Žozep Borelj u posjeti BiH: Jasna poruka vlastima

Okončan je sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom. Borelj imao jasnu poruku vlastima BiH.

Bosna i Hercegovina 21.11.2020 | 11:01
Žozep Borelj u posjeti BiH: Jasna poruka vlastima

Borrelj je zahvalio članovima Predsjedništva BiH na pozivu i sastanku. Ocijenio je da je vođen iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji u BiH i budućim perspektivama.

- Ovo je istorijski važan dan za BiH, ali i Evropu. Rat i opsada Sarajevo su stvari kojih se itekako dobro sjećam – kazao je Borelj.

Godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je, smatra on, dobra prilika da se prisjetimo svih onih koji su imali zasluge za okončanje rata i izgradnju države, te je pozdravio zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH.

- Meni bi zaista bilo zadovoljstvo da sam imao priliku da prisustvujem jednoj zajedničkoj komemoraciji za sve žrtve. To naglašavam, jer je pomirenje sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – izjavio je Borelj.

Kazao je da je razgovarano o iskoracima i izazovima na evropskom putu BiH te je iskazao podršku Evropske komisije BiH na tom putu.

- Budućnost ove zemlje je evropska – poručio je Borrell.

EU je, dodaje, već sada vodeći ekonomski partner BiH, te je najavio inteziviranje saradnje kroz programe podrške.

- Domaće vlasti su te koje moraju intenzivirati napore kako bi ostvarili iskorake ka EU. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada budemo imali napredak u svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Preko 80 posto stanovništva u BiH podržava evropske integracije i ja sam siguran da većina političkih lidera želi da zadovolji te želje građana – izjavio je Borelj.

Iskoristio je priliku da građanima BiH čestita 25. godišnjicu mira.

Posebno se osvrnuo na važnost mira.

- Koristim priliku da potvrdim podršku naporima Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posljedica zajedničkih napora - izjavio je Borelj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka je kazao da je BiH neophodan novi paket pomoći kako bi se oporavila od pandemije. Dodik je pozvao Evropsku uniju te zamolio Borelja da BiH pomogne oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći.

- Do sada se naša država i kreditno zaduživala kod brojnih institucija, među kojima je i MMF, tako da nam treba novi paket pomoći koje nam, vjerujem, Evropska unija može osigurati. Zbog toga pozivam EU da pomogne BiH kao što to čini s ostalim evropskim zemljama. Potpuno sam uvjeren u vašu dobronamjernost, zahvalan sam i mislim da svi zajedno moramo uložiti dodatan napor kako bismo prevazišli sve probleme - naveo je Dodik.

On je kazao i to da BiH osjeća ogromne posljedice zbog pandemije, posebno na ekonomiju, te da bi zbog toga navedena pomoć itekako dobro došla.

- Konsenzus oko EU svakako je vrijedno dostignuće koje smo postigli ovdje i zahvalili bismo vam da učinite sve da BiH naredne godine dobije status kandidata za ulazak u EU. Zahvalni smo i na pomoći oko pandemije i željno iščekujemo vakcine kako bismo smanjili negativne efekte u našoj zemlji, koji su veliki. Potreban nam je novi put i paket pomoći i na to se trebamo usmjeriti. Najveći problem su ekonomske posljedice i, ako ih ne budemo zaustavili, to će samo dodatno povećati probleme političara u našoj zemlji - naglasio je.

Dodik je ponovio svoju tezu da je BiH "sastavljena od dva entiteta", iako se u Dejtonskom mirovnom sporazumu navodi da se BiH "sastoji od dva entiteta", što je bitna razlika.

- To je osnov za sve buduće dogovore u BiH. Neke apstraktne priče o građanima svakako ovdje neće moći da daju kratkoročne ni srednjoročne rezultate. Razgovarali smo o svemu tome i baš oko toga imamo probleme. BiH se odnosi različito prema Dejtonskom sporazumu – poručio je Dodik.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović kazao je nakon sastanka da se nada da će bh. političari nakon današnjeg sastanka prevazići nepotrebne svađe. "Za nas je danas važan dan u BiH, rekao bih i u Evropi i svijetu. Obilježavamo 25. godišnjicu uspustave mira u BiH, tim povodom smo ugostili velikog prijatelja. Dolaskom u BiH dao je značaj ovom datumu", rekao je Džaferović.

Istakao je da je članstvo BiH u EU neupitna perspektiva BiH.

- Imamo podršku Borelja, do nas je da realizujemo prioritete koji su pred nas postavljeni. Nadam se da ćemo nakon današnje podrške prevazići lošu političku atmosferu i klimu i izaći iz klišea stalnih i nepotrebnih svađa, a okrenuti se realizaciji svih 14. preporuka Evropske komisije - zaključio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je nakon sastanka da posjeta Žezepa Borelja potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine.

"Ovo nije protokolarna posjeta. Nastavili smo razgovore iz Bruxellesa. Posjeta potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine, pruža pomoć i u trenutnim situacijama, ali i generalno na našem putu ka EU", kazao je Komšić u kratkom obraćanju.

Istakao je da mu je izuzetno drago zbog posjete Borelja te mu je zahvalio što je našao vremena da dođe u Bosnu i Hercegovinu.

Imao je jasnu poruku vlastima u Bosni i Hercegovini.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

on

21.11.2020 10:31

samo o parama !

ODGOVORITE
Name

e moj druze

21.11.2020 10:34

MOJ DRUZE PRICAJ TI PRICE ZA MALE BEBE DODIKU JE BITNO DA VI DATE SAMO POMOC DA ON I NJEGOVA KLAPA MZANE JOS KOJE MILIONCE DOK SE MOZE NJEGA NE INTRESUJE TO STO TI PRICAS STA JE DOBRO ZA NAROD BIH ON ZNA STA JE ZA NJEGA NAJBOLJE

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

21.11.2020 10:38

Kako su svi fini kad treba para.Koja smo mi goveda sto dopustamo da nas pale istim forama 30 godina.

ODGOVORITE
Name

DAJTE PARE

21.11.2020 10:59

JESU MU DRVENI FILOZOFI REKLI DAJ PARE IL OD POSLA NISTA. OVI SU KO FAMILIJA TOPALOVIC. LUDACKA ZEMLJA. KAKO SE ONI OTKU.CE KAD LOVE NEMA. A USK..CE KAD NESTO PRITEKNE.

ODGOVORITE
Name

BiH je dio Evrope!

21.11.2020 11:18

Perspektiva je jasna. Cim udjemo u EU postacemo uspjesni bar kao Hrvatska. Ako ne bi proplivali na suvom..

ODGOVORITE
Name

Jos prodaju maglu

21.11.2020 14:27

Do kada.....?!

Name

Bolivija

21.11.2020 11:23

Razumjeli.

ODGOVORITE
Name

Najteze ce

21.11.2020 12:38

Biti generacijama posle nas. Mnogo tezak zivot u zemlji opustosenoj, zaduzenoj, opljackanoj, u sopstvenoj zemlji gdje se samo lazno pitas a jos vise lazno vidis napredak, uvijek na ivici rata za slobodu, pravdu...

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.11.2020 20:57

Tačno tako.

Name

Боже сачувај

21.11.2020 12:44

додику само дај помоћ.Њему никад доста и тражи од свакога.

ODGOVORITE
Name

Maki

21.11.2020 13:38

NAJVECA PANDEMIJA SU CVIJANOVIC I DODIK I KAD SE NJIH RIJESITE ONDA CETE DA ZIVITE

ODGOVORITE
Name

BANJALUČANIN. CZ..!!!.

21.11.2020 19:58

O Bože Dragi glupog mesara DODIHHA, on je kao čitao Dejton , Pa tamo u tom ugovoru Normalno Piše da je BOSNA I HERCEGOVINA ,Cjelovita ,,Sastojući se od dva ,,Identiteta .R.S. i Federacija u sklopu B i H , A ne kako DODA kaže...,,SASTAVLJENA ILI SASTOJI , to je Veliki Razdil.. po DODIHHU, R.S. kao da nikada nije bila u B i H..bila je samostalna pa se posle ,,Sastavila sa B i H. U Tome je problem što DODA nerazumije ili neće da razumije da nije jedno te isto ,,SASTAVLJATI I SASTOJATI,, što je Velika razlika...R.S. je samo identitet ka i FEDERACIJA STVORENA U B i H. PO DAJTONSKOM UGOVORU...

ODGOVORITE
Name

Pa

22.11.2020 06:10

Ništa novo od stranaca. Štap i mrkva.

ODGOVORITE