Тражи се нова мјера у Србији због вируса короне

Епидемилог Предраг Кон је потврдио да је на састанку Кризног штаба медицински део тог тела тражио скраћење рада већине комерцијалних објеката до 17 часова.

Србија 21.11.2020 | 09:25
Тражи се нова мјера у Србији због вируса короне

Он је рекао и да су лекари "јасно рекли да се састанак не може завршити без појачавања кризних мера".

Кон је гостујући на ТВ Пинк рекао да је Србија у лошијој ситуацији да сузбије ширење коронавируса него што је била пре октобра, те да званичну одлуку о тим мерама очекује "у току дана или сутра".

Кон је додао и да се мора водити рачуна о капацитету јавног превоза и обавезном ношењу маски у јавном превозу, као и да су контроле требале боље да се усмере на места која су препозната као најризичнија за ширење ковида 19.

"Мере које смо предложили јуче из медицинског дела орочене су на две недеље. После сваке две недеље морају се поново анализирати", рекао је Кон.

Он је додао и да ће се резултати мера, које су донете у уторак, видети тек пред крај следеће недеље.

"Имамо сада додатни ризик који се односи на окупљање верника приликом испраћаја патријарха Иринеја. То је велики ризик за заражавање и замолио бих грађане да што више воде рачуна о дистанци и ношењу маски и да направе размак", рекао је Кон.

Када је реч о обележавању слава, Кон је подсетио на раније саопштење СПЦ-а у којем се верници позивају да славе славу, али у оквиру домаћинства.

Кон је оценио и да је било мало кашњења у увођењу рестриктивнијих мера које су сада на снази, али и приметио да се раније донете мере нису довољно поштовале.

"Ми се приближавамо бројки од 6.000 хоспитализованих. Нема више одступања, мере морају да се поштују. Потребно је време да се смањи трансмисија, па онда и да почне пражњење болница. И то ће се догодити. ефекте ћемо видети у наредним недељама", рекао је Кон.

Он је рекао да је вирус из породица дошао и у школе, те да је предложено и да се пређе на онлајн наставу, посебно за средње школе у периоду од недељу дана.

"То значи спајање две недеље, јер они иначе недељу дана иду онлајн. Међутим, и то све не мора да да резултате зато што је вирус опште присутан и ми смо сада у много тежој ситуацији да ово сузбијемо него што смо били раније", рекао је доктор Кон.

(Б92/Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Др.

21.11.2020 08:45

Овај само смисља иновације како народ казнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прц

21.11.2020 08:51

Прва мјера би била да се склониш из тог кризног штаба и да уживаш у пензији, јер твоји савјети су , фармацеутска фукаро и поданиче, најблаже речено, скандалозни. А тек она ротаријанка ! Носите се сви у три лијепе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелка

21.11.2020 10:22

Браво

Name

ИСТИНА

21.11.2020 09:46

ДОК ЈЕ ОВАЈ СОТОНА У КРИЗНОМ СТАБУ ,НАРОД НИКАД НЕЦЕ ИМАТИ ПОВЈЕРЕЊА У ТУ ИНСТИТУЦИЈУ. КАКО ТО НИЈЕ ЈАСНО ВУЦИЦУ? ЗАР ОНИ МИСЛЕ ДА МИ НЕ ЗНАМО СВЕ О ЊЕМУ ИЗ ПРОТЕКЛИХ ГОДИНА И ЕПИДЕМИЈА. ЊЕГА ТРЕБА ЗВАТИ ,,ГОСПОДИН ВАКЦУНА,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

21.11.2020 10:09

А ови наси нити ста раде нити мисле.Ако нам се дјеца разболе тек це настати хаос.Има скола које вец двије седмице тразе да се предје на онлајн а министарство не дозвољава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс

21.11.2020 11:01

Цркни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.11.2020 12:30

Криминалац...цему мјере кад нас његови послодавци трују из авиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгојло

21.11.2020 18:39

Само ви затварајте све што иоле ради, затварајте народ, забраните православцима славе, а од чега ће народ да живи, баш вас брига. Срамите се, уништили сте ионако никакву економију.

ОДГОВОРИТЕ