"Рат однио 100.000 живота, Дејтон донео 25 година мира"

"Потребно је пуно труда уместо "врућих парола". Треба радом, миром и стрпљењем ићи ка решењима и тако ће Босна нормално функционисати", оценио је Шаиновић.

Босна и Херцеговина 21.11.2020 | 09:13
"Рат однио 100.000 живота, Дејтон донео 25 година мира"

- Величина Дејтонског мировног споразума, мери се трагедијом коју је зауставио, оцењује некадашњи потпредседник Владе СР Југославије Никола Шаиновић.

"Рат у Босни и Херцеговини однео је 100.000 живота, а Дејтонски споразум донео је 25 година мира", истиче Шаиновић за Тањуг, уз оцену да је посреди "темељни траг" за од тада будућу историју Балкана.

Упитан колико могу бити опасне тенденције за ревизијом "Дејтона" те колико би оне евентуално могле угозити опстанак Републике Српске, он каже да му данас, кад се говори да ли треба нешто исправљати и вршити формалне ревизије Дејтона, помињући и некакав "Дејтон 2", све то делује "врло неодговорно".

"Не сме бити олаких дискусија јер оне ризикују да угрозе мир. Сви који желе добро Босни треба да учине много напора да све функционише у свом изворном дејтонском аранжману", напомиње Шаиновић.

На тенденције, које повремено долазе из Федерације БиХ, а и неких међународних центара о томе како је Босна наводно компликована држава па је треба реформисати, Шаиновић каже да је и "СФРЈ била компликована држава".

"Кључне одлуке у Већу република и покрајина са осам делегација је требало донети консензусом, као што је рецимо буџет. И тада су сви долазили са неким својим захтевима, али су истовремено знали да мора да се постигне консензус и да је могућ само координацијом и разговорима", подсећа он.

Према његовим речима, нико рационалан нема интерес да дестабилизује Босну и Херцеговину и да, поред ионако врућег Балкана, отвара "старе ране".

"То верујем да објективно никоме није интерес у међународној заједници осим можда неких неозбиљних покушаја за истицањем кроз одређене политичке гестове", сматра Шаиновић, мислећи на покушаје неких дипломата са Запада да "направе каријеру бавећи се Балканом и имајући неке радикалне предлоге".

Холбрук је, описује тадашње догађаје Шаиновић, као најпознатији дипломата на Балкану, имао све време амбицију да постане државни секретар САД, а, како каже, "балканске референце" требало је да му помогну око тога.

Шаиновић уверава да данас није могуће развргнути изворни Дејтон а да је то тако, каже, сматра и Весли Кларк, амерички генерал, присутан у збивањима из рата у БиХ деведесетих.

"Кларк је децидно рекао да нема и не постоје услови за Дејтон 2. То је и поновио недавно за сарајевску Ал Џазиру. Дејтон је потписан уз учешће комплетне међународне заједнице, сталних чланица Савета безбедности УН. И да би се нешто променило данас, потребна је сагласност свих чланица, као и три конститутивна народа БиХ. Друго, међународни однос снага на почетку треће деценије 21. века није онакав какав је био на крају 20. века... стога, да сад неко дође и поништи Дејтон и крене испочетка, апсолутно није реално", уверен је Шаиновић.

Заиста, истиче, реални интерес за променом Дејтона не постоји.

"Потребно је пуно труда уместо "врућих парола". Треба радом, миром и стрпљењем ићи ка решењима и тако ће Босна нормално функционисати", оценио је Шаиновић.

Упитан да ли притисци око евентуалног "распакивања" дејтонске БиХ могу бити повезани са притиском за решавање косовског питања, каже да притисци постоје, да трају веома дуго, али да се само политиком притиска "ништа неће постићи".

"Све је на неки начин повезано. Што се Србије тиче повезано је виталним интересом српског народа који живи у БиХ и на Косову и Метохији. Било би много боље да се уместо притисака седне са свим народима овог региона и стрпљиво ради на унапређивању њихових односа. Велике силе би требало само да нам помогну да боље радимо заједно и ништа више", казао је Шаиновић.

Шаиновић подсећа да је историјат "дејтонског процеса", практично започео пролећа 1994. године.

"Пре Дејтона, потписан је Вашингтонски споразум који је ујединио Хрвате и Муслимане (Бошњаке) у Босни који су дотад ратовали. Тада је направљена нова структура - Федерација БиХ. У даљем току, а све се одвија под америчким управљањем, десила се припрема Хрватске за "Олују". Припремао се коначни сукоб Хрвата са Србима у Крајини и уједињених Хрвата и Муслимана у Босни против Срба, а истовремено траје политичка припрема за Дејтон", наводи Шаиновић.

Како каже, још јануара 1995. је тадашњи амбасадор СР Југославије у Атини Милан Милутиновић донео у Београд текст нацрта Дејтона који је садржао само основне ствари: 51 напрема 49 одсто расподеле територије у корист Федерације БиХ у односу на Републику Српску.

"Важно је рећи да је Југославија за све време рата желела да се сваки проблем решава понаособ. Питање Срба у Хрватској, питање Срба у БиХ, као и проблеми на Косову, за тадашњу Југославију су три различита проблема. У односу на Босну, имали смо уверавања из међународне заједнице да ће се питање Срба у Хрватској и Републици Српској Крајини решавати кад се реши Босна као најкомпликованији проблем на Балкану. Нажалост, то обећање је погажено одобрењем за "Олују" које су Американци дали Хрватима", каже Шаиновић и додаје да је "Олуја" темељно променила војни однос на терену јер су протерани Срби из Крајине, а након ње је и запоседнут "велики део територије коју су фактички држали Срби у Босни".

Ипак, како каже, паралелно с тим, наставља се "дејтонски мировни процес".

"У самом Дејтону се почело разговарати на темељима онога што је претходно било договорано, невезано за ратна дејства. Значи, Дејтон је усвојио све основне принципе који су унапред били припремљени. Остала је Република Српска као и подела на два ентитета. Уређење Федерације БиХ је компликовано, има 10 кантона, али се заборавља или прећуткује да је то зато што је пре настанка Федерације БиХ био рат Муслимана и Хрвата", закључује Шаиновић.

(Тањуг) 

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

25

21.11.2020 08:37

Тренутне власти код нас све раде на унистењу ове дрзаве и ентитета али то им је и дозвољено. 25 година ми идемо уназад. Пропали зивоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерник

21.11.2020 09:45

Дејтон је дони мир сто се тице хладног орузја али све ове године послије остао је рат дусевни борба народа и болесника који су разним преварама досли на власт и гусе народ и варају на сваком кораку. У Републици Српској све су унистили и продали народ је великим махом отјеран по свијету а ови сто су остали немогу да зараде за голи зивот ,друга ствар задузили су дрзаву да се немоземо опоравити ни за вијек вијекова и каквм мир ту постоји када на улици једног великог града убију цовјека и правосудје то немозе да раскрије,,то је корупција и превара народа који мисли да зиви у миру ,а на сваком кораку мозе да изгуби главу и за то нико неце кривицно бити гоњен ,,ово је дрзава профитерства и обмана.

Name

Ре 25

21.11.2020 09:57

Не раде они на уништењу државе,односно ентитета,него да овако остане,јер само они у оваквој држави имају користи а све остало су фолови.Успјели су народ завадити,односно убједити да је за све онај други крив тако да се не морају ником правдати.Хоће ли Бошњаци још 100 година овако живјети у нади да ће добити унитарну БиХ или Срби да ће добити државу,односно Хрвати трећи ентитет.Умјесто да народи узму ствар у своје руке и ове отјерају гдје им је мјесто,они и даље играју њихову игру,то раде само глупи народи.

Name

Напредак-25

21.11.2020 10:09

Сада су то вец одрасли људи, момци и дјевојке са по 25 година! Али јос увијек се не могу одлуцити измедју комада асфалта испред куце, или прикљуцка на гријање на еко топлану..

Name

?

21.11.2020 10:10

Да ли би био уопсте рат да није запад зелио.

Name

ре

21.11.2020 10:58

Вишеструко више људи је умрло пријевременом смрћу због приватизације, губитка својихј предизећа, и због тога што им ни дјеца немају гдје да се запсоле, а ко је за то крив, ко је крив за увођење приватизације у овој држави, он је одговор за толико убијање народа сриомаптвом биједом безнађем назапосленошћу, глађу и болешћу.

Name

Yука

21.11.2020 14:21

Кад је деyтон потписан, није проглашен геноцид, узп, тако да вас је све страх. Знате да је РС настала на етничком чишћењу, геноциду. Нигдје у свијету није настала нека република на основу тога, зато ће и нестати

Name

Али

21.11.2020 08:38

Запад је донио мир и Дејтон у БиХ, али су претходно кумовали рату на простор бивсе Југе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2020 10:28

Није запад кумовао. Прице за малу дјецу.

Name

Киро

21.11.2020 18:51

Типична српска демагогија

Name

Глобал зитизен

21.11.2020 08:48

28 година од како је поцело униставање и егзодус висе генерација људи а у том периоду непотребни рат , Дејтони , пљацке ,преваре и остале малвезације .Сто је најгоре у том периоду су родјене и дегенерисано одгојене генерације којима је ово све као нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

21.11.2020 08:53

Дејтон је донио мир и зауставио све даље операције циме је спасио БЛ од пада који је био оцигледан и питање времена само нам нас понос није дао да погледамо у оци и признамо да цемо проци као Крајина сто се на насу срецу и захваљујуци дејтону није десило. Јос кад је Мркоњиц пао знало се да це мотивисани њиховим победама а насим поразима силовито кренути на БЛ а наса господа у одјелима је прицала народу неке бајке о непобедивости и о помоци од Србије и браце преко дрине а видесмо како продјосе они које цува Београд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е јеси глупан

21.11.2020 09:37

Све пред крај рата договорено,не причај глупости а и рат се могао завршити за годину али је онима на власти требао дужи због богаћења,сиротиња изгинула.Патриотизам не пали више а и он је за будале.

Name

За ВРС

21.11.2020 09:45

Коментар за 10,био сам судионик тих догађаја,све 100% тачно.

Name

ре

21.11.2020 09:52

НАСА НАЈВЕЦА ГРЕСКА ЈЕ ЗАТО СТОСМО У СКОЛИ УЦИЛИ РУСКИ ЈЕЗИК И УВИЈЕК ВЈЕРОВАЛИ У СРБИЈУ ,ТОСУ ДВА ПАДА КОЈИ НАС КОСТАЈУ ЗИВОТА .

Name

Западна Србија

21.11.2020 11:05

Срби су највећи и једини државотворни народ Балкана који зна шта је држава. Тзв. победници у тим ратовима немају чиме да се хвале, јер нису они војно тријумфовали. У Хрватској, од "Медачког џепа" до "Олује", командовали су амерички генерали, окупљени око приватне војне компаније МПРИ, а са хрватском војском је садејствовао НАТО. У БиХ је Западна војна алијанса имала огромну помоћ обавештајних служби исламских држава, богатих нафтом. На Косову је већину прљавог посла одрадио НАТО, а исламисти нешто мање.

Name

Твој пролем је ре

21.11.2020 11:32

Сто ниста корисно и паметно не извуцес, науцис и схватис од нпр. кинеза, руса, турске.... А ума доста тога!

Name

РЕ Западна Србија

21.11.2020 12:38

Друзе болестан си ако тако мислис а то ти није добро вјеруј ми. Знас ли засто је онолика Аустоугарска 1914 разбила зубе на онако малој Србији? Разбила је зубе сато сто је подцјењивала Срвију и Србе и говорила ма не могу они нама ниста то је сака јада а та сака јада их разби 1914. Словенија нас је избацила за пар дана јер је била етницки циста знали су терен боље од нас и били организовани. Хрватска је до 1993 губила рат па су онда са орузијем из Русије, Украјине и Мадјарске од знг и хос јединица оформили једну малу али до зуба наорузану и обуцену војску којој није био проблем да се бори са насим паравојним кримосима и крајиским сељаком који није знао ни дрзати пуку како треба. Где им је онда био тај Нато о ком толико говорис од 91 до 93? Јел то нато био и на марици кад нам је 4000 Турака унистило преко 50 000 Срба и Грка тако сто су на лукав нацин изазвали унутрасњи суког српскогрцке војске па касније само потукли оно мало сто је остало зиво. Војницки је славити и бити поносан на победе али је војницки и науцити из гресака да се оне никад висе не понове. Најлаксе је реци крив је нато ми смо непобедиви и нико не сме да нас бије. А то сто казес да смо јеyини дрзавотворни народ на балкану јави се Грцима, Бугарима, Мадјарима а бог ми имали су своје дрзаве и Словенци, Хрвати једино су Албанци слаби били сто се тога тице ал су сад искористили прилику да сд граде на рацун нас.

Name

За западну Србију

21.11.2020 13:54

Боље би нам било да смо препустили Словенце да том дрзавом управљају. Били би, Yу, развијенија од ЕУ, никад нико бе би био Гастарбеитер.

Name

Баја велики

21.11.2020 08:56

А како би ја егзистирао да је све тако..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

21.11.2020 09:01

Бих је нефункционална квази-дезава у којој ни Срби, ни Хрвати, ни Босњаци немају дрзаву! Дејтон це се распаковати прије или касније -мирним округлим столом, или новим ратом, али ове 3 Палестине у Бермудском троуглу неце опстати, из простог разлога сто нико није задовољан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2020 10:39

А ти би ратовао?Немас ти појма ста је рат.

Name

Колонија

21.11.2020 11:04

Прије свега слобода.

Name

Она це увијек бити

21.11.2020 11:28

Нефункционална нама свима. Проблеми који це се даље натурати са вана и бринути све нас, превазилазит це насе унутрадње увелико који нам сами по себи не могу бити црњи са оваквим криминалцима.....

Name

БЛ

21.11.2020 12:03

нефункционална због лопова и криминалаца који гурају нека нелегална ријесења и све блокирају.

Name

ре Колонија

21.11.2020 22:08

Прије свега дата ријеч - шта ријеч, потпис на спразуму. А теби ако не ваља, ти га развргни па да видимо шта ће да буде.

Name

Посављак

21.11.2020 09:07

Сигурно це бити Даyтон 2. Нико нормалан неће трпјети терор месара и учитељице, неписмених националиста који купе високе олаће из буџета БиХ и све чине да БиХ нестане. Много више је оних који своју земљу воле и који ће је опет, буде ли требало, И својим животима штитити. Те сељацино, фашисти отели су 30 година нормалног живота и наметнули свој сељаклук и национализам у свим сферама живота. Сто је доста, доста је. Клупко се почело одмотавати од Бања Луке.. Биће сигурно ускоро и ДАYТОН 2 који ће зауставити те дивљаке и од БИХ направити нормалну грађанску модерну еуропску државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

21.11.2020 09:10

Слазем се да је Дејтон донио мир али су политицари након Дејтона наставили да убијајају свој сопствени народ продајуци фирме гдје су радили остављајуци раднике без посла све је то стресно.Ста треба висе цовјеку који је бијо на ратисту цетири и по године вратијо се са ратиста једва зиву главу извукао банда му продала Фирму гдје је радијо остао без посла стрес, болест, године ухватиле , и све остали недаце зато све сто смо презивјели зла најзаслузнији је СНСДе и немозем схватити колико јос зла треба да нанесу овом јадном народу да неби гласоали за њих.Сто год су они гори народ их висе воли. БЛука је то схватила и казнила их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помидор

21.11.2020 09:32

Ста је то изворни дејтон? Јел то несто дај мени а недам теби?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

21.11.2020 10:10

Нека инцко це то распаковати. Зар не видите да се иде на то да се никада не смири на балкану. Увјек неко дрзи кост измедју три разјарена пса па када буде потребно само це је идпустити али колико видим брзо це то бити. Дејтон закувао дејтон зауставио а сада се цека нови миг да се направи нови дар мар. Е мој глупи народе само се ви глозите док медије додају уље на ватру па цете брзо осим да идете и путујете на годисње одморе поново у ровове. Отварајте оци док је вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

21.11.2020 10:56

Рат у Босни није изазвао Милошевић, нити Караџић, нити Срби. Рат у Босни изазвали су Американци са егзекутором, америчким амбасадором Цимерманом и Алијом. Цимерман је признао у својој књизи "Порекло једне катастрофе", да је он рекао Алији да повуче потпис са Кутиљеровог плана из марта 1992. и обећао му суверену Босну, те је тако увукао Босну у рат. За суверену Босну Алија је изазвао рат, а Дејтоном је добио много мање него Кутиљером. Наиван, веровао да Запад Муслиманима жели добро. Ову чињеницу потврђује Кисинџер у својој књизи "Да ли је Америци потребна спољна политика?", и додаје да су Американци минирали и Лорд Карингтонов план и Венс-Овенов, за којег се Срби оптужују. Ми јесмо одбили Венсов план, али смо га прво прихватили, но, онда су га Амери почели минирати постављајући додатне неприхватљиве услове (као у Рамбујеу) онда када га већ прихватимо. И одузимањем Србима већ дате Посавине они су знали да га Срби неће прихватити и тако минирали. То је Дејвид Овен признао у књизи "Балканска Одисеја". Код нас постоје многи они који криве Србе за рат у Босни, а посебно за Венс-Овенов план, међутим, треба ући дубоко у ту материју и оно што су западњаци објаснили и признали да би се разумело да смо ми хтели мир, али ови преко океана нису хтели, а основни разлог што су Амери хтели рат у Босни јесте да докажу Европљанима да су неспособни дипломатијом да реше проблем у свом дворишту, те да је потребна сила НАТО (агресија на Српску) и да се тако НАТО-у у постхлдноратовском времену да сврха за опстанак, јер су, први Французи и Немци, били да се НАТО распусти почетком деведесетих. Ми смо ратом у Босни не само бранили своје право на живот и слободу, већ и Европу од најезде оних који данас тероризмом убијају људе по Европи, Европу од саме себе и Европу од жеље Американаца да је окупира помоћу НАТО. Република Српска је персонификација отпора злу које је хтело да преко покоравања Срба покори и Европу. Будимо поносни на нашу Републику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2020 11:52

Питај Србе који су зивјели у градовима ко их натјера и засто да се доселе у села као сто је Зворник,Братунац,Власеница... Да би разумио ситуацију морас бити објективан а ти то ниси.Ко и засто је побио моје суграђане из Бијељине? Коме су они били пријетња? Жене и стари људи.Имас више видеа гдје можеш својим оцима видјети то ако немас мрезу мрзње на њима.

Name

за добој

21.11.2020 13:14

док је таквих као сто си ти дејтон се мора мјењат јер је неправедан.добој је био вецински муслимански град као и многи други а данас су само српски.али ни то није проблем колики да у дрзави владају криминалци

Name

Ре Добој

21.11.2020 14:12

Није ваљда да мислиш да је неко овде побиједио НАТО?

Name

Ре

21.11.2020 15:58

ДОБОЈ ЈЕ ПРИЈЕ РАТА НЕБИТНО КОЈЕ БИО У ВЕЦИНИ И КОЛИКО ЈЕ ЉУДИ БИЛО ,БИО ЈЕДАН ПОЗНАТ ГРАД А ДАНАС ЈЕДНА МАЛОВЕЦА СЕЛЕНДРА АЛИ ЗА ТО ЈЕ СВЕ КРИВА ВЛАСТ И ОВАКИ КАО ОВА ВУЛИЦКА СТО СЕ БОРИ САМО ДА ЈЕ ЊУЈ ВЕЛИКА ПЛАТА А НАРОД НЕК ЦРКАВА ,ЕТО ТО ТИ ЈЕ ДОБОЈ ВОДЕГА БОЛЕСНИ ЉУДИ,,

Name

Боливија

21.11.2020 11:17

Миц по миц, забранит це нам и скупљање киснице. Генерације после нас це то најбоље осјетити. Најмање вазно це им бити ко је босњак, ко је србин, хрват или било ко ако се затекао овдје. Похлепних криминалаца као и издајника има порилицно. са разним манипулаторским префиксом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако су

21.11.2020 11:18

Увијек колоније стварале, увијек са зртвама у крвавим ратовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја није

21.11.2020 13:15

и ти си био за ратове

ОДГОВОРИТЕ