Некад било сад се спомињало: Мачак умјесто ТВ антене

- Случајно на телевизор се попео размажени мачак Тоша и слика се смирила. Тако смо, док је епизода трајала, миловали наизмјенично мачка само да би остао да ту чучи и не квари нам слику на тв екрану - испричао  је Вуковић.

Република Српска 21.11.2020 | 07:40
Некад било сад се спомињало: Мачак умјесто ТВ антене

– Први телвизијски апарат у село Чешаљ код Вишеграда донио је Лука Вуковић, локални хармоникаш, 1973. године – било је то право чудо за комшије.

Лука, његови родитељи и браћа морали су да отрпе навалу гостију.

“Дизала се права узбуна кад су се на Телевизији Београд емитовали неки значајнији спортски догађаји. Тада би наш славски сто попунили моји другови из села Халуга, Убаве, Коритника и Чешља, а многима није било тешко да посједају и по поду и гледају, рецимо, директан пренос бокс меча између Клеја и Фрејзера“, прича Лука.

Тај чувени меч одржан је у три сата ноћу по средњоевропском времену.

Навијачи су долазили код Вуковића да гледају и фудбалске утакмице, посебно кад је играла репрезентација Југославије.

“Сјећам се да смо, као у биоскопу, на `Искрином` црно-бијелом телевизору гледали фудбалску утакмицу Југославије и Француске, чији је резултат био 1:1. Бучно се навијало тако да је цијела кућа озвањала као да је свадба“, прича бивши хармоникаш.

Лука памти да је једне зиме велики снијег поломио кровну антену, а стална екипа млађих комшија и комшиница гледала је ко зна коју по реду епизоду тада популарне серије “Градић Пејтон“.

Домаћин није имао времена да се пење на кров да намјешта антену, па је умјесто ње стављен обичан ексер са комадићем изловане жице.

“Ни то није пуно помагало. Онда се случајно на телевизор попео размажени мачак Тоша и слика се смирила. Тако смо, док је епизода трајала, миловали наизмјенично мачка само да би остао да ту чучи и не квари нам слику на екрану, „ испричао  је Вуковић.

Први тв репетитор Телевизије Београд у вишеградској општини изграђен је 1963. године на брду Горња Лијеска, а први телевизијски апарат купило је руководство вишеградске бање.

Лука се сјећа да је сала у Старој бањи, гдје је телевизор на специјално изграђеној полици био постављен, била стално пуна, а гости на новогодишњем дочеку су више гледали на екрану гегове Чкаље и Мије него што су јели, играли и веселили се.

Лукин “Искрин“ лампаш отишао је у заслужену пензију након 15 година максималне употребе.

Замијенио га је колор телевизор “ЕИ” из Ниша, али програм на њему је, за разлику од лампаша који је био омиљен у неколико села, гледала само Лукина породица.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Пера

21.11.2020 07:05

Млади то могу само ЗАМИШЉАТИ а ми СЈЕЋАТИ!! Нису то била ЛАКА времена АЛ СУ БИЛА ЗАДОВОЉНИ ЈА СА ИЗВЈЕСНИЈОМ БУДУЋНОШЋУ а сад незнамо шта нас СУТРА ЧЕКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

21.11.2020 08:43

Разлог засто сте били задовољни јесте у томе сто нисте знали да постоји боље! Нигерија је имала 1980 исти ниво задовољства као и Сведска, док нису добили интернет и видјели да има боље. Свако вријеме има своје. Носталгицари се могу сјецати. Али реалисти прихватају да се времена мењају, да је тада било далеко мање становника и аута, далеко мање индустрије и лијекова, умирало се по потреби за ситне ствари, стога, Свако вријеме је другације.

Name

РЕ ИГИ

21.11.2020 09:50

ТИ НЕМАС ПОЈМА О ЗИВОТУ. КО НЕМА ДУХОВНОГ ВИДА КАО ТИ СМАТРА СЕ ДА МУ ЈЕ ДУСА ВЕЦ МРТВА.

Name

Некад било, сад се прича

21.11.2020 07:28

Е то су времена била кад су се људи састајали ради дружења, пријатељства, разоноде и кад смо ситницама били задовољни. Данас кад имамо више, немамо тај осјећај дружења на тај начин као прије. Штета... Данас већа, боља аута, веће куће, намирница више и телевизори бољи, и опет џаба све. Није то то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала

21.11.2020 08:21

Нема ни мачка Тоше.Сад да прикупиш све ове мишеве, од њих не би ухватио сигнал ни с Бикавца, каква Лијеска. Једино да Младенка ставе,њему нако дрчном би се ухватио и онај из свемира. Поздрав.

Name

Бас тако

21.11.2020 07:55

Некад су била два канала, и програм радним даном је поцињао у 17:15. А недјељом у 9:00. Ал је било сваста занимљиво погледат. Данас имам 1000 канала и само вртим, ниста вриједно пазње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

21.11.2020 08:03

Добра стара времена. Сад по два возила у двористу. По три цетири мобилна. Па онда прица како је теско зивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

21.11.2020 08:12

Нигдје ми даље нисмо макли имамо добре политицаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биги

21.11.2020 08:21

Добра стара времена,Цајавец ТВ,пуна куца цело село се пореда као у биоскопу(касне 70те),Камиондзије,РТБ први и други програм-други поподне тек(РадиоТелевизијаБеоград,она два тевеа на слици),ТВСа Сарајево...и то је то било.У 7.15 цртани филм,у 7.30 Дневник-Тито и манипулације(за Бг се не сецам али Са Смиљко Сагољ водио Дневник),вријеме(Цедо Орловиц).ЕПП после ...до 21х а потом се гаси ТВ -спавање :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир,Алипасино,Са

21.11.2020 08:44

Некада смо имали себе пуно а свега мало,данас....свега пуно а себе никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад било

21.11.2020 09:40

НЕКАД ЖЕЛЕ ПАРЧЕ ХЛЕБА ДАНАС ИМАМ ВИШЕ НЕГО ШТО МИ ТРЕБА

Name

Децко

21.11.2020 09:42

Као дјецак имао сам Еи Нис црно -бијели ТВ! Био ми је најдрази телевизор којег сам имао и тај ТВ је био за мене дио породице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кућа испод Хрида

21.11.2020 10:36

Сећам се гледање СП у Њемачкој на истом том телевизору .Кад је Југославија играла сви су напуштали радове и долазили у кућу Вуковица да гледају утакмицу.А данас на Чешљу нема становника колико је тад било у једној просторији.Добра стара времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивело се

21.11.2020 10:38

Снимљен филм, "битка на Сутјесци" прво исао у биоскопима. Оног дана када се емитовао на ТВ-у,комсија изнео пријемник испред куце да би сви могли гледати филм.Иако је у комсилуку био неки број телевизора, на комсијиној "представи" испред куце је било, тридесет мозда и висе људи.Ста је ко видео и цуо,не знам. Знам само да је ту био ростиљ,пица, и лепих девојака, разуме се. Игранка до зоре. Данасњицу не бих коментарисао.

ОДГОВОРИТЕ