораке ка ЕУ. Статус кандидата се може озбиљно узети у разматрање тек када будемо имали напредак у свих 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије. Преко 80 посто становништва у БиХ подржава европске интеграције и ја сам сигуран да већина политичких лидера жели да задовољи те жеље грађана – изјавио је Борељ.

Искористио је прилику да грађанима БиХ честита 25. годишњицу мира.

Посебно се осврнуо на важност мира.

- Користим прилику да потврдим подршку напорима Босне и Херцеговине на европском путу. Немам лекције и придике. Долазим из земље која је била у грађанском рату и наше помирење је било на путу ка ЕУ. Толико смо се позабавили чланством да је помирење настало као посљедица заједничких напора - изјавио је Борељ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, након састанка је казао да је БиХ неопходан нови пакет помоћи како би се опоравила од пандемије. Додик је позвао Европску унију те замолио Бореља да БиХ помогне око креирања и убрзавања пакета помоћи.

- До сада се наша држава и кредитно задуживала код бројних институција, међу којима је и ММФ, тако да нам треба нови пакет помоћи које нам, вјерујем, Европска унија може осигурати. Због тога позивам ЕУ да помогне БиХ као што то чини с осталим европским земљама. Потпуно сам увјерен у вашу добронамјерност, захвалан сам и мислим да сви заједно морамо уложити додатан напор како бисмо превазишли све проблеме - навео је Додик.

Он је казао и то да БиХ осјећа огромне посљедице због пандемије, посебно на економију, те да би због тога наведена помоћ итекако добро дошла.

- Консензус око ЕУ свакако је вриједно достигнуће које смо постигли овдје и захвалили бисмо вам да учините све да БиХ наредне године добије статус кандидата за улазак у ЕУ. Захвални смо и на помоћи око пандемије и жељно ишчекујемо вакцине како бисмо смањили негативне ефекте у нашој земљи, који су велики. Потребан нам је нови пут и пакет помоћи и на то се требамо усмјерити. Највећи проблем су економске посљедице и, ако их не будемо зауставили, то ће само додатно повећати проблеме политичара у нашој земљи - нагласио је.

Додик је поновио своју тезу да је БиХ "састављена од два ентитета", иако се у Дејтонском мировном споразуму наводи да се БиХ "састоји од два ентитета", што је битна разлика.

- То је основ за све будуће договоре у БиХ. Неке апстрактне приче о грађанима свакако овдје неће моћи да дају краткорочне ни средњорочне резултате. Разговарали смо о свему томе и баш око тога имамо проблеме. БиХ се односи различито према Дејтонском споразуму – поручио је Додик.

Члан Предсједништва Шефик Џаферовић казао је након састанка да се нада да ће бх. политичари након данашњег састанка превазићи непотребне свађе. "За нас је данас важан дан у БиХ, рекао бих и у Европи и свијету. Обиљежавамо 25. годишњицу успуставе мира у БиХ, тим поводом смо угостили великог пријатеља. Доласком у БиХ дао је значај овом датуму", рекао је Џаферовић.

Истакао је да је чланство БиХ у ЕУ неупитна перспектива БиХ.

- Имамо подршку Бореља, до нас је да реализујемо приоритете који су пред нас постављени. Надам се да ћемо након данашње подршке превазићи лошу политичку атмосферу и климу и изаћи из клишеа сталних и непотребних свађа, а окренути се реализацији свих 14. препорука Европске комисије - закључио је Џаферовић.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић казао је након састанка да посјета Жезепа Бореља потврђује да ЕУ стоји иза напретка Босне и Херцеговине.

"Ово није протоколарна посјета. Наставили смо разговоре из Бруxеллеса. Посјета потврђује да ЕУ стоји иза напретка Босне и Херцеговине, пружа помоћ и у тренутним ситуацијама, али и генерално на нашем путу ка ЕУ", казао је Комшић у кратком обраћању.

Истакао је да му је изузетно драго због посјете Бореља те му је захвалио што је нашао времена да дође у Босну и Херцеговину.

Имао је јасну поруку властима у Босни и Херцеговини.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

он

21.11.2020 10:31

само о парама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

е мој друзе

21.11.2020 10:34

МОЈ ДРУЗЕ ПРИЦАЈ ТИ ПРИЦЕ ЗА МАЛЕ БЕБЕ ДОДИКУ ЈЕ БИТНО ДА ВИ ДАТЕ САМО ПОМОЦ ДА ОН И ЊЕГОВА КЛАПА МЗАНЕ ЈОС КОЈЕ МИЛИОНЦЕ ДОК СЕ МОЗЕ ЊЕГА НЕ ИНТРЕСУЈЕ ТО СТО ТИ ПРИЦАС СТА ЈЕ ДОБРО ЗА НАРОД БИХ ОН ЗНА СТА ЈЕ ЗА ЊЕГА НАЈБОЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

21.11.2020 10:38

Како су сви фини кад треба пара.Која смо ми говеда сто допустамо да нас пале истим форама 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАЈТЕ ПАРЕ

21.11.2020 10:59

ЈЕСУ МУ ДРВЕНИ ФИЛОЗОФИ РЕКЛИ ДАЈ ПАРЕ ИЛ ОД ПОСЛА НИСТА. ОВИ СУ КО ФАМИЛИЈА ТОПАЛОВИЦ. ЛУДАЦКА ЗЕМЉА. КАКО СЕ ОНИ ОТКУ.ЦЕ КАД ЛОВЕ НЕМА. А УСК..ЦЕ КАД НЕСТО ПРИТЕКНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ је дио Европе!

21.11.2020 11:18

Перспектива је јасна. Цим удјемо у ЕУ постацемо успјесни бар као Хрватска. Ако не би пропливали на сувом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јос продају маглу

21.11.2020 14:27

До када.....?!

Name

Боливија

21.11.2020 11:23

Разумјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најтезе це

21.11.2020 12:38

Бити генерацијама после нас. Много тезак зивот у земљи опустосеној, задузеној, опљацканој, у сопственој земљи гдје се само лазно питас а јос висе лазно видис напредак, увијек на ивици рата за слободу, правду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.11.2020 20:57

Тачно тако.

Name

Боже сачувај

21.11.2020 12:44

додику само дај помоћ.Њему никад доста и тражи од свакога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

21.11.2020 13:38

НАЈВЕЦА ПАНДЕМИЈА СУ ЦВИЈАНОВИЦ И ДОДИК И КАД СЕ ЊИХ РИЈЕСИТЕ ОНДА ЦЕТЕ ДА ЗИВИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН. ЦЗ..!!!.

21.11.2020 19:58

О Боже Драги глупог месара ДОДИХХА, он је као читао Дејтон , Па тамо у том уговору Нормално Пише да је БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ,Цјеловита ,,Састојући се од два ,,Идентитета .Р.С. и Федерација у склопу Б и Х , А не како ДОДА каже...,,САСТАВЉЕНА ИЛИ САСТОЈИ , то је Велики Раздил.. по ДОДИХХУ, Р.С. као да никада није била у Б и Х..била је самостална па се после ,,Саставила са Б и Х. У Томе је проблем што ДОДА неразумије или неће да разумије да није једно те исто ,,САСТАВЉАТИ И САСТОЈАТИ,, што је Велика разлика...Р.С. је само идентитет ка и ФЕДЕРАЦИЈА СТВОРЕНА У Б и Х. ПО ДАЈТОНСКОМ УГОВОРУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.11.2020 06:10

Ништа ново од странаца. Штап и мрква.

ОДГОВОРИТЕ