Nekad bilo sad se spominjalo: Mačak umjesto TV antene

- Slučajno na televizor se popeo razmaženi mačak Toša i slika se smirila. Tako smo, dok je epizoda trajala, milovali naizmjenično mačka samo da bi ostao da tu čuči i ne kvari nam sliku na tv ekranu - ispričao  je Vuković.

Republika Srpska 21.11.2020 | 07:40
Nekad bilo sad se spominjalo: Mačak umjesto TV antene

– Prvi telvizijski aparat u selo Češalj kod Višegrada donio je Luka Vuković, lokalni harmonikaš, 1973. godine – bilo je to pravo čudo za komšije.

Luka, njegovi roditelji i braća morali su da otrpe navalu gostiju.

“Dizala se prava uzbuna kad su se na Televiziji Beograd emitovali neki značajniji sportski događaji. Tada bi naš slavski sto popunili moji drugovi iz sela Haluga, Ubave, Кoritnika i Češlja, a mnogima nije bilo teško da posjedaju i po podu i gledaju, recimo, direktan prenos boks meča između Кleja i Frejzera“, priča Luka.

Taj čuveni meč održan je u tri sata noću po srednjoevropskom vremenu.

Navijači su dolazili kod Vukovića da gledaju i fudbalske utakmice, posebno kad je igrala reprezentacija Jugoslavije.

“Sjećam se da smo, kao u bioskopu, na `Iskrinom` crno-bijelom televizoru gledali fudbalsku utakmicu Jugoslavije i Francuske, čiji je rezultat bio 1:1. Bučno se navijalo tako da je cijela kuća ozvanjala kao da je svadba“, priča bivši harmonikaš.

Luka pamti da je jedne zime veliki snijeg polomio krovnu antenu, a stalna ekipa mlađih komšija i komšinica gledala je ko zna koju po redu epizodu tada popularne serije “Gradić Pejton“.

Domaćin nije imao vremena da se penje na krov da namješta antenu, pa je umjesto nje stavljen običan ekser sa komadićem izlovane žice.

“Ni to nije puno pomagalo. Onda se slučajno na televizor popeo razmaženi mačak Toša i slika se smirila. Tako smo, dok je epizoda trajala, milovali naizmjenično mačka samo da bi ostao da tu čuči i ne kvari nam sliku na ekranu, „ ispričao  je Vuković.

Prvi tv repetitor Televizije Beograd u višegradskoj opštini izgrađen je 1963. godine na brdu Gornja Lijeska, a prvi televizijski aparat kupilo je rukovodstvo višegradske banje.

Luka se sjeća da je sala u Staroj banji, gdje je televizor na specijalno izgrađenoj polici bio postavljen, bila stalno puna, a gosti na novogodišnjem dočeku su više gledali na ekranu gegove Čkalje i Mije nego što su jeli, igrali i veselili se.

Lukin “Iskrin“ lampaš otišao je u zasluženu penziju nakon 15 godina maksimalne upotrebe.

Zamijenio ga je kolor televizor “EI” iz Niša, ali program na njemu je, za razliku od lampaša koji je bio omiljen u nekoliko sela, gledala samo Lukina porodica.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Pera

21.11.2020 08:05

Mladi to mogu samo ZAMIŠLJATI a mi SJEĆATI!! Nisu to bila LAKA vremena AL SU BILA ZADOVOLJNI JA SA IZVJESNIJOM BUDUĆNOŠĆU a sad neznamo šta nas SUTRA ČEKA!

ODGOVORITE
Name

Igi

21.11.2020 09:43

Razlog zasto ste bili zadovoljni jeste u tome sto niste znali da postoji bolje! Nigerija je imala 1980 isti nivo zadovoljstva kao i Svedska, dok nisu dobili internet i vidjeli da ima bolje. Svako vrijeme ima svoje. Nostalgicari se mogu sjecati. Ali realisti prihvataju da se vremena menjaju, da je tada bilo daleko manje stanovnika i auta, daleko manje industrije i lijekova, umiralo se po potrebi za sitne stvari, stoga, Svako vrijeme je drugacije.

Name

RE IGI

21.11.2020 10:50

TI NEMAS POJMA O ZIVOTU. KO NEMA DUHOVNOG VIDA KAO TI SMATRA SE DA MU JE DUSA VEC MRTVA.

Name

Nekad bilo, sad se priča

21.11.2020 08:28

E to su vremena bila kad su se ljudi sastajali radi druženja, prijateljstva, razonode i kad smo sitnicama bili zadovoljni. Danas kad imamo više, nemamo taj osjećaj druženja na taj način kao prije. Šteta... Danas veća, bolja auta, veće kuće, namirnica više i televizori bolji, i opet džaba sve. Nije to to.

ODGOVORITE
Name

Mala

21.11.2020 09:21

Nema ni mačka Toše.Sad da prikupiš sve ove miševe, od njih ne bi uhvatio signal ni s Bikavca, kakva Lijeska. Jedino da Mladenka stave,njemu nako drčnom bi se uhvatio i onaj iz svemira. Pozdrav.

Name

Bas tako

21.11.2020 08:55

Nekad su bila dva kanala, i program radnim danom je pocinjao u 17:15. A nedjeljom u 9:00. Al je bilo svasta zanimljivo pogledat. Danas imam 1000 kanala i samo vrtim, nista vrijedno paznje.

ODGOVORITE
Name

Pa

21.11.2020 09:03

Dobra stara vremena. Sad po dva vozila u dvoristu. Po tri cetiri mobilna. Pa onda prica kako je tesko zivjeti.

ODGOVORITE
Name

Xx

21.11.2020 09:12

Nigdje mi dalje nismo makli imamo dobre politicare

ODGOVORITE
Name

Bigi

21.11.2020 09:21

Dobra stara vremena,Cajavec TV,puna kuca celo selo se poreda kao u bioskopu(kasne 70te),Kamiondzije,RTB prvi i drugi program-drugi popodne tek(RadioTelevizijaBeograd,ona dva tevea na slici),TVSa Sarajevo...i to je to bilo.U 7.15 crtani film,u 7.30 Dnevnik-Tito i manipulacije(za Bg se ne secam ali Sa Smiljko Sagolj vodio Dnevnik),vrijeme(Cedo Orlovic).EPP posle ...do 21h a potom se gasi TV -spavanje :)))

ODGOVORITE
Name

Samir,Alipasino,Sa

21.11.2020 09:44

Nekada smo imali sebe puno a svega malo,danas....svega puno a sebe nikako.

ODGOVORITE
Name

Nekad bilo

21.11.2020 10:40

NEKAD ŽELE PARČE HLEBA DANAS IMAM VIŠE NEGO ŠTO MI TREBA

Name

Decko

21.11.2020 10:42

Kao djecak imao sam Ei Nis crno -bijeli TV! Bio mi je najdrazi televizor kojeg sam imao i taj TV je bio za mene dio porodice!

ODGOVORITE
Name

Kuća ispod Hrida

21.11.2020 11:36

Sećam se gledanje SP u Njemačkoj na istom tom televizoru .Kad je Jugoslavija igrala svi su napuštali radove i dolazili u kuću Vukovica da gledaju utakmicu.A danas na Češlju nema stanovnika koliko je tad bilo u jednoj prostoriji.Dobra stara vremena.

ODGOVORITE
Name

Zivelo se

21.11.2020 11:38

Snimljen film, "bitka na Sutjesci" prvo isao u bioskopima. Onog dana kada se emitovao na TV-u,komsija izneo prijemnik ispred kuce da bi svi mogli gledati film.Iako je u komsiluku bio neki broj televizora, na komsijinoj "predstavi" ispred kuce je bilo, trideset mozda i vise ljudi.Sta je ko video i cuo,ne znam. Znam samo da je tu bio rostilj,pica, i lepih devojaka, razume se. Igranka do zore. Danasnjicu ne bih komentarisao.

ODGOVORITE