Traži se nova mjera u Srbiji zbog virusa korone

Epidemilog Predrag Kon je potvrdio da je na sastanku Kriznog štaba medicinski deo tog tela tražio skraćenje rada većine komercijalnih objekata do 17 časova.

Srbija 21.11.2020 | 09:25
Traži se nova mjera u Srbiji zbog virusa korone

On je rekao i da su lekari "jasno rekli da se sastanak ne može završiti bez pojačavanja kriznih mera".

Kon je gostujući na TV Pink rekao da je Srbija u lošijoj situaciji da suzbije širenje koronavirusa nego što je bila pre oktobra, te da zvaničnu odluku o tim merama očekuje "u toku dana ili sutra".

Kon je dodao i da se mora voditi računa o kapacitetu javnog prevoza i obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, kao i da su kontrole trebale bolje da se usmere na mesta koja su prepoznata kao najrizičnija za širenje kovida 19.

"Mere koje smo predložili juče iz medicinskog dela oročene su na dve nedelje. Posle svake dve nedelje moraju se ponovo analizirati", rekao je Kon.

On je dodao i da će se rezultati mera, koje su donete u utorak, videti tek pred kraj sledeće nedelje.

"Imamo sada dodatni rizik koji se odnosi na okupljanje vernika prilikom ispraćaja patrijarha Irineja. To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih građane da što više vode računa o distanci i nošenju maski i da naprave razmak", rekao je Kon.

Kada je reč o obeležavanju slava, Kon je podsetio na ranije saopštenje SPC-a u kojem se vernici pozivaju da slave slavu, ali u okviru domaćinstva.

Kon je ocenio i da je bilo malo kašnjenja u uvođenju restriktivnijih mera koje su sada na snazi, ali i primetio da se ranije donete mere nisu dovoljno poštovale.

"Mi se približavamo brojki od 6.000 hospitalizovanih. Nema više odstupanja, mere moraju da se poštuju. Potrebno je vreme da se smanji transmisija, pa onda i da počne pražnjenje bolnica. I to će se dogoditi. efekte ćemo videti u narednim nedeljama", rekao je Kon.

On je rekao da je virus iz porodica došao i u škole, te da je predloženo i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

"To znači spajanje dve nedelje, jer oni inače nedelju dana idu onlajn. Međutim, i to sve ne mora da da rezultate zato što je virus opšte prisutan i mi smo sada u mnogo težoj situaciji da ovo suzbijemo nego što smo bili ranije", rekao je doktor Kon.

(B92/Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dr.

21.11.2020 09:45

Ovaj samo smislja inovacije kako narod kazniti.

ODGOVORITE
Name

prc

21.11.2020 09:51

Prva mjera bi bila da se skloniš iz tog kriznog štaba i da uživaš u penziji, jer tvoji savjeti su , farmaceutska fukaro i podaniče, najblaže rečeno, skandalozni. A tek ona rotarijanka ! Nosite se svi u tri lijepe.

ODGOVORITE
Name

Jelka

21.11.2020 11:22

Bravo

Name

ISTINA

21.11.2020 10:46

DOK JE OVAJ SOTONA U KRIZNOM STABU ,NAROD NIKAD NECE IMATI POVJERENJA U TU INSTITUCIJU. KAKO TO NIJE JASNO VUCICU? ZAR ONI MISLE DA MI NE ZNAMO SVE O NJEMU IZ PROTEKLIH GODINA I EPIDEMIJA. NJEGA TREBA ZVATI ,,GOSPODIN VAKCUNA,,.

ODGOVORITE
Name

Mila

21.11.2020 11:09

A ovi nasi niti sta rade niti misle.Ako nam se djeca razbole tek ce nastati haos.Ima skola koje vec dvije sedmice traze da se predje na onlajn a ministarstvo ne dozvoljava.

ODGOVORITE
Name

Mrs

21.11.2020 12:01

Crkni!

ODGOVORITE
Name

Hm

21.11.2020 13:30

Kriminalac...cemu mjere kad nas njegovi poslodavci truju iz aviona

ODGOVORITE
Name

dragojlo

21.11.2020 19:39

Samo vi zatvarajte sve što iole radi, zatvarajte narod, zabranite pravoslavcima slave, a od čega će narod da živi, baš vas briga. Sramite se, uništili ste ionako nikakvu ekonomiju.

ODGOVORITE