Ово су странке за које нико није гласао за изборима

Не стишава се бура након прошлонедељних избора. На површину су испливали и највећи губитници избора међу којима су и они за које нико није гласао па ни они сами.

Република Српска 20.11.2020 | 20:23
Ово су странке за које нико није гласао за изборима

Овај  податак поткријепљен је чињеницом да од 85 политичких субјеката у  Бијељини њих 25 има по један глас, док 9 није освојило ниједан. То значи да за њих није гласао ниједан члан породице, нико од пријатељи, па чак ни они сами.

Вехид Шехић, бивши члан Централне изборне комисије Босне и Херцеговине појашњава шта се крије иза оваквих странака широм Српске ?

“Највећи дио, нарочито великих странака апсолутно на такав начин жели да контролише мјеста у бирачким одборима јер Изборни закон је јасан. У једном бирачком одбору може бити само један члан бирачког одбора из једног политичког субјекта.На овај начин ви имате ситуацију да можда сва три члана бирачког одбора или два од три су из једног политичког субјекта и то баца одређену сумњу зашто се то ради И шта је мотив тога. Мотив је свакако фалсификовање изборне воље бирача" , каже Шехић.

Занимљиво је да се Странка демократске српске – Миће Мићића која је локалног карактера и која није имала политичке аспирације према Бањалуци нашла на  бирачком списку у овом граду  гдје је освојила само 28 гласова или 0,03 одсто. 

Поставља се питање зашто су ови политички субјекти учествовали на изборима и ко је и гдје тај који је потрошио новац за регистрацију и пријаву ЦИК-у , а да ни он за њих није гласао.

“Политика је код нас уносно занимање. Не бирају се средства да се дође до власти. С друге стране ви имате одређених политичких субјеката који продају своја мјеста у бирачким одборима. Цијена се креће од 500 – 2.500 овисно колико има мјеста у бирачким одборима.  Сигурно да ово мора бити спријечено јер то је нешто неприхватљиво чак и од оних субјеклата који у својим предизборним обећањима говоре како се борити против организованог криминала , корупције, непотизма и свега онога што нажалост краси политичку сцену у бих а унапријед се баве радњама које су у супротности са законом који у неким сегментима представљају кривично дјело “, наводи Шехић.

Зато је потребно мијењати Изборни закон.Потребно је тачно утврдити санкције И одговорност за неодговорно понашање . Док тога не буде ми ћемо имати овакав изборни процес И овакву државу јер одговорност не постоји као термин у политичком животу БИХ , закључио је Шехић.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ДОБОЈ2020

20.11.2020 20:52

У Добоју преко 70% политичких субјеката је имало један или ниједан глас?!?!? Б И Р А Ч К И З Л О Т В О Р И ! ! ! !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

20.11.2020 22:03

А у Шамцу начелник каже није НДП,а шеф му Чавић у интервју за Независне каже имамо кандидата за начелника у Шамцу.Смијурија од политике.

Name

Ре

20.11.2020 22:14

ДОБОЈ СВЕ ПОНОВИТИ УЗ ПРИСУСТВО ВИДЕО НАДЗОРА АКО ОВА САЊА БУДЕ ДОБИЛА СТО ГЛАСОВА ЈАЦУ ЛАЈАТ КАО ЦУКО ПО ДОБОЈУ..СВЕ ПОКРАДЕНО ..СПИЈУНИ И ЛОПОВИ..

Name

Добој

20.11.2020 23:26

Измјена изборног закона је неопходна! Назалост, америка је у великом дијелу свијета наметнула веома слицан и по свему накарадан изборни закон.

Name

ниста

21.11.2020 16:12

Без ДЕМОС добој то је срамота избора!

Name

Анна

20.11.2020 23:43

На мом бирачком мјесу 2 члана бирачког одбора и 4 посматрача нису знали за испред које су странке, сви су чланови СНСД-а а били су исред ових фиктивних странака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.11.2020 06:12

Нека траже понављање избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

21.11.2020 08:57

Све странке које нису добиле нити један глас су сателити неких других само за бирачки одбор.МУП треба да узме изјаве и поднесе кривичне пријаве од лица која су били носиоци листе јер су они исту и регистровали а зна се због чега.Уколико они нису нека се изјасне која је то странка и њих поткачити.

ОДГОВОРИТЕ