Ovo su stranke za koje niko nije glasao za izborima

Ne stišava se bura nakon prošlonedeljnih izbora. Na površinu su isplivali i najveći gubitnici izbora među kojima su i oni za koje niko nije glasao pa ni oni sami.

Republika Srpska 20.11.2020 | 20:23
Ovo su stranke za koje niko nije glasao za izborima

Ovaj  podatak potkrijepljen je činjenicom da od 85 političkih subjekata u  Bijeljini njih 25 ima po jedan glas, dok 9 nije osvojilo nijedan. To znači da za njih nije glasao nijedan član porodice, niko od prijatelji, pa čak ni oni sami.

Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine pojašnjava šta se krije iza ovakvih stranaka širom Srpske ?

“Najveći dio, naročito velikih stranaka apsolutno na takav način želi da kontroliše mjesta u biračkim odborima jer Izborni zakon je jasan. U jednom biračkom odboru može biti samo jedan član biračkog odbora iz jednog političkog subjekta.Na ovaj način vi imate situaciju da možda sva tri člana biračkog odbora ili dva od tri su iz jednog političkog subjekta i to baca određenu sumnju zašto se to radi I šta je motiv toga. Motiv je svakako falsifikovanje izborne volje birača" , kaže Šehić.

Zanimljivo je da se Stranka demokratske srpske – Miće Mićića koja je lokalnog karaktera i koja nije imala političke aspiracije prema Banjaluci našla na  biračkom spisku u ovom gradu  gdje je osvojila samo 28 glasova ili 0,03 odsto. 

Postavlja se pitanje zašto su ovi politički subjekti učestvovali na izborima i ko je i gdje taj koji je potrošio novac za registraciju i prijavu CIK-u , a da ni on za njih nije glasao.

“Politika je kod nas unosno zanimanje. Ne biraju se sredstva da se dođe do vlasti. S druge strane vi imate određenih političkih subjekata koji prodaju svoja mjesta u biračkim odborima. Cijena se kreće od 500 – 2.500 ovisno koliko ima mjesta u biračkim odborima.  Sigurno da ovo mora biti spriječeno jer to je nešto neprihvatljivo čak i od onih subjeklata koji u svojim predizbornim obećanjima govore kako se boriti protiv organizovanog kriminala , korupcije, nepotizma i svega onoga što nažalost krasi političku scenu u bih a unaprijed se bave radnjama koje su u suprotnosti sa zakonom koji u nekim segmentima predstavljaju krivično djelo “, navodi Šehić.

Zato je potrebno mijenjati Izborni zakon.Potrebno je tačno utvrditi sankcije I odgovornost za neodgovorno ponašanje . Dok toga ne bude mi ćemo imati ovakav izborni proces I ovakvu državu jer odgovornost ne postoji kao termin u političkom životu BIH , zaključio je Šehić.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

DOBOJ2020

20.11.2020 20:52

U Doboju preko 70% političkih subjekata je imalo jedan ili nijedan glas?!?!? B I R A Č K I Z L O T V O R I ! ! ! !

ODGOVORITE
Name

Boro

20.11.2020 22:03

A u Šamcu načelnik kaže nije NDP,a šef mu Čavić u intervju za Nezavisne kaže imamo kandidata za načelnika u Šamcu.Smijurija od politike.

Name

Re

20.11.2020 22:14

DOBOJ SVE PONOVITI UZ PRISUSTVO VIDEO NADZORA AKO OVA SANJA BUDE DOBILA STO GLASOVA JACU LAJAT KAO CUKO PO DOBOJU..SVE POKRADENO ..SPIJUNI I LOPOVI..

Name

Doboj

20.11.2020 23:26

Izmjena izbornog zakona je neophodna! Nazalost, amerika je u velikom dijelu svijeta nametnula veoma slican i po svemu nakaradan izborni zakon.

Name

nista

21.11.2020 16:12

Bez DEMOS doboj to je sramota izbora!

Name

Anna

20.11.2020 23:43

Na mom biračkom mjesu 2 člana biračkog odbora i 4 posmatrača nisu znali za ispred koje su stranke, svi su članovi SNSD-a a bili su isred ovih fiktivnih stranaka.

ODGOVORITE
Name

Goran

21.11.2020 06:12

Neka traže ponavljanje izbora

ODGOVORITE
Name

aćim

21.11.2020 08:57

Sve stranke koje nisu dobile niti jedan glas su sateliti nekih drugih samo za birački odbor.MUP treba da uzme izjave i podnese krivične prijave od lica koja su bili nosioci liste jer su oni istu i registrovali a zna se zbog čega.Ukoliko oni nisu neka se izjasne koja je to stranka i njih potkačiti.

ODGOVORITE